Connect with us

Επικαιρότητα

Αττικό Μετρό: Ώριμα 3 έργα Μετρό και Τράμ με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αττικό Μετρό πρωταγωνιστεί

Δύο επεκτάσεις του δικτύου του τραμ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους η Αττικό Μετρό, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν θα ενταχθεί ή όχι στο νέο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του μετρό Αθηνών (Άλσος Βεϊκου – Ευαγγελισμός), προϋπολογισμού περί τα 900.000.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα από την τύχη του συγκεκριμένου έργου, είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές ηγεσίες στα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε σειρά ωρίμων έργων σταθερής τροχιάς. Στο παρελθόν εντάσσονταν στα κοινοτικά προγράμματα έργα τα οποία βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο από πλευράς μελετών (απαλλοτριώσεων, κ.λπ.) με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερεί. Τώρα αρκετά έργα της Αττικό Μετρό (γραμμή 4, επεκτάσεις γραμμών 2 και 3, τραμ, κλπ) είναι ώριμα από πλευράς μελετών και είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ποια θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Το πρώτο έργο που εκτιμάται πως θα δημοπρατηθεί εντός τριμήνου, το οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είχε κολλήσει εξαιτίας καθυστερήσεων στην έγκριση των περιβαλλοντικών έργων, αφορά στην επέκταση του τραμ προς τον σταθμό Αργυρούπολη του μετρό ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης. Πρόκειται για έργο ύψους περί τα 15.000.000 ευρώ για την κατασκευή γραμμής 1,2 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη, με δύο νέες στάσεις.

Πιο σημαντική είναι, όμως, η επέκταση από Σύνταγμα προς Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίον του Άρεως η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Πανεπιστημίου, έργο που έχει αναλάβει στο σύνολό του η Αττικό Μετρό.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι μελέτες για την περίφημη ανάπλαση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, επέκταση του τραμ και σειρά κυκλοφοριακών και άλλων παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται κοντά στα 90.000.000 ευρώ. Το δίκτυο του τραμ θα επεκταθεί κατά 2,2 χιλιόμετρα με τη δημιουργία τεσσάρων νέων στάσεων μέχρι το Πεδίον του Αρεως.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να ζωντανεύουν και τα εργοτάξια στο τμήμα της επέκτασης προς Πειραιά έπειτα από πολλούς μήνες μελετών και παζαριών με τη δημοτική αρχή. Η σύμβαση με την τεχνική εταιρεία Θεμέλη είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο και προβλέπεται η κατασκευή γραμμής 3,1 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς Πειραιά (με 7 νέες στάσεις) και γραμμής 2,3 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς Φάληρο (με 5 νέες στάσεις) που αναμένεται να εξυπηρετεί περί τα 12.000.000 επιβάτες ετησίως.


Η γραμμή 4 του μετρό
Από τις διαπραγματεύσεις των επομένων μηνών για το ποια έργα θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ θα κριθεί η τύχη της γραμμής 4 του μετρό, σε σχήμα U, που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Το κόστος κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 (από Αλσος Βεϊκου μέχρι Ευαγγελισμό, με εννέα στάσεις) εκτιμάται στα 900.000.000 ευρώ. Οσοι τάσσονται υπέρ της ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ υποστηρίζουν πως θα καλύπτει πυκνοκατοικημένες και “φτωχές” συνοικίες της πρωτεύουσας όπως το Γαλάτσι και η Κυψέλη, ενώ θα αποφορτίσει την περιοχή της Ευελπίδων (που βρίσκονται τα δικαστήρια) από το σημερινό κυκλοφοριακό χάος.

Το μεγάλο κόστος του έργου θα «μετρήσει» κατά τη λήψη απόφασης για ένταξη ή μη στο ΕΣΠΑ, αλλά η κυβέρνηση έχει το «μαξιλάρι» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η διοίκηση της τελευταίας (και με επιστολές προς τη διοίκηση της Αττικό Μετρό) έχει ενημερώσει πως μπορεί να καλύψει την κρατική συμμετοχή στην κατασκευή του έργου, με οκταετές δάνειο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση τους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Οι απαισιόδοξοι θεωρούν, πάντως, πως η επέκταση του μετρό πιθανώς «θα πληρώσει» τα τεράστια κονδύλια που δίνονται για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων.

euro2day.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γήπεδο ΑΕΚ: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας από το ΚΕΣΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασαν το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στις 27 Ιουλίου και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στις 29 Ιουλίου, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα και επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η αναθεώρηση της άδειας δόμησης για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ.

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Η προέγκριση της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στη θέση Τριστινίκα Χαλκιδικής (στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Τορώνης, του Δήμου Σιθωνίας σε έκταση 139.957,80 τ.μ. της εταιρείας «A.A Investments BV Amsterdam, The Netherlands»).

Στην περιοχή επέμβασης, προτείνεται ήπια τουριστική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία της έκτασης του έλους.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ενός Τουριστικού Παραθεριστικού Συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα, παραθεριστικές κατοικίες, ειδικές τουριστικές υποδομές, καθώς και διάφορες άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με στόχο την επίτευξη μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αειφορική λειτουργία των τουριστικών μονάδων.

Η προέγκριση ΕΠΣ για δημιουργία «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στο Ηράκλειο Κρήτης, στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος» της Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού.

Με την δημιουργία του πάρκου κυκλικής οικονομίας θα επιτευχθεί ενίσχυση και προώθηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), της ανακύκλωσης και της ορθής επεξεργασίας των αποβλήτων, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στο μέγιστο βαθμό, και τη συμπλήρωση με τα απαιτούμενα έργα που θα ολοκληρώσουν τις υποδομές ασφαλούς διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων στην Περιφέρεια. Στην περιοχή υπάρχει ήδη και λειτουργεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΚΔΑΥ, ΣΜΑ).

Η έγκριση παρέκκλισης από τους όρους δόμησης του άρθρου 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8Α του ΠΔ 24.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ/1985) ως προς τις αποστάσεις κτηρίων από τα όρια του γηπέδου, το ύψος κτηρίων και την ανέγερση περισσότερων του ενός κτηρίου στο γήπεδο, για κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη για το έργο «Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Δήμο Αμαρίου», σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «ΚΟΥΛΕ ΜΑΣΧΑΛΙΑ» ΠΚ Καλογέρου ΔΕ Συβρίτου Δήμου Αμαρίου ΠΕ Ρεθύμνου, σε έκταση εμβαδού 122.243,91 τμ, ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρίου.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν:

– Η Αναθεώρηση της υπ’ αριθ. 85/2017 Άδειας Δόμησης με θέμα «Τροποποίηση όψεων, στεγάστρου, εσωτερικών διαρρυθμίσεων & κατάργηση πύλης θεατών», που αφορά στο νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ.

– Τρεις μελέτες για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ) α) στη Δ.Ε. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας β) στη Δ.Ε. Σκάλας, Δήμου Ευρώτα, Π.Ε. Λακωνίας και γ) στη Δ.Ε. Μελιγαλά, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος στην Νέα Μάκρη Αττικής» που αφορά στην αξιοποίηση και μετατροπή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη νέα Μάκρη.

– Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους αρ.24, στην περιοχή Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, στο Ο.Τ.66032, Δήμου Αθηναίων.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη, σε επένδυση ακινήτου επί των οδών Νηλέως 37-39 και Ερυσίχθονος στο Θησείο, στο Ο.Τ.26/57 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα