Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Αστική Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλόνικης: ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις 4 στάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Aνεμος αισιοδοξίας πνέει για την αστική θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, και ήδη τα πρώτα σχέδια για τις τέσσερις στάσεις, δείχνουν να αλλάζουν τη εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

Πενήντα δυο μελετητικές ομάδες κατέθεσαν τις ιδέες τους και τα σχέδιά τους για τις τέσσερις στάσεις, που υποδεικνύει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε. Νέοι αρχιτέκτονες έλαβαν μέρος στην Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προσχεδίων για τις εγκαταστάσεις αναμονής επιβατών και έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων που αφορούν στις απολύτως αναγκαίες κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και την εξυπηρέτηση των επιβατών της. Τις συμμετοχές αξιολόγησε η κριτική επιτροπή που ορίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο και κατένειμε τα βραβεία και τους επαίνους.

Πρόκειται για προτάσειςσχέδια υψηλής αισθητικής και που ενσωματώνονται αρμονικά στο παραλιακό μέτωπο τη πόλης. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνος Χρυσός και Μαριάνθη Τατάρη.

Πατήστε στην εικόνα για να την δείτε σε μεγέθυνση

Η προτεινόμενη κατασκευή διαφοροποιείται σε μια εσωστρεφή και μια εξωστρεφή επίλυση, ανάλογα με τη θέση της στάσης ως προς τον αστικό ιστό και ανάλογα με τη διάθεση του επιβάτη για απλή εξυπηρέτηση θαλάσσιας μετάβασης ή, απλώς, για παραλιακή ρέμβη.

Κατασκευαστικοί δακτυλίοι δημιουργούν το κέλυφος για την υποστήριξη των λειτουργικών αναγκών. Κάποιοι δακτύλιοι γίνονται κερκίδες, άλλοι εξελίσσονται σε προβόλους ? φορείς των σκιάστρων, άλλοι σε στοιχεία εσωτερικού εξοπλισμού. Χάρη στα προτεινόμενα φωτιστικά σώματα, οι περσίδες μετατρέπονται σε αγωγούς, φωτός, δημιουργώντας το αναγνωρίσιμο ναυτικό λιμενικό σήμα και αναδεικνύοντας, με κομψό τρόπο, το νυκτερινό τοπίο της στάσης..

Δύο ασύμμετρα καταστρώματα αναμονής και επιβίβασης παρουσιάζει το σχέδιο που παρουσίασαν οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Τσολάκης και Bastian Wibranek και οι οποίοι κατέκτησαν το δεύτερο βραβείο.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, όταν το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, τα δύο καταστρώματα μπορούν να ενωθούν, παράγοντας έναν ευρύχωρο ενιαίο χώρο αναμονής που επικοινωνεί με το σύνολο της επιφάνειας του προβλήτα. Χάρη σε ένα εύρημα της τομής, η οροφή της κατασκευής εξελίσσεται σε μια βατή, ευθειογενή επιφάνεια διπλής καμπυλότητας, η οποία προσφέρεται ως συνέχεια της παραλιακής βόλτας, ως περιοχή ρέμβης και ως σημείο πανοραμικής θέας.

Από την πλευρά τους οι αρχιτέκτονες Χρήστος Κύρου και Γεωργία Παρθενίου, οι οποίοι κέρδισαν το τρίτο βραβείο, σχεδίασαν ένα ελλειψοειδή θόλο με δύο υποπεριοχές: μία με στεγασμένη και μία άλλη ημιυπαίθρια υποπεριοχή αναμονής.

Η ημιυπαίθρια υποπεριοχή ορίζεται από περσίδες, που μπορούν να περιστρέφονται, ώστε να παρέχεται κατά περίπτωση προστασία από τον άνεμο ή το δυνατό ήλιο. Η στιλπνή επιφάνεια του θόλου είναι στραμμένη προς Νότο και καλύπτεται από αυτοκαθαριζόμενους υαλοπίνακες, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά panels.

Ως ένα σημαντικό βήμα για την τελική υλοποίηση του έργου χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των περιπτέρων στις στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας. «Αυτή την φορά προχωράει σταθερά και συστηματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου όλων των Θεσσαλονικέων: η αποκατάσταση της διαχρονικής σχέσης της πόλης με τη θάλασσα» δήλωσε.

Η απονομή των βραβείων και των επαίνων, καθώς και η παρουσίαση των μακετών και των πινακίδων όλων των προτάσεων, θα γίνει σε έκθεση που θα
διοργανωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο των στάσεων της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας θα επιλεγεί από τον ανάδοχο του έργου και δεν είναι δεσμευτικό ότι πρέπει να επιλεγεί κάποιο από τα βραβευθέντα σχέδια.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η μελέτη Σκοπιμότητας και τα τεύχη δημοπράτησης για την πρόσκληση ιδιωτών για την ανάθεση του συστήματος Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας. Μετά την τυπική εγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα είναι δυνατή η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες, την οποία θα προετοιμάσει ο ειδικός φορέας διαχείρισης του έργου.

Ο φορέας αυτός, για τη διαχείριση του συστήματος της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας είναι υπό σύσταση, με τη σύμπραξη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των 5 Δήμων που θα συμμετέχουν στην Αστική Θαλάσσια Συγκοινωνία: Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Δέλτα, Δήμος ΠυλαίαςΧορτιάτη.

Θα έχει ως έργο αρχικά την ένταξη στα ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης για τις οριστικές μελέτες και την κατασκευή του έργου, και στη συνέχεια την προκήρυξη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και τη σύμβαση με τον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, οι γραμμές εξπρές από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι την Περαία υπόσχονται είκοσι λεπτά διαδρομής, ενώ η βασική διαδρομή θα έχει τέσσερις στάσεις, (Πλατεία Ελευθερίας, Μέγαρο ΜουσικήςΠοσειδώνιο, Μαρίνα Καλαμαριάς και Περαία).

Η τιμή του εισιτηρίου θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 1,5 και τα 3 ευρώ και τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 15 με 20 λεπτά. Η κανονική διαδρομή με όλες τις στάσεις θα διαρκεί περίπου 35 με 40 λεπτά. Σύμφωνα με τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το σύστημα της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας είναι ένα βιώσιμο οικονομοτεχνικά σύστημα, το οποίο προβλέπεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών.

Πηγή:voria.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα