Μέσα από την φετινή χρονιά είδαμε αρκετά έργα να προχωρούν, άλλα να ξεκινούν και άλλα να ολοκληρώνονται.
Σε αυτή την πορεία καινοτομίες, νέες τεχνικές, δύσκολες εφαρμογές χρειάστηκε να γίνουν για να μπορέσουν τα έργα υποδομής να πάνε ένα βήμα μπρος. Μέσα στο 2023 από τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν και ξεχώρισαν για την καινοτομία, τον βαθμό δυσκολίας αλλά και την τελική επίδοση και επιτυχία, ξεχώρισε ένα μεγάλο κτιριακό έργο στον χώρο της επένδυσης του Ελληνικού.
Σε αυτό το έργο έγινε εφικτό σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο και χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους τόσο το κατασκευαστικό σχήμα BOUYGUES-INTRAKAT, οι μελετήτες, ο project manager του έργου, η εταιρεία σκυροδέματος ΗΡΑΚΛΗΣ, μηχανικοί, τεχνικοί, εργατικό προσωπικό και άλλοι πολλοί για να καταφέρουν να θεμελιώσουν τον νέο μεγαλύτερο παράκτιο πύργο της χώρας, τον Riviera Tower (μέχρι σήμερα ο μοναδικός παράκτιος πύργος της χώρας είναι ο Πύργος Πειραιά).
Η θεμελίωση ξεκίνησε με μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα Σαββάτου το σχήμα Bouygues-Intrakat, ξεκίνησε τη θελεμίωση με την μέθοδο Raft Foundation (που λέγεται και Mat Foundation) και διήρκησε συνολικά 40 ώρες. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε αυτός ο τρόπος και στέφθηκε με απόλυτην επιτυχία. Αντίστοιχη τεχνική συναντάμε σε εμβληματικούς ουρανοξύστες ανά τον κόσμο όπως το Burj Khalifa και το Petronas Towers.
Το συνολικό σκυρόδεμα που απαιτήθηκε έφτασε τα 7.500 κυβικά μέτρα και χρειάστηκαν ταυτόχρονα οκτώ αντλίες σκυροδέματος και περισσότερα από 120 οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος (βαρέλες) που εκτέλεσαν πάνω από 1.000 δρομολόγια από 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής. Ο συνολικός σιδηρός οπλισμός ανήλθε σε 1.760 τόνους.
Τι είναι η Raft θεμελίωση
Η Raft θεμελίωση (ή mat), είναι ένας τύπος θεμελίωσης που απλώνεται εξ ολοκλήρου στην περιοχή του κτιρίου που υποστηρίζει βαριά φορτία από κολώνες ή τοίχους, παρόμοια με μια πλάκα στο έδαφος. Χρησιμοποιείται συχνότερα με την κατασκευή υπογείου όπου ολόκληρη η πλάκα του υπογείου λειτουργεί ως θεμέλιο.
Το ματ θεμέλιο επιλέγεται όταν το κτίριο υποστηρίζεται από αδύναμο έδαφος. Έτσι τα κτιριακά φορτία κατανέμονται σε μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση. Αυτό αποτρέπει τη διαφορική διευθέτηση που θα επικρατούσε με μεμονωμένες βάσεις.
Αυτός είναι ο πιο κατάλληλος και οικονομικός για χρήση τύπος όταν το αποτύπωμα του κτιρίου είναι σχετικά μικρό ή εάν οι κολώνες είναι κοντά μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Riviera Tower πέρα του ότι είναι ο υψηλότερος πύργος στην Ελλάδα, είναι και αυτός που βρίσκεται σχεδόν σε άμεση επαφή, είναι τόσο κοντά στη θάλασσα. Είναι ένας παράκτιος πύργος.
Σήμερα ο Riviera Tower έχει αρχίσει να ανυψώνεται και οι πρώτοι όροφοι αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα του Ελληνικού. Στην τελική του μορφή ο Riviera Tower θα έχει ύψος περίπου 200 μέτρων και θα διαθέτει 50 ορόφους. Θα είναι ο υψηλότερος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης. Στην Ελλάδα θα πάρει τα σκήπτρα από τον Πύργο Αθηνών (με 103 ορόφους και 28 μέτρα).
Παράλληλα θα είναι ένα από τα πρώτα κτίσματα που θα ολοκληρωθούν στην πρώτη φάση της επένδυσης του Ελληνικού ενώ θεωρείται πως θα καταστεί ένα τοπόσημο για την Αθήνα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV