Connect with us

Επικαιρότητα

Τα 10 μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν μεγάλα έργα

Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά ανέκδοτο δεν είναι. Αυτή την εποχή της μιζέριας και της απίστευτης ανεργίας υπάρχουν έργα που είναι «οάσεις» και δίνουν απασχόληση και ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Είναι έργα με προϋπολογισμό πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα αλλάξουν στο μέλλον την καθημερινότητα μας. Ας γνωρίσουμε τα 10 μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα:

10.Ολοκλήρωση κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας 147εκ.ευρώ
Πρόκειται για έργο σκούπα που θα ολοκληρώσει ότι άφησαν προηγούμενες εργολαβίες με στόχο το 2014 ο αυτοκινητόδρομος να ολοκληρωθεί. Είναι το σημαντικότερο εν ενεργεία οδικό έργο της Κεντρικής Μακεδονίας.

9.Ολοκλήρωση κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή 158εκ.ευρώ
Είναι το έργο για το τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Είναι ένα έργο που θα δώσει άνετη πρόσβαση από και προς την Αλβανία και θα ολοκληρωθεί το 2015.

8.Φράγμα Αποσελέμη Ηράκλειο Κρήτης (3 εργολαβίες) 190εκ.ευρώ
Το έργο αυτό το έχουν χαρακτηρίσει «Φαραωνικό» αλλά στην πραγματικότητα θα λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο. Δεν είναι μία η εργολαβία αλλά 4 3 σε εξέλιξη και μία σε δημοπράτηση. Ευχή όλων να λειτουργήσει σύντομα για να δικαιολογήσει τον πολύ μεγάλο προϋπολογισμό του.

7.Φράγμα Ιλαρίωνα Κοζάνης (εκτίμηση 250εκ.ευρώ)
Αυτό και αν είναι φαραωνικό έργο με φαραωνικό προϋπολογισμό. Έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 1991 όταν κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο δεν είχατε καν γεννηθεί… Ο στόχος είναι να λειτουργήσει εντός του 2013 αλλά και στοίχημα δεν βάζει κανείς.

6.Αεροδρόμιο Μακεδονία διάδρομος 10-28 (επέκταση) 286εκ.ευρω
Ένα από τα ατελείωτα έργα στην Ελληνική κατασκευαστική πραγματικότητα. Με πολλά προβλήματα τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ευχή όλων είναι σε ένα χρόνο από σήμερα ο νέος διάδρομος να ολοκληρωθεί. Εκτός από τα 246εκ.ευρώ της επέκτασης πρέπει να προσμετρήσουμε άλλα 40εκ.ευρώ για τα έργα ενίσχυσης του υφιστάμενου διαδρόμου φτάνοντας το σύνολο στα 286εκ.ευρώ.

5.Σιδηροδρομικό έργο Κιάτο-Ροδοδάφνη 315εκ.ευρώ
Είναι έργο που ξεκίνησε πέρυσι, σε δύσκολη εποχή αλλά τα πάει καλά μέχρι στιγμής. Το έργο αυτό περιλαμβάνει το τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη και όλους του σταθμούς από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη.  Έργο με μεγάλη αξία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

4.Οδικός Άξονας Άκτιο-Αμβρακία (4 εργολαβίες) 350εκ.ευρώ
Το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο στην Ελλάδα περνά τις δικές του συμπληγάδες. Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και σήμερα αγωνίζεται για να υπάρχει σε αυτή τη λίστα. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει γκρίνια, απεργίες και απολύσεις. Το έργο δυστυχώς αντιπροσωπεύει 100% την Ελλάδα του σήμερα. Ελπίδα όλων να αλλάξει η εικόνα και να λειτουργήσει το 2014 (στην καλύτερη περίπτωση).  Σπουδαίο  έργο που ενώνει τις Δυτικές Ακτές της χώρας με την Ιόνια Οδό και το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων.

3.Επέκταση Μετρό Αθήνας Γραμμής 3 προς Πειραιά 530 εκ.ευρώ
Το μοναδικό έργο κατασκευής για την Αττικό Μετρό εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε τον Μάρτιο και το χρονοδιάγραμμα καθορίζει πως στα τέλη του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι τώρα κινείται οριακά εντός χρονοδιαγραμμάτων και πολλά εργοτάξια έχουν ανοίξει. Έχει μήκος 7,6 χλμ και θα εξυπηρετεί 130.000 επιβάτες καθημερινά. Έργο με τεράστια αξία για το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας και Πειραιά.

2.Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 566εκ.ευρώ
Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην χώρα μόλις ξεκίνησε. Το όραμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παίρνει σάρκα και οστά. Δεν διστάζουν να βάλουν πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη για να μεταμορφώσουν το χώρο στον παλιό Ιππόδρομο με την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής  Σκηνής και εντός μεγάλου πάρκου.  Η χρηματοδότηση είναι 100% από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκπληκτικό έργο με ευεργετική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση. Θα αλλάξει την όψη της «βιτρίνας» της πόλης.

1.Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δις ευρώ
Το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων στην χώρα είναι το έργο της κατασκευής της βασικής γραμμής Μετρό για την Θεσσαλονίκη. Ένα έργο που είναι διαρκώς σε κατάσταση νευρικής κρίσης με τα προβλήματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η μέθοδος που επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί (μελέτη- κατασκευή) έχει αποδειχθεί μέγα σφάλμα και 6 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών δεν έχουμε πιάσει ούτε το 50% της συνολικής προόδου του έργου.

Αυτή την εποχή ο πήχης έχει πιάσει το 2017 για να λειτουργήσει αλλά ήδη πολλοί μιλούν για λειτουργία το 2018.  Έργο με αμέτρητη αξία για την κορεσμένη κυκλοφοριακά πόλη που αναζητά ένα μέσο με ταχύτητα και ασφάλεια για να αναδείξει τον Μητροπολιτικό της χαρακτήρα.

Τα 1,1 δις ευρώ ίσως να μην είναι το τελικό ποσό καθώς τα θέματα που έχουν προκύψει κάνουν γρίφο τον τελικό λογαριασμό. Είναι το έργο που είναι η σημαία των έργων για την χώρα και περιμένουμε κάποια στιγμή να τρέξει για να ολοκληρωθεί.

Ε-Ε-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Για να αναπτερώσουμε λίγο το ηθικό μας που ομολογουμένως εδώ και 3 χρόνια είναι παντελώς καταρρακωμένο πρέπει να επισημάνουμε ότι στα σκαριά περιμένουμε 3 πολύ μεγάλα έργα να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Αυτά είναι:
1.Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά: 450εκ.ευρώ
2.Σιδηροδρομικό έργο Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος 415εκ.ευρώ
3.Σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Δομοκός 415εκ.ευρώ.

Ο κατάλογος αυτός δεν περιέχει τα παγωμένα έργα στους 4 αυτοκινητόδρομους και αν κατασκευάζονταν θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα και άλλα οικονομικά μεγέθη.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα