Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Αττικό Μετρό: Πολλά νέα έργα σε φάση σχεδιασμού, ερώτημα η χρηματοδότηση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα, πολλά έργα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πολλά είναι τα άμεσα πλάνα για την Αττικό Μετρό. Η εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στις μετακινήσεις των Αθηναίων εδώ και 14 χρόνια έχει πλούσια σχέδια για να μεγιστοποιήσει το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς.

Αν και τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έπληξε και τις δραστηριότητες της Αττικό Μετρό, τώρα έχουμε 4 μεγάλα έργα σε κατασκευή στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, 3 έργα προς δημοπράτηση και 4 μεγάλα έργα που σχεδιάζονται για να δημοπρατηθούν με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο είναι η βασική γραμμή για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε το 2006 με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση το 2012 όμως τα χιλιάδες προβλήματα οδηγούν το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις και λειτουργία το 2017.

Δεύτερο μεγάλο έργο είναι η κατασκευή για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο. Πρόκειται για επέκταση με 6 σταθμούς και 7,5 χιλιόμετρα. Ξεκίνησε το 2012 και η ολοκλήρωση του τοποθετείται επίσημα το 2017 αλλά ανεπίσημα το 2018. Είναι το μοναδικό έργο Μετρό στην Αθήνα.

Το τρίτο μεγάλο έργο είναι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό Πατρικίου στην Καλαμαριά. Το έργο περιλαμβάνει 5 νέους σταθμούς και 5 χιλιόμετρα. Το έργο υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2013 και οι πρώτες εργοταξιακές καταλήψεις είναι έτοιμες να ξεκινήσουν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί το 2018.

Το τέταρτο μεγάλο έργο είναι η πρώτη μεγάλη επέκταση του Τραμ της Αθήνας από το Νέο Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Το έργο περιλαμβάνει 5,4 χιλιόμετρα μονής γραμμής και 12 νέους σταθμούς. Αν και υπογράφηκε πέρυσι τον Ιανουάριο οι πρώτες εργασίες μόλις ξεκίνησαν και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν τις αρχές του 2016.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την δημοπράτηση της επέκτασης του Τραμ από το Σύνταγμα στην Λεωφόρο Πατησίων στη συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας μέσα από το μεγάλο έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου. Αν ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο 2015 τότε το 2017 η επέκταση θα έχει ολοκληρωθεί. Έχει μήκος 2,2 χιλιόμετρα.

Ίσως μέσα στο 2014 να δούμε και άλλη μία μικρή επέκταση του Τραμ από τον Άγιο Κοσμά στον σταθμό του Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Πρόκειται για επέκταση 1,1 χιλιομέτρων με 2 σταθμούς που θα ενώσει το Μετρό με το Τραμ στα Νότια Προάστια και θα δώσει γρήγορη πρόσβαση από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Με μικρότερες πιθανότητες αλλά με μεγάλη σημασία για το μέλλον του Μετρό της Αθήνας μπορεί να δούμε την πρώτη φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος- προεπιλογή) για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι τον Ευαγγελισμό. Το κόστος του έργου κυμαίνεται από 900 εκ.ευρώ μέχρι 1 δις ευρώ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Για το μέλλον σχεδιάζονται 4 ακόμα σημαντικά έργα που είναι σε φάση μελετών και έχουν μεγάλες πιθανότητες να αντλήσουν κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το πρώτο είναι η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από την Ανθούπολη στο Ίλιον με 4 χιλιόμετρα και 3 σταθμούς. Το έργο θα κοστίσει περίπου 300εκ.ευρώ και είναι αρκετά ώριμο μελετητικά.

Το δεύτερο είναι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Ευκαρπία με 5 χιλιόμετρα και 5 σταθμούς. Το έργο θα κοστίσει 400εκ.ευρώ και οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Το τρίτο έργο είναι η επέκταση του Τραμ της Αθήνας από το Λιμάνι του Πειραιά στο Κερατσίνι  με μήκος περίπου 6 χιλιόμετρα. Το έργο σε μεγάλο ποσοστό θα είναι υπόγειο και θα τερματίζει στην Αμφιάλη. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Το τέταρτο έργο είναι μία ακόμα επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από το Ελληνικό στη Γλυφάδα. Είναι επέκταση 3 χιλιομέτρων με 2 σταθμούς. Το έργο δεν είναι ώριμο μελετητικά και το κόστος του θα κυμαίνεται περίπου στα 200εκ.ευρώ.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ
Ακόμα δύο έργα είναι υποψήφια προς υλοποίηση τα επόμενα χρόνια: είναι το έργο υπογειοποίησης της γραμμής 1 από το Φάληρο στον Πειραιά με 1 ενδιάμεσο σταθμό (ΚΑΜΙΝΙΑ) αλλά με μικρή σχετικά υποστήριξη παρά την μελετητική του ωριμότητα.

Το δεύτερο έργο αφορά και πάλι την γραμμή  1 και την βόρεια επέκταση της προς την Νέα Ερυθραία. Ανώριμο μελετητικά θα αφορά την υπογειοποίηση του σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ και την δημιουργία 2 ακόμα σταθμών.

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Fraport: πιθανόν μη αναστρέψιμη η πτώση στην επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέος τερματικός του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Για “ανώμαλη προσγείωση για τα αεροδρόμια και τις προοπτικές του τουρισμού” έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με τον ο κ.Βήλο, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.

Εξίσου αποθαρρυντικά, όπως τόνισε, είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο η κίνηση σημείωσε πτώση κατά 96% σε σχέση με πέρσι ενώ από την 1η Ιουλίου έως σήμερα που “άνοιξαν” οι διεθνείς πτήσεις, η πτώση άγγιξε το 91%. Σε αριθμούς επιβατών αυτό μεταφράζεται ως εξής: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι επιβάτες που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας ήταν 1200 ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι 13.000.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στον κόσμο για να ταξιδέψει και έτσι όπως διαμορφώνονται τα νούμερα είναι πολύ κατώτερα ακόμη κι από εκείνα που προσδοκούσαμε μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού», τόνισε ο κ.Βήλος και πρόσθεσε: «ακόμη και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ξενοδόχους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε επίπεδο κρατήσεων και εκτιμούμε ότι τα περιθώρια αναστροφής της μέχρι σήμερα εικόνας είναι πολύ περιορισμένα».

Ο κ.Βήλος τόνισε ότι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχασε φέτος μεταξύ άλλων «ένα πολύ σημαντικό δρομολόγιο, αυτό που συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη» ενώ μεγάλη απώλεια είναι και η ακύρωση των πτήσεων της JET2 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρά τα εμπόδια, εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Μια επένδυση που αγγίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα 10 από τα 14 αεροδρόμια και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ.Βήλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά λόγω των νέων σταθμών Μετρό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το Μετρό μπορεί δίκαια να χαρακτηρισθεί ως μέσο αλλαγής και ανάπτυξης. Σε κάθε νέα γωνιά της πόλης που επεκτείνεται φέρνει αλλαγές. Στις συγκοινωνίες, στην εμπορική κίνηση, στις νέες ευκαιρίες real estate.

Με αφορμή το άνοιγμα των 3 νέων σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές που έρχονται στον συγκοινωνιακό χάρτη των Δυτικών Προαστίων αλλά και μέχρι τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), τίθεται σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Περάματος και Πειραιά, με στόχο την διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της Γραμμής 3 του μετρό.

Οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που αφορούν την ΟΣΥ, 12 συνολικά, βασίζονται αφενός σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον Δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό.

Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις:

Η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών.

Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση και ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση ανασχεδιασμού, ανάλογα με τις ανάγκες, για τη βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών.

Ποιές γραμμές αλλάζουν ή καταργούνται και ποιές νέες γραμμές λεωφορείων δημιουργούντια

 • Δημιουργία μίας νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς – Στ. Μετρό Νίκαια) που θα συνδέει τον Δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή θα ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη.
 • Η νέα γραμμή οδηγεί στην κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη – Πειραιάς Β’, αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια – Πειραιάς, 827 Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα και 846 Νεάπολη – Πειραιάς Α’.
 • Διατήρηση της σύνδεσης του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Α.Ι.Ρέντη, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας μέσω βασικών γραμμών που κινούνται στον άξονα βορρά – νότου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές που θα κινούνται επί των κύριων οδικών αξόνων (Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη), με κατεύθυνση προς τους νέους σταθμούς μετρό.
 • Τροποποίηση ομάδας γραμμών που συνδέουν σήμερα τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους Δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα. Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές
  • 800 (Νίκαια – Πειραιάς),
  • 806 (Κορυδαλλός – Στ. Αιγάλεω),
  • 809 (Σχιστό – Κορυδαλλός – Πειραιάς Α’),
  • 820 (Κερατσίνι – Σταθμός Αιγάλεω),
  • 827 (Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα),
  • 828 (Πειραιάς – Άσπρα Χώματα – Γ΄ Νεκροταφείο),
  • 837 (Άνω Αγ. Βαρβάρα – Στ. Αγ. Μαρίνα),
  • 846 (Νεάπολη – Πειραιάς Α’),
  • Β18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και
  • Γ18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

Σημειώνεται ότι για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, πέρα από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στους τρεις νέους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ και στο δίκτυο της ΟΣΥ, λειτουργούν 115 σημεία πώλησης και επαναφόρτισης εισιτηρίων σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στην ευρύτερη περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Μεγάλος Περίπατος: οι εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγετε το μποτιλιάρισμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

– Μέσω Ακαδημίας

– Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης

– Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:
– Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

– Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

– Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10 το πρωί και 2-4 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα