Νίκος
Καραγιάννης

Την πρώτη του παράταση πήρε το έργο για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δόθηκε παράταση σε τμηματικές προθεσμίες εκτέλεσης έργων. Πιο συγκεριμένα:
– 1η τμηματική προθεσμία του έργου, κατά 204 ημερολογιακές ημέρες, ήτοι μέχρι την 30-08-2024,
– 2η τμηματική προθεσμίας του έργου, κατά 483 ημερολογιακές ημέρες, ήτοι μέχρι την 31-08-2025,
– 3η τμηματική προθεσμία του έργου, κατά 184 ημερολογιακές ημέρες, ήτοι μέχρι την 05-09-2025.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για τμηματικές προθεσμίες που με αυτή την απόφαση δεν αλλάζουν την τελική προθεσμία της σύμβασης. Οι κυριότεροι λόγοι όπως αναφέρονται στην απόφαση είναι η καθυστέρηση απόδοσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων πλέον του ενός (1) έτους.

Βασικός λόγος καθυστέρησης στην εκπόνηση των μελετών είναι η αδυναμία που παρατηρείται στην παράδοση των χώρων εκτέλεσης του έργου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση διερευνητικών εργασιών από τους μελετητές (τοπογραφικές αποτυπώσεις υφιστάμενων τεχνικών και ρεμάτων, γεωτεχνικές έρευνες κλπ).

Να θυμίσουμε πως το έργο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 και η συμβατική του διάρκεια είναι για 36 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Οι παραπάνω παρατάσεις είναι πολύ πιθανόν, να σημάνουν και την προθεσμία αυτή, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ. Το έργο που έχει κόστος 186 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι απαλλοτριώσεις σε αυτό το τμήμα έχουν αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία για την καθυστέρηση των εργων. Σημειωτέον ότι μια υπόθεση απαλλοτριώσεων για το τμήμα αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ένα βήμα μπρος για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη

Παράλληλα ένα βήμα μπρος για να ξεκινήσουν τα έργα έκανε το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ από την Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η ΤΕΠΕΜ (τεχνική περιβαλλοντική μελέτη) των δύο εργοταξίων σε Χερσόνησο και Βρ:Ααχάσι.

Το έργο ύψους 290 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υλοποιείται με την μέθοδο ΣΔΙΤ και υλοποιείται από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι απαραίτητες μελέτες και κυρίως οι γεωτεχνικές έρευνες και οι συγκοινωνιακές και τοπογραφικές μελέτες.

Το έργο υπεγράφη στις 23 Απριλίου 2023 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 48 μήνες δηλαδή τον Απρίλιο του 2027. Στη συνέχεια θα υπάρχει η περίοδος λειτουργίας-συντήρησης διάρκειας 26 ετών.

Το έργο έχει μήκος 22,5 χιλιλομετρα. Από αυτά τα 8,3 χιλιόμετρα αφορούν σε χάραξη νέου δρόμου και τα υπόλοιπα 14,2 χιλιόμετρα αφορούν στην αναβάθμιση του υφιστάμενου άξονα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV