Connect with us

Επικαιρότητα

Ελλάδα: τα έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, δεν δημοπρατούνται ποτέ, αλλά εξαγγέλονται

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τέχνη του παγώματος των κατασκευών και των επενδύσεων σε έργα καλά κρατεί. Δυστυχώς η επιλογή που έχει γίνει και μάλιστα συνειδητά είναι να τρεναριστούν όσο γίνεται περισσότερα τα μεγάλα έργα παραπέμποντας τα για το μέλλον.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα τα εν εξελίξει έργα είναι και πολύ λίγα και εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο απολογισμός των έργων που είτε έχουν παγώσει είτε κινούνται σε ρυθμούς ρελαντί πλέον είναι εντυπωσιακά μεγάλη:

 • Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό από Αιγάλεω στο Χαϊδάρι
 • Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό από ¶γιο Δημήτριο στο Ελληνικό
 • Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό από ¶γιο Αντώνιο στην Ανθούπολη
 • Σιδηροδρομικό έργα στο τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός
 • Έργα Μαλιακού κόλπου: παράκαμψη Λαμίας και τμήμα Αγία Μαρίνα- Ράχες
 • Ιόνια Οδός (οδικός άξονας Αντίρριο- Ιωάννινα)
 • Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα)
 • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας- Κλειδί Ημαθίας)

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε καθεστώς ..μνημονίου. Το δυστύχημα είναι ότι και η παραγωγή μεγάλων έργων συνεχώς μετατίθεται στο μέλλον. Και εδώ έχουμε κατάλογο μεγάλο με εντυπωσιακά έργα. Ο δεύτερος κατάλογος είναι με έργα υπό δημοπράτηση που δεν έχουν ..τελειωμό.

 • Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Ο διαγωνισμός είναι στον αέρα εδώ και 2 χρόνια!
 • Επέκταση Μετρό Αθήνας προς Πειραιά: Ο δεύτερος διαγωνισμός είναι στον αέρα σχεδόν 2,5 χρόνια ενώ ο αρχικός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006! Υπολογίζεται πως αν είχε ξεκινήσει το 2007 τα έργα θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012!
 • Επέκταση Τραμ στον Πειραιά. Ο διαγωνισμός σέρνεται 2 χρόνια!
 • Φωτοβολταϊκό Πάρκο Μεγαλόπολης: ο διαγωνισμός είναι στον αέρα σχεδόν 9 μήνες

Ένας άλλος τρίτος κατάλογος είναι με έργα που ΘΑ δημοπρατηθούν αλλά όλο κάτι γίνεται όλο κάτι συμβαίνει όλο κάποιο εμπόδιο υπάρχει. Δείτε τα χαρακτηριστικότερα έργα:

 • Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής. Από το 2009 που θα έβγαινε στον αέρα αν τελικά βγουν το 2012 θα ..είμαστε τυχεροί. Κομμένοι φυσικά και με άγνωστη τελική πορεία.
 • Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: επίσης από το 2009 και όλο πάει για ..τον επόμενο χρόνο. τώρα λέμε για 2012. Για το πρώτο τμήμα που όλο και μικραίνει.
 • Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Έχει αναβληθεί περίπου 5 φορές. Τώρα πάμε για Σεπτέμβρη και έχει ο θεός..
 • Εμπορευματικό κέντρο Θριάσιο Πεδίο (σιδηρόδρομος). Επίσης έχει αναβληθεί αρκετές φορές.
 • Ανάπλαση Φαλήρου και χώρος Tae Kwon Do. Αναβλήθηκε 2-3 φορές και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει μια επίσημη ανακοίνωση για ποιο λόγο..

Υπάρχει φυσικά ένα άλλο πεδίο που διαχρονικά στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές. Φυσικά μιλάμε για τις εξαγγελίες. Είναι δωρεάν, είναι ανώδυνες και κυρίως είναι ..μελλοντικές. ¶λλωστε το ΘΑ σε αυτή τη χώρα έχει πέραση.

Εδώ ο κατάλογος είναι ο πιο εντυπωσιακός:

 • ΘΑ γίνει διπλή ανάπλαση στην Αθήνα σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό
 • ΘΑ γίνει ανάπλαση στο Ελληνικό
 • ΘΑ γίνει ανάπλαση στο Φάληρο
 • ΘΑ δημοπρατηθεί το μεγάλο Φ/Β πάρκο στην Κοζάνη
 • ΘΑ δημοπρατηθούν επεκτάσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης προς Ευκαρπία, Εύοσμο, Αεροδρόμιο
 • ΘΑ ολοκληρωθεί ο Βόρειος Οδικός ¶ξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
 • ΘΑ πάει το Τραμ στα ¶νω Πατήσια
 • ΘΑ γίνει Τραμ και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα
 • ΘΑ επεκταθεί η Ιόνια Οδός από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά
 • ΘΑ φτάσει ο Σιδηρόδρομος στην Πάτρα
 • ΘΑ ηλεκτροκινηθεί το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ΠΑΘΕΠ

Στην χρονική συγκυρία που είμαστε είναι δύσκολο να μπορέσεις να παράξεις ανάπτυξη. Έτσι με ευχολόγια και κούφια χρονοδιαγράμματα περνάν οι μήνες, τα υπό κατασκευή έργα παραμένουν ατελείωτα, οι διαγωνισμοί δεν τελειώνουν ποτέ, ακόμα και αυτοί που έχουν ολοκληρωθεί μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να μπει το πρώτο εργοτάξιο.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες ..αυτές ξεστομίζονται κατά δεκάδες βομβαρδίζοντας μας με έργα που ΘΑ αλλάξουν την Ελλάδα. Που ΘΑ αλλάξουν την καθημερινότητα μας και ΘΑ την κάνουν καλύτερα.

Έως εκείνη τη μελλοντική, αγγελικά πλασμένη Ελλάδα, καλή υπομονή..

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ο Δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης στο Δίκτυο των Αυτοκινητόδρομων της χώρας!

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι στο αποκορύφωμα τους και οι πόλεις αδειάζουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Όσοι έχουν επιλέξει το εξωτερικό (έστω οι λίγοι) δεν θα χρειαστεί για τους περισσότερους από αυτούς να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους.

Όσοι όμως έχουν σκοπό να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδας και να χρησιμοποιήσουν το όχημα τους θα πρέπει να προετοιμαστούν για το επικείμενο ταξίδι τους. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε ένα ορεινό προορισμό.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας σε συνδυασμό με αυτούς που υπάρχουν, δημιουργούν ένα μεγάλο οδικό δίκτυο το οποίο μας επιτρέπει να κινηθούμε άνετα και με αυξημένη οδική ασφάλεια προς τον προορισμό μας.

Το ypodomes.com είναι εδώ για να σας ενημερώσει για το πως πρέπει να κινούμαστε πάνω σε αυτούς τους δρόμους.

Το γεγονός ότι είναι καινούργιοι και χωρίς ισόπεδους κόμβους δεν σημαίνει ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες ενώ θα πρέπει να τηρούμε και αρκετούς κανόνες τόσο για τη δική μας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των συνεπιβατών μας αλλά και των άλλων οχημάτων.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει τον Δεκάλογο για την ασφαλή οδήγηση στους Αυτοκινητόδρομους, που όμως επεκτείνεται γενικά στην οδήγηση σε δρόμους, ειδικά αν αυτή είναι πολύωρη. Για να δούμε:

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

1. Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε για μεγάλο ταξίδι ή για μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση. Εμείς και το αυτοκίνητό μας πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή σωστά προετοιμασμένοι όταν εισερχόμαστε σε αυτοκινητόδρομο.

2.Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Η μέτρηση της πίεσης των ελαστικών γίνεται όταν αυτά είναι κρύα, δηλαδή πριν διανύσουμε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου ή μετά από πολύωρη στάση.

3.Ελέγχουμε όλα τα φώτα μας συμπεριλαμβανομένων των φώτων στοπ. Τα φώτα δεν ενισχύουν μόνο τη δική μας ορατότητα, αλλά μας κάνουν ευκολότερα και αμεσότερα ορατούς στους υπόλοιπους οδηγούς και χρήστες του δρόμου.

4.Σιγουρευόμαστε πως έχουμε ικανή ποσότητα καυσίμου για την απόσταση που θέλουμε να διανύσουμε στον αυτοκινητόδρομο.

5.Εναρμονιζόμαστε με τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας (σταθερά ή ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενα) τα οποία αποτελούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα και όχι το στόχο. Παράλληλά προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας στις καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, βροχή, ομίχλη κ.α.), την κατάσταση του οχήματος καθώς και του οδηγού.

6.Αποφεύγουμε τη στάση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) παρά μόνο εάν μεσολαβήσει ξαφνική μηχανική βλάβη του οχήματός μας ή αδιαθεσία του οδηγού. Στην περίπτωση αυτή ενεργοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκης, εξερχόμαστε από τη δεξιά πόρτα του οχήματος φορώντας ανακλαστικό γιλέκο, τοποθετούμε προειδοποιητικό τρίγωνο και απομακρυνόμαστε από αυτό.

7.Συγκρατούμε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) η και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου και καλούμε για βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε οι ίδιοι ή αντιληφθούμε κάποιον που το έχει ανάγκη.

8.Σε περίπτωση ατυχήματος, τεχνικής βλάβης ή ακινητοποίησης του οχήματος καλούμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συνδεόμαστε με το κέντρο διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου μέσω των τηλέφωνων έκτακτης ανάγκης τα οποία είναι τοποθετημένα ανά περίπου 2 χιλιόμετρα.

ΑΚΟΜΑ

9.Κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου για σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασίας προσπέρασης προπορευόμενου οχήματος, ενώ μόλις αυτή ολοκληρωθεί επανερχόμαστε στην δεξιότερη λωρίδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε να προσπεράσουμε από δεξιά διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θέτουμε άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή μας και των υπολοίπων χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

10.Διατηρούμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα η οποία σαφώς και καθορίζεται από την ταχύτητα κίνησης. Για το λόγο αυτό ακολουθούμε τον κανόνα των δυο δευτερολέπτων απόστασης για στεγνό οδόστρωμα ενώ σε περίπτωση βροχής ή χιονιού/παγετού ο χρόνος αυξάνεται στα τέσσερα και δέκα δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στην ειδική σελίδα που έχει διαμορφωθεί για την οδική ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά μας στους δρόμους στην ιστοσελίδα του ΙΟΑΣ πατώντας εδώ ή και εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα