Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Αττικό Μετρό: Το 2018 θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εκτίμηση ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018, σε πρώτη φάση χωρίς το σταθμό Βενιζέλου έκανε η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος επανέφερε για πολλοστή φορά το θέμα του Μετρό στην Βουλή, επισήμανε στις 20 Νοεμβρίου,ότι:
      
«Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Είναι κοινή απαίτηση όλων των Θεσσαλονικέων. Η Θεσσαλονίκη υψώνει κραυγή προς τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί προσωπικά ώστε να συνεχιστούν τάχιστα οι εργασίες του μετρό. Η πόλη δεν μπορεί να παραμένει άλλο γεμάτη ανενεργά εργοτάξια, τα οποία προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων».
     
«Το Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα τόσο σημαντικό και απαραίτητο έργο για την πόλη, έχει γίνει “γεφύρι της Άρτας”. Αντίθετα, στην Αθήνα το Μετρό συνεχίζει απρόσκοπτα τις επεκτάσεις του ενώ στην Θεσσαλονίκη βιώνουμε τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση», κατέληξε ο βουλευτής.

Αναφορικά με το ποια είναι η μήνα προς μήνα απορρόφηση των διατεθέντων κονδυλίων για το έργο, η Αττικό Μετρό απάντησε πως, αποκλειστικά για το τεχνικό σκέλος, έχουν απορροφηθεί έως σήμερα 361.520.839,22 ευρώ, αλλά και ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών.
 
Στον ανάδοχο ρίχνει ευθύνες για τις καθυστερήσεις η Αττικό Μετρό
Σχετικά με τους σταθμούς «Αναλήψεως» και «Βούλγαρη», η  Αττικό Μέτρο παραδέχεται στην απάντησή της υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας για τις σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας λανθασμένων προβλέψεων και κάποιων τεχνικών θεμάτων που προέκυψαν στο στάδιο της μελέτης.
 
Μεταφέρθηκαν οι Μετροπόντικες στη Νέα Ελβετία
Όσον αφορά στους Μετροπόντικες, αυτοί, σύμφωνα με την απάντηση, έχουν, ήδη, μεταφερθεί από την Ανάληψη στο σταθμό της Ν.Ελβετίας και συναρμολογούνται για να ξεκινήσουν οι εργασίες με αντίθετη φορά.

voria.gr

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραγιάννης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στο Flyover και την πορεία των υπόλοιπων έργων, όπως αυτό της Εγνατίας Οδού  αναφέρθηκε ο Γ.Γ  του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, σε αυτή τη συγκυρία, έχει την τύχη να έχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της πόλης, έναν δήμαρχο που κάνει τις παρεμβάσεις του και έναν περιφερειάρχη που έχει έναν γενικό σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε.

Αναφερόμενος στη δυσπιστία που υπάρχει για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στην πόλη, είπε πως είναι «πολύ δύσκολο να ξεριζωθεί» και ότι «όταν θα δουν οι Θεσσαλονικείς, ότι το ΜΕΤΡΟ θα είναι λειτουργικό και θα μπορούν να μπουν στους σταθμούς, όχι με μουσαμάδες και συναυλίες, αλλά πραγματικά και ότι θα υπάρχουν συρμοί και όλα θα λειτουργούν τότε θα ξεπεραστεί και η δυσπιστία».

«Εμείς επιλέξαμε έναν δύσκολο δρόμο, να πούμε την αλήθεια» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως «επιλέξαμε να κάνουμε μια πλήρη ανάγνωση του περιβάλλοντος που είχαμε να διαχειριστούμε για το ΜΕΤΡΟ. Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που υπάρχει είναι να βγει η δικαστική απόφαση για τον σταθμό Βενιζέλου. Είναι ένα υπερσύγχρονο ΜΕΤΡΟ καθώς είναι driverless metro δεν θα υπάρχουν οδηγοί και γι’ αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες να γίνονται δοκιμές. Eπιλέξαμε να πούμε ότι το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πλήρες και λειτουργικό ΜΕΤΡΟ».

Flyover με κύριο στόχο την ασφάλεια

Σχετικά με την αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου (Flyover), ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «θα κάνουμε μια παρέμβαση που θα έχει πρώτα από όλα πολύ υψηλή οδική ασφάλεια και θα είναι ένα έργο αριστούργημα για την πόλη. Φτιάχνουμε έναν δρόμο πάνω από τον δρόμο, μια εναέρια γέφυρα που θα είναι συνεχόμενη μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και η συνολική παρέμβαση θα είναι 13,5 χιλιόμετρα. Παράλληλα θα αναβαθμίσουμε και το κατάστρωμα που ήδη υπάρχει. Τα στοιχεία που μας σόκαραν ήταν ότι έχουμε 12 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα στον συγκεκριμένο δρόμο, σε σχέση με την Αττική Οδό». Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως «ξεκίνησε ήδη η διαδικασία του διαγωνισμού που θα διαρκέσει τέσσερις με έξι μήνες και εκτιμούμε να έχουμε τον οριστικό ανάδοχο το 2021, το αργότερο στις αρχές του 2022, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου. Υπολογίζουμε ότι η κατασκευή του έργου θα κρατήσει τρία με τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε.

Η πορεία των υπόλοιπων έργων

Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα έργα στην πόλη, απάντησε πως υπάρχει ένα συνολικό πλάνο από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα είπε πως γίνονται και από άλλους παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το ότι η πόλη έχει ανάγκη από ένα σοβαρό αεροδρόμιο και γι’ αυτό «μπήκε σε λειτουργία ο νέος διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων 10/28 του αεροδρομίου Μακεδονία για να μπορούν να προσγειώνονται και μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «προχωράει ο διαγωνισμός για την οδική σύνδεση στο λιμάνι, εκτός από το πλάνο ανάπτυξης που υπάρχει γενικότερα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κάνουμε επίσης αντιπλημμυρικά έργα και στη δυτική Θεσσαλονίκη στη Λαχαναγορά αλλά και στην Καλαμαριά. Παρεμβαίνουμε στο Δικαστικό Μέγαρο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουμε διαγωνισμούς για περίπου 40 σχολικές μονάδες».

Για τον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιά – Ποτίδαια ο γενικός γραμματέας Υποδομών, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι του δρόμου, με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια, ενώ για τα σιδηροδρομικά έργα, είπε πως «θα προχωρήσει η μεσόγεια χάραξη, που αφορά τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες και από εκεί την Αλεξανδρούπολη με το Ορμένιο, ένα έργο που θα αλλάξει τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε όλα τα Βαλκάνια. Παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις και στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης και Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη και ξεκινά η Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, τι περιλαμβάνει

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Μία πολλή σημαντική, για τη Θεσσαλονίκη, σύμβαση υπεγράφη εχθές στα γραφεία της Αττικό Μετρό και αφορά την περίφημη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι ουσιαστικά η αρχή για την διερεύνηση των αναγκών αστικής μετακίνησης και αποτύπωσης τους για τη δημιουργία ενός μελλοντικά πυκνού δικτύου Μετρό που θα καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.

Υπογράφοντες στην χθεσινή τελετή ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ.Νίκος Κουρέτας, o πρόεδρος της Α.Μ. Νίκος Ταχιάος και ο Πρόεδρος της μελετητικής εταιρείας ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ κος Χαράλαμπος Ανδρικόπουλος.

Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθούν οι ανάγκες σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά και να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη, με χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού το 2040. Η Μελέτη θα προσδιορίσει επίσης τις ανάγκες ζήτησης μετακινήσεων και αντίστοιχων έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη περιλαμβάνει:

1. Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης στο σύνολο του Νομού Θεσσαλονίκης (έρευνα μετακινήσεων στα μέλη 12.000 νοικοκυριών επιλεγμένων με τυχαία στατιστική δειγματοληψία, έρευνα Δεδηλωμένης Προτίμησης, απογραφή των χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου, έρευνα μετακινήσεων παρά την οδό και έρευνα μετακινήσεων στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς). Οι έρευνες αυτές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τυπική κυκλοφοριακά περίοδο (Μάρτιος – Μάϊος 2020), προκειμένου να υπάρξει επαρκής προετοιμασία και να έχουν αμβλυνθεί οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις καθημερινές μετακινήσεις.

2. Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης.

3. Διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής.

4. Ανάπτυξη συγκοινωνιακού μοντέλου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 2 χρόνια. Το κύριο προσωπικό της ομάδας μελέτης αποτελείται από 22 έμπειρους συγκοινωνιολόγους μηχανικούς και λοιπούς επιστήμονες. Γενικός Συντονιστής (Project Manager) έχει ορισθεί ο κος Γιώργος Νέλλας υπεύθυνος εκτέλεσης της αντίστοιχης μελέτης της Αθήνας. Την ADT ΩΜΕΓΑ θα συνδράμει επίσης η εταιρεία SYSTEMA που έχει συμμετάσχει στην σύνταξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Χώρας. Κατά την διάρκεια των ερευνών υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πάνω από 100 άτομα.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή των εργασιών ήταν 2.990.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η έκπτωση που δόθηκε ήταν 32,7% όπως σας είχε αποκαλύψει το ypodomes.com.

Ικανοποίηση από Αττικό Μετρό-ADT ΩΜΕΓΑ

Ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, -γνώστης από πρώτο χέρι των συνθηκών στη συμπρωτεύουσα- κος Νίκος Ταχιάος, δήλωσε ευτυχής για την υπογραφή της σύμβασης γιατί με χρήση του κυκλοφοριακού μοντέλου πρόβλεψης των μετακινήσεων που θα παραχθεί από την Μελέτη, θα μπορούν να σχεδιασθούν με ορθολογικό τρόπο, όχι μόνο οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρο το κυκλοφοριακό δίκτυο των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης.

Ο κος Παναγής Τονιόλος, στέλεχος της ADT ΩΜΕΓΑ και Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, εξήρε τα στελέχη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την παραδειγματικά επαγγελματική αντιμετώπιση της διαδικασίας ανάθεσης και επεσήμανε το γεγονός ότι η μελέτη αυτή αποτελεί μία πραγματική «μελέτη υποδομής», απαραίτητης για τον ορθολογικό προγραμματισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της Θεσσαλονίκης αντίστοιχης με τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό της Αθήνας που εκπονήθηκε την περίοδο 1996-2000.

Να θυμίσουμε ότι η υποβολή των προσφορών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαϊου 2019 από οπου και προέκυψε ο ανάδοχος του έργου. Οι έρευνες -λόγω κορωνοϊού- αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Άνοιξη του 2021, ωστόσο άμεσα θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διεξαγωγή των ερευνών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η ADT ΩΜΕΓΑ σκοπεύει να ανοίξει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όντας πραγματικά παρούσα στο χώρο των ερευνών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Στις πρώτες δοκιμές συρμού του Μετρό Θεσσαλονίκης η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  κ.  Κώστας Καραμανλής επιθεώρησε τις πρώτες δυναμικές δοκιμές χαμηλής ταχύτητας που εκτελούνται στην τροχιά δοκιμών του Αμαξοστασίου της Πυλαίας, καθώς και το τμήμα του επιπέδου της Οδού Μεταμορφώσεως που είναι έτοιμο προς παράδοση στο κοινό στο «Σταθμό Καλαμαριά»

Τις πρώτες δυναμικές δοκιμές συρμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, επιθεώρησε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, κ.κ. Νίκο Ταχιάο και Νίκο Κουρέτα, καθώς και στελέχη της Αναδόχου Κοινοπραξίας για την πορεία του κατασκευαστικού έργου και την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται αυτό το διάστημα, επισκεπτόμενη αρχικά το Αμαξοστάσιο Πυλαίας, στο οποίο έχουν αφιχθεί ήδη εννέα από τους δεκαοχτώ συρμούς και αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου ο δέκατος.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Καραγιάννης επιθεώρησαν την ολοκληρωμένη στο σύνολό της σιδηροδρομική επιδομή του αμαξοστασίου, η οποία περιλαμβάνει 4 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών τροχιών, που έχουν ενεργοποιηθεί και τμηματικά ηλεκτροδοτούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εκτελούμενων δοκιμών. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δυναμικές δοκιμές χαμηλής ταχύτητας που εκτελούνται στην τροχιά δοκιμών που αποτελεί τμήμα της αυτόματης περιοχής κίνησης των συρμών του Αμαξοστασίου.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την επόμενη φάση δοκιμών των συρμών, που περιλαμβάνει τις δυναμικές δοκιμές στη γραμμή, αρχικά σε υψηλή ταχύτητα με μισό και πλήρες φορτίο και στη συνέχεια τις δυναμικές δοκιμές στη γραμμή σε τμήματα υπό κλίση.

Τέλος, οι κ.κ. Καραμανλής και Καραγιάννης, επισκέφθηκαν το «Σταθμό Καλαμαριά», ο οποίος αποτελεί τμήμα του Έργου της επέκτασης προς Καλαμαριά και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το τμήμα του επιπέδου της Οδού Μεταμορφώσεως, που είναι έτοιμο προς παράδοση στο κοινό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα