Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα μια παράταση δόθηκε στο έργο που αφορά στα δίκτυα υποδομών στο πρώην Βασιλικό κτήμα στο Τατόι. Το έργο εντάσσεται στην προσπάθεια για την αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής, καθώς υπάρχουν ήδη άλλα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση.

Η νέα ημερομηνία της δημοπράτησης του έργου είναι η 27η Φεβρουαρίου από σήμερα 15.2 που αρχικά είχε οριστεί. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Πολιτισμού ενώ η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα έργα που θα εκτελεστούν είναι όλες οι Υδραυλικές και Ηλεκτρομηχανολογικές Υποδομές για το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοϊου και συγκεκριμένα: Υδροδότηση του κτήματος από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, Διανομή πόσιμου νερού σε όλη την έκταση του κτήματος, Δίκτυο μη πόσιμου νερού (από δεξαμενή πηγής Κιθάρας), Δίκτυο λυμάτων, Δίκτυο ηλεκτροδότησης των οικημάτων και των εγκαταστάσεων του κτήματος (Μέση και Χαμηλή Τάση), Σύστημα Πυροπροστασίας, Συστήματα Ασθενών Ρευμάτων, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 15,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,5 εκατ. ευρώ).  Η διάρκεια των έργων στο πρώην Βασιλικό κτήμα στο Τατόι έχει εκτιμηθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και σίγουρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως έργο του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2025. Η σύμβαση με τίτλο “Δίκτυα Υποδομών Λειτουργικότητας” στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου εκτελείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 του έργου με τίτλο «SUB. 1 – Νέα έργα υποδομής στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου».

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από το υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί άλλα έργα για την ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος με σημαντικότερο εκείνο της μετατροπής του κεντρικού κτίσματος σε Μουσείο, όπως έχει γίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε πρώην βασιλικά κτίσματα στην Ευρώπη.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα δασικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας και είναι τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά αποτελεί ξεχωριστή ενότητα λόγω ιστορικών και ιδιοκτησιακών ιδιαιτεροτήτων που καθόρισαν τη χρήση και το χαρακτήρα τoυ.

Αποτελεί σύνολο σημαντικών μνημείων της νεότερης ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη χώρα και βρίσκεται σε σημανcική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντυού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Περιλαμβάνει το ανακτορικό συγκρότημα και σαρανταπέντε (45) μικρότερα κτήρια συνοδείας, όλα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία, κάποια εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί. Το κτήμα παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω του φυσικού τοπίου αλλά και της ιστορικότητας του χώρου.

Οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επικεντρώνονται κυρίως στον κεντρικό ιστορικό πυρήνα έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων και στόχο έχουν την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού δυναμικού του κτήματος καθώς και τη λειτουργία του ως χώρου εκπαίδευσης έρευνας και αναψυχής και τη συνακόλουθη διασφάλιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,

Το φυσικό αντικείμενο του Έργου με τίτλο «SUB. 1 – Νέα έργα υποδομής στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου» αφορά στην κατασκευή των αναγκαίων έργων για τα δίκτυα υποδομών και παρεμβάσεις διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου και χωρίζεται σε δύο (2) Υποέργα.

Το Υποέργο 1: “Δίκτυα Υποδομών Λειτουργικότητας”, αφορά στην ενιαία ανάθεση κατασκευής όλων των επιμέρους έργων διαχείρισης υδάτων και ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτρικής ισχύος και τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα κάτωθι επιμέρους έργα:

1.Δίκτυο διανομής νερού από νέα παροχή ΕΥΔΑΠ για ύδρευση κτηρίων και εγκαταστάσεων.

2.Δίκτυο πυρόσβεσης από νέα παροχή ΕΥΔΑΠ.

3.Αποκατάσταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης από την πηγή «Κιθάρα».

4.Δίκτυο αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

5.Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ισχύος μέσης και χαμηλής τάσης .

6.Δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά ως προς την οικονομία πόρων και συντονισμό των ενεργειών των προτεινόμενων λύσεων σε πολλά επίπεδα:

– Συντονισμένες χαράξεις των δικτύων (ιδιαίτερης σημασίας καθότι θα πρόκειται για υπογειοποιημένα στο σύνολο τους δίκτυα).

– Συντονισμένες μηκοτομές των δικτύων

– Συντονισμένες επιλογές εξοπλισμού.

– Συντονισμένες χωσοθετήσεις εγκαταστάσεων (αντλιοστάσια, βανοστάσια, δεξαμενές, Φρεάτια. Χώρους πινάκων κλπ.),

– Ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων ενεργειακής κατανάλωσης με βάση τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV