Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ιταλία: αντιδράσεις για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν

Δημοσιεύθηκε

στις


Οι κάτοικοι της περιοχής Βαλ Nτι Σούζα στο νομό Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέσει το Τορίνο με την Λιόν.
 

Χθες βράδυ ομάδες κατοίκων διαδήλωσαν σε ορεινή περιοχή όπου έχουν στηθεί τα εργοτάξια. Μερικά από τα αυτοκίνητα με τα οποία προσέγγισαν το σημείο της κινητοποίησης λίγο μετά τα μεσάνυχτα πυρπολήθηκαν. Πολλοί διαδηλωτές ερμήνευσαν την ενέργεια αυτή ως «εκφοβισμό για να σταματήσουν να διαμαρτύρονται».
 

Πριν από τρεις ημέρες ένας 37χρονος διαδηλωτής, ο Λούκα Αμπά, αγρότης στην περιοχή ο οποίος είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στα καλώδια υψηλής τάσης, έπεσε και τραυματίσθηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα και εγκαύματα σε όλο του το σώμα και υποβλήθηκε σε σειρά επεμβάσεων και μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε φαρμακολογικό κώμα.
 

Ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα δήλωσε, πάντως, ότι «τα έργα προχωρούν και πρέπει να συνεχισθούν με τον καλύτερο τρόπο, όπως έχει προγραμματιστεί». Οι διαδηλωτές προσπαθούν σήμερα να στήσουν μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο Α32 Τορίνο-Μπαρντονέκια και σε μικρότερες οδικές αρτηρίες.

 

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με μαζικές ρίψεις νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους και ακτιβιστές. Όπως τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει αιτία σφοδρών συγκρούσεων. Οι οργανώσεις No Τav, οι οποίες αντιτίθενται στην κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και δημιουργήθηκαν από πολλούς κατοίκους του Πεδεμόντιου, υποστηρίζουν ότι από τις σήραγγες που πρόκειται να ανοίξουν η περιοχή μπορεί να μολυνθεί με αμίαντο.
 

Η κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί όμως ότι η ενίσχυση της σιδηροδρομικής αυτής σύνδεσης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των αυτοκινητοδρόμων και στην μείωση του ποσοστού εμπορεύματος που μεταφέρεται ακόμη μέσω φορτηγών. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης γραμμής υψηλής ταχύτητας, αγγίζει τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο σε ότι αφορά τα έργα σε ιταλικό έδαφος.
 

«Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιο είναι το ποσοστό που θα μπορέσει να καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Για την ολοκλήρωση του έργου τα εργοτάξια θα μείνουν ανοικτά συνολικά επί είκοσι χρόνια», υπογραμμίζει η κρατική τηλεόραση Rai.
 

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο οποίο ένας διαδηλωτής, σε απόσταση αναπνοής από έναν καραμπινιέρο, ακούγεται να του λέει: «προβατάκι, ξέρεις ότι είσαι παράνομος, ότι θα έπρεπε να έχει αριθμό αναγνώρισης; Τι θέλεις να κάνεις, προβατάκι, θέλεις να πυροβολήσεις; Είσαι όμορφος με αυτή την μάσκα, έτσι φιλάς και την κοπέλα σου;». Τα σχόλια και οι απόψεις, στο Διαδίκτυο και όχι μόνο –όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές– διίστανται.
 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα