Κατερίνα
Παναγέα

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ για μεγάλο έργο ηλεκτρικής ενέργειας στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο «Μελέτη, Προμήθεια Εξοπλισμού και Κατασκευή ΄με το κλειδί στο χέρι΄του νέου Κέντρου Διανομής (Κ/Δ) Κλειστού Τύπου GIS Χανίων II και Κτιρίου Ζεύξης ΜΤ» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Κρήτης.

Αναθέτουσα αρχή είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.)

Το κόστος με Φ.Π.Α. είναι 22.010.000 ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 17.750.000 ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 840 ημέρες (28 μήνες) από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρ. Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΣΕΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020 Ευρωπ. Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τη συγχρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν κατέστη δυνατή, και πλέον το έργο βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγκεκριμένα από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο θα εκτελεστεί στη νήσο Κρήτη, στο νομό Χανίων, περιοχή Σούδας, σε έκταση 3.250 τ.μ. που έχει εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτό εντός του Βόρειου Τομέα του Ναυστάθμου της Κρήτης, και αφορά στον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή όλου του Κ/Δ, «turnkey project».

Ο όρος κατασκευή με το κλειδί στο χέρι (Τurn key project) περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των υποστηρικτικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια των υλικών, την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών, την ετοιμότητα για θέση σε λειτουργία του Κ/Δ Χανίων ΙΙ από τον Ανάδοχο.

Τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού του Κ/Δ είναι τα εξής:

  • Ο κύριος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός στην Πλευρά των 150 kV θα αποτελείται από πίνακες 150 kV εσωτερικού τύπου, με μόνωση αερίου SF6 υπό πίεση (GIS), διπλών ζυγών 2000 Α, και θα περιλαμβάνει δύο (2) πεδία γραμμών, τρία (3) πεδία Μ/Σ Ισχύος, ένα (1) πεδίο ζεύξης ζυγών και ένα (1) πεδίο μέτρησης.
  • Τρεις Μ/Σ (3) Ισχύος 40/50 MVA και ο αντίστοιχος εξοπλισμός Μ.Τ. που θα αποτελείται από μεταλλοενδεδυμένους (metalclad) πίνακες με μόνωση αέρα,

1.Ολόκληρος ο εξοπλισμός ισχύος θα είναι εγκατεστημένος σε κλειστό κτίριο με κατάλληλη διάταξη. Οι προσφέροντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προς έλεγχο τα δικά τους σχήματα διάταξης. Σε κάθε περίπτωση ο Ανάδοχος του Έργου θα εκπονήσει και υποβάλει προς έγκριση λεπτομερή κατασκευαστικά και λειτουργικά σχέδια, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν τα βασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου κτιρίου (εξωτερικές διαστάσεις / σχήμα των ενδεικτικών σχεδίων, χωροθέτηση του κτιρίου με τις πλάγιες αποστάσεις του από την περίφραξη) και οπωσδήποτε θα πρέπει να ικανοποιείται η βασική αρχή σχεδιασμού σύμφωνα με την οποία η είσοδος στους χώρους των Μ/Σ ισχύος, του GIS της YT, των πινάκων της ΜΤ και της αίθουσας ελέγχου θα γίνεται από κύριο διάδρομο του κτιρίου και όχι μέσω άλλων χώρων με εγκατεστημένο εξοπλισμό.

2.Υποχρέωση του Αναδόχου αποτελεί επίσης η ολοκληρωμένη κατασκευή του κτιρίου Ζεύξης Μ.Τ., το οποίο θα κατασκευαστεί εκτός των ορίων του γηπέδου του Κ.Δ. και σε απόσταση 25μ από αυτό και της διπλής υπόγειας γραμμής ΜΤ από το Κ/Δ προς το κτίριο Ζεύξης Μ.Τ.

3.Τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του Έργου και οι απαιτούμενες προδιαγραφές του αναλύονται στα συνημμένα τεύχη της Διακήρυξης.

4.Όλες οι απαραίτητες έρευνες για τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών και τον προσδιορισμό δεδομένων που απαιτούνται για τον σωστό σχεδιασμό και μελέτη του Έργου εντάσσονται στις υποχρεώσεις του Αναδόχου, όπως π.χ. γεωτεχνική έρευνα για τη σωστή έδραση και στατική επάρκεια των κατασκευών σε μόνιμες αλλά και σε σεισμικές καταπονήσεις, διερευνήσεις ηλεκτρικών χαρακτηριστικών εδάφους κλπ. Η γεωτεχνική μελέτη για την εκτίμηση του εδάφους θα εκπονηθεί από τον Ανάδοχο.
Επίσης στις υποχρεώσεις του Αναδόχου εντάσσεται η λήψη των απαιτουμένων αδειών από τις αρμόδιες αρχές για την κατασκευή του Έργου. Επισημαίνεται ότι για τον εν λόγω Κ/Δ δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, αλλά οι άδειες θα δοθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΓΕΝ.

5.Οι επιμέρους εργασίες του Κ/Δ, θα γίνουν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η παράδοση και λειτουργία του Έργου χωρίς καθυστέρηση και με την ελάχιστη ενόχληση στη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου. Επίσης δεν πρέπει να παρεμποδίζονται οι παρακείμενες ναυτικές εγκαταστάσεις, καθώς και η αποστολή, εντός του Ναυστάθμου Κρήτης,

6.Ο Ανάδοχος, καθώς και οι τυχόν Υπεργολάβοι του, υποχρεούνται να τηρούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και της εν γένει εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για το προσωπικό τους.

7.Μονομερές Δικαίωμα του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί η ανάθεση 2 συμβάσεων Συντήρησης των Ψηφιακών Συστημάτων Ελέγχου και μιας σύμβασης Συντήρησης του εξοπλισμού GIS. Οι ως άνω Συμβάσεις Συντήρησης θα είναι διάρκειας 5 ετών έκαστη, με έναρξη την ημερομηνία οριστικής παραλαβής του έργου, ημερομηνία κατά την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ ή όποιος άλλος έχει τη σχετική αρμοδιότητα, θα αποφασίσει οριστικά για τη σύναψη των αντίστοιχων συμβάσεων μακροχρόνιας συντήρησης και θα έχει και το δικαίωμα ανανέωσης τους για μέχρι 5 ακόμα έτη με τους ίδιους όρους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV