Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Αττική: Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου σε Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος για ένα μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Αττικής. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σε τρεις μεγάλες πόλεις -Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσαεν όψει της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στα Μεσόγεια.

Ταυτοχρόνως, κινητικότητα υπάρχει και για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Παλαιά Φώκαια, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τους δήμους της περιοχής. Ολα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο, για την απουσία βιολογικών καθαρισμών σε μεγάλο κομμάτι της Αττικής.

Η δρομολόγηση της δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου στον καλλικρατικό Δήμο Παλλήνης ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) τα εξής έργα:

Μελέτη και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Γέρακα. Προϋπολογισμός 37,9 εκατ. ευρώ.

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Παλλήνης. Προϋπολογισμός 23,1 εκατ. ευρώ.

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Ανθούσας. Προϋπολογισμός 12,2 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να ακολουθήσει και η ένταξη άλλων περιοχών στα Μεσόγεια, με πρώτο ένα τμήμα των Σπάτων, εν όψει της δημιουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) βορείων Μεσογείων στη θέση «Πλατύ Χωράφι» του Δήμου Σπάτων. Ο βιολογικός θα εξυπηρετεί τους (καποδιστριακούς) Δήμους Ανθούσας, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Αρτέμιδας (Λούτσας), Ραφήνας και τμήματα της Παιανίας, των Σπάτων, της Πεντέλης και της Νέας Μάκρης. Στην πρώτη φάση του έργου, ο βιολογικός βορείων Μεσογείων θα εξυπηρετεί πληθυσμό 210.000 κατοίκων τον χειμώνα και 380.000 το καλοκαίρι, με στόχο σε δεύτερη φάση (2040) να ανεβάσει τη δυναμικότητά του στους 470.000 κατοίκους. Η κατασκευή του βιολογικού στα Μεσόγεια θα πρέπει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται και για το ΚΕΛ του νότιου τμήματος Μεσογείων. Στις 21 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στη θέση «Λατομείο» της Παλαιάς Φώκαιας, σε έκταση 75 στρεμμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων κεντρικών αποχετευτικών αγωγών. Ο βιολογικός θα εξυπηρετεί τις περιοχές Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας και τμήματα του Κορωπίου και των Καλυβίων Θορικού, με ισοδύναμο πληθυσμού 27.000 κατοίκους τον χειμώνα και 52.900 το καλοκαίρι (σε δεύτερη φάση, σε βάθος 20ετίας θα μπορεί να εξυπηρετεί 57.500 τον χειμώνα και 211.600 το καλοκαίρι).

Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την κάλυψη του συνόλου της Αττικής, απομένει η κατασκευή του ΚΕΛ ΚορωπίουΠαιανίας και η επέκταση του υφιστάμενου ΚΕΛ Λαυρίου. Τα τέσσερα έργα (καθώς και το ΚΕΛ Θριασίου, που εγκαινιάστηκε, αλλά υπολειτουργεί, καθώς δεν έχει κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο) έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί προ 15ετίας. Η έλλειψη αυτών των βασικών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον υποδομών οδήγησε στις 25/10/2007 σε καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παράβαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

Το 2007, μετά την ευρωκαταδίκη, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στην Επιτροπή ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με ταχείες διαδικασίες, ενώ το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε ότι αποχέτευση και βιολογικοί καθαρισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί το 2013. Η Κομισιόν επανήλθε το 2009, απευθύνοντας στην ελληνική Δημοκρατία προειδοποιητική επιστολή, διότι τα περισσότερα έργα εξακολουθούσαν να μην έχουν καν δρομολογηθεί

Πηγή:kathimerini.gr

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση με 25 εκατ.ευρώ η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο Αγρίνιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νερό υδρευση

Σε δημοπράτηση είναι το έργο για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης Αγρινίου· αναβάθμιση συστήματος διύλισης διυλιστηρίου Σπολάιτας του Δήμου Αγρινίου και τηνωπρομήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Το κόστος του έργου είναι 25εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 20,4 εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου 2020 και στις 19 του ίδιου μήνα θα προχωρήσουμε στην αποσφράγιση των προσφορών για να προκύψει ο μειοδότης.

Η διάρκεια του έργου είναι 54 μήνες (4,5 χρόνια) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτειται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

α) η κατασκευή (αντικατάσταση) του αγωγού μεταφοράς του πόσιμου νερού περίπου από την υδροληψία στη λίμνη Καστρακίου έως το διυλιστήριο και μετά από την επεξεργασία του ύδατος, από το διυλιστήριο (νέα δεξαμενή αποθήκευσης του διυλιστηρίου) έως την υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αγρινίου. Επίσης, προβλέπεται και η κατασκευή της νέας δεξαμενής αποθήκευσης του διυλιστηρίου, ωφέλιμου όγκου 1.000,00 m3. Διευκρινίζεται ότι ο νέος αγωγός μεταφοράς προβλέπεται να είναι κατασκευασμένος από Ductile Iron (DI), ονομαστικής διαμέτρου 1.000 mm και το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε 15.650 m περίπου·

β) η επέκταση και αναβάθμιση της τμήματος (της μιας γραμμής) των κλινών διύλισης της εγκατάστασης επεξεργασίας του πόσιμου νερού από τη λίμνη Καστρακίου, με ξεχωριστή γραμμή μεμβρανών υπερδιήθησης (UF)·

γ) η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων·

δ) η λειτουργία των νέων κλινών διύλισης, καθώς και του αυτοματισμού και της τηλεμετρίας τού συνολικού έργου, για 2 έτη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

4 νέα έργα ύδρευσης ύψους 3.3 δισ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταύρος Αρναουτάκης

Τέσσερα νέα έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 3.365.167 ευρώ, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ 2014-2020», με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης.

Τα έργα αυτά είναι:

  • Στο Δήμο Χερσονήσου, η αντικατάσταση Δικτύου διανομής πόσιμου νερού στον οικισμό Καρτερού με 1,4 εκ. ευρώ.
  • Τα έργα μεταφοράς νερού ύδρευσης από γεώτρηση Κάστελλου στη δεξαμενή Σούγιας και στον οικισμό Λιβάδα με 1 εκ. ευρώ.
  • Η αντικατάσταση του Δικτύου ύδρευσης του οικισμού Μαράθου του Δήμου Μαλεβιζίου με 450.000 ευρώ και
  • Ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού ύδρευσης από υφιστάμενη γεώτρηση Φουρνέ στα Μεσκλά.

Τα παραπάνω έργα στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης και ειδικότερα, στην αναβάθμιση υφισταμένων δικτύων προκειμένου να παρέχεται καλής ποιότητας νερό στους πολίτες, στην κατασκευή νέων δικτύων και συστημάτων ύδρευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της στεγανότητας στο Φράγμα Βαλσαμιώτη

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσημη Ιστοσελίδα ΟΑΚ

Την έγκριση της «Μελέτης διερεύνησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στεγανότητας του Φράγματος Βαλσαμιώτη» αποφάσισε στην διάρκεια της δια περιφοράς συνεδρίασης του, την Δευτέρα 31/08/2020, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα που γίνεται, με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης του φορέα, προκειμένου ένα από τα μεγαλύτερα Αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, να κατορθώσει να εξυπηρετήσει συνολικά τους κατασκευαστικούς του σκοπούς.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης, ανέρχεται στις 59.989,36 ευρώ προ ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί με ιδίους πόρους του Ο.Α.Κ.

«Η αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη, αποτελεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, θέμα πρώτης προτεραιότητας. Παράλληλα όμως είναι και ένα πολύ δύσκολο τεχνικό ζήτημα, που δεν χωρά όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε υπογραμμίσει, κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας. Με την υλοποίηση αυτής της μελέτης, κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να διαπιστώσουμε με επιστημονικό τρόπο, τα σημεία εκείνα στα οποία επιβάλλεται να παρέμβουμε. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά είναι και ο μόνος που με τεκμηριωμένο τρόπο, θα μας οδηγήσει στην λύση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, που απασχολεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το «οργανισμό». Με πολλή και συστηματική δουλειά, θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι ώστε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την Δυτική Κρήτη, να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του», ανέφερε για το θέμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα