Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Αστική Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης: στόχος η έναρξη δρομολογίων το Φθινόπωρο του 2012!

Δημοσιεύθηκε

στις

Προ των πυλών βρίσκονται ο σχεδιασμός και η δημιουργία συστήματος αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, καθώς προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τέσσερις παράκτιες στάσεις, που θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Από το 1989, οπότε έγινε η πρώτη πρόταση για θαλάσσια συγκοινωνία, πέρασαν 22 χρόνια άγονων συζητήσεων και άκαρπων προσπαθειών, με 4 προτάσεις-μελέτες να πετιούνται στα σκουπίδια. Με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο του 2012, φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να κερδίσει το στοίχημα της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα κατατεθούν στο υπουργείο Μεταφορών η προμελέτη για την κατασκευή των στάσεων, η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, ενώ την ίδια περίοδο θα ανακοινωθούν και οι όροι του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ναυτιλιακές εταιρείες, που θα αναλάβουν τις μεταφορές. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Στάσεις – χώροι αναμονής

Το υπουργείο αναζητά σε αυτή τη φάση ιδέες για την κατασκευή των στάσεων επιβίβασης – αποβίβασης και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις στις προβλήτες των στάσεων. Η βασική διαδρομή, με την οποία θα ξεκινήσει το έργο, θα καλύπτει την απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας και πολύ κοντά στο λιμάνι) μέχρι και την Περαία.

Οι στάσεις, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προτάσεις που υποδείκνυαν την κατασκευή μέχρι και 14 στάσεων, καθιστώντας το έργο οικονομικά ασύμφορο, θα βρίσκονται σε τέσσερα μόνο σημεία-κλειδιά: στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Μέγαρο Μουσικής, στη μαρίνα Καλαμαριάς και στην Περαία. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις πρέπει να είναι μικρής κλίμακας (να καταλαμβάνουν συνολικά έως 120 τ.μ.) ,ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον.

«Οι στάσεις θα πρέπει να είναι στην ουσία πλωτές εξέδρες με πασσάλους, καθώς πρόκειται για σημαντικά οικονομικότερη λύση, αλλά -επιπλέον- με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η μεγάλη γραφειοκρατία που απαιτούν οι αδειοδοτήσεις και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων», τονίζει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, οι εγκαταστάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν:

Advertisement

– Εκδοτήρια εισιτηρίων
– Χώρο αναμονής επιβατών
– Αναψυκτήριο και μικρό κατάστημα εξυπηρέτησης των πελατών (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.)
– Επαρκή χώρο κίνησης των επιβατών για την απρόσκοπτη επιβίβαση και αποβίβασή τους
– Δημόσιες τουαλέτες (χημικές ή συμβατικές), ανάλογα με τη συνδεσιμότητα ή όχι κάθε στάσης με τα δίκτυα της πόλης
– Μικρό αποθηκευτικό χώρο
– Πρόβλεψη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ισχύος έως 10 kW, στην κάλυψη οροφής
– Πρόβλεψη για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης πολλαπλών θέσεων (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό) και ξεχωριστών για μπαταρίες και λαμπτήρες
– Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου (υποδομή για στάθμευση ποδηλάτων, παγκάκια)

Το δίκτυο

Τη διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου έχουν αναλάβει οι εταιρείες Tredit S.A. και Marnet ATE, οι οποίες θα εξετάσουν την πιθανότητα επέκτασης προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και θα προετοιμάσουν τον διαγωνισμό για την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, που θα υλοποιήσει στο επόμενο διάστημα την αστική θαλάσσια συγκοινωνία στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ακτοπλοϊκές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις Σποράδες και στον Αργοσαρωνικό και εδρεύουν στον Πειραιά.

«Η ανάληψη, από πλευράς της πολιτείας, της πρωτοβουλίας για την κατασκευή και την αδειοδότηση των στάσεων και χώρων υποδοχής των επιβατών θα κάνει ελκυστικότερο το έργο για τους ιδιώτες στους οποίους απευθύνεται.

Αφενός, θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της επένδυσης, προς όφελος και των πολιτών, αφετέρου, θα προσελκύσει επιχειρηματίες, για τους οποίους οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης λειτουργούν ως αντικίνητρο για την επένδυση», εξηγεί ο Σπύρος Βούγιας, συγκοινωνιολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, από την πρώτη στιγμή που «γεννήθηκε» η ιδέα της θαλάσσιας συγκοινωνίας στην πόλη.

Το εισιτήριο

Η αστική θαλάσσια συγκοινωνία υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 15.000 Θεσσαλονικείς ημερησίως, με δρομολόγια των σκαφών ανά 30 λεπτά. Η χωρητικότητα των ταχύπλοων που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι περίπου 120 άτομα. Το εισιτήριο θα κοστίζει από 2,5 έως 3 ευρώ, για μια πλήρη διαδρομή από το κέντρο ώς την Περαία, καθώς δεν θα υπάρχει καθόλου κρατική επιδότηση. Ο χρόνος μετακίνησης θα μειωθεί για τον επιβάτη περίπου στο 50% κατά τις ώρες αιχμής, ενώ και οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιβαστούν στο πλοιάριο μαζί με το ποδήλατό τους.

Εξυπηρέτηση και προστασία του περιβάλλοντος

Advertisement

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της ενιαίας θαλάσσιας συγκοινωνίας είναι η εξασφάλιση της συμπληρωματικότητας του μέσου, δηλαδή, κοντά στις στάσεις θα πρέπει να υπάρχει άλλο μέσο μεταφοράς, που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το θέμα των χώρων στάθμευσης κοντά στους χώρους της αναμονής, για τους επιβάτες που θέλουν να αφήσουν σε ένα σημείο το αυτοκίνητό τους και να συνεχίσουν με το πλοιάριο», τονίζει ο Π. Παπαϊωάννου και προσθέτει: «Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ταλαιπωρημένους από το κυκλοφοριακό πρόβλημα Θεσσαλονικείς και θα γίνει και αντίβαρο στη σχετικά υψηλή τιμή του εισιτηρίου».

Η περιβαλλοντική αξία της θαλάσσιας συγκοινωνίας είναι αυτονόητη, καθώς η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα αφήνουν το Ι.Χ. στο σπίτι θα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ηχορρύπανσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί στέκονται στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ανάπτυξης εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας.

“Το νέο σύστημα θα αποκαταστήσει τη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα, η οποία έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, και θα προσφέρει στους κατοίκους της πόλης μια νέα εναλλακτική”.

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα