Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο αντιπλημμυρικό έργο στην Πάτρα, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μελέτη Οριοθέτησης και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Χειμάρρου Χαράδρου Περιοχής Πατρών».

Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Περιγραφή του έργου

Η υπό εξέταση μελέτη αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου «Οριοθέτηση και Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας του χειμάρρου Χάραδρου περιοχής Πατρών» σε μήκος 3.375 μ που διέρχεται μέσω του σχεδίου πόλης της Πάτρας. Οι προτάσεις αντιπλημμυρικών έργων είναι στο σύνολο τους ανοικτές διατομές με τοπικά έργα επένδυσης των πρανών και τοπικά εγκάρσια έργα με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας ροής και κατ’ επέκταση της διάβρωσης. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η Υδραυλική μελέτη του χείμαρρου Χάραδρου από τη Χ.Θ. 1+125 έως τη Χ.Θ. 4+500, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει η κοίτη του χειμάρρου, τη διερεύνηση της υδραυλικής επάρκειας στην υφιστάμενη κατάσταση της κοίτης, τον υδραυλικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση σε όλο το μήκος της κοίτης εντός της περιοχής μελέτης λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερες οριοθετήσεις.

Η χιλιομέτρηση γίνεται από τα κατάντη (εκβολή) προς τα ανάντη. Ο άξονας χαράχθηκε στο μέσον περίπου της ευρείας πλημμυρικής κοίτης, και όχι σύμφωνα με τη βαθιά γραμμή (ενεργό κοίτη) του ποταμού, η οποία παρουσιάζει ήπιους μαιανδρισμούς στο τμήμα της πεδινής ζώνης του χειμάρρου. Ο χείμαρρος «Χάραδρος» ή «Βελβιτσιάνικο» πηγάζει από τις βόρειες υπώρειες της υψηλότερης κορυφής του Παναχαϊκού (Παλαβού Πύργος) και του υψιπέδου Πρασουδίου και στη συνέχεια διασχίζει μια βαθιά και απότομη χαράδρωση. Διέρχεται στα βόρεια της περιοχής Κοκκινόβρυση και στη συνέχεια στα βόρεια του οικισμού Βελβίτσι και αμέσως μετά εισέρχεται σε ήπια ημιορεινή ζώνη. Εκβάλει στον Πατραϊκό Κόλπο μεταξύ των περιοχών Δάφνες και Καστελόκαμπος του Δήμου Πατρέων. Η Υδρολογική Μελέτη αφορά τη συνολική λεκάνη απορροής του ρέματος, μήκους 14,61 χλμ. και έκτασης 22,58 χλμ2

Το πλημμυρικό πρόβλημα που προκαλείται από το χείμαρρο Χάραδρο στο μελετώμενο τμήμα, οφείλεται κυρίως στην έντονη διάβρωση της κοίτης στο ανάντη τμήμα λόγω των αυξημένων ταχυτήτων ροής και την στερεομεταφορά και απόθεση των υλικών στα κατάντη και ειδικότερα στην περιοχή των οδικών γεφυρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελεύθερου ανοίγματος κάτωθεν των τεχνικών και την πρόκληση υπερπήδησης της γέφυρας και των πρανών του χειμάρρου στα τμήματα αυτά και κατάκλισης εκατέρωθεν αστικών περιοχών. Αντικείμενο της μελέτης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών με την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση του χειμάρρου.

Η υφιστάμενη κοίτη, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με σειρά διαμηκών και εγκάρσιων τεχνικών έργων είναι υδραυλικά επαρκής σε όλο το μήκος της περιοχής μελέτης. Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο χείμαρρος Χάραδρος σχετίζονται με τη διάβρωση του πυθμένα και την εξασφάλιση υδραυλικής επάρκειας σε υφιστάμενη γέφυρα, σε περιοχή που υπάρχει έντονη απόθεση φερτών υλικών. Συνοπτικά τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του χείμαρρου Χάραδρου είναι:

  • Βελτίωση της υδραυλικής επάρκειας της γέφυρας της οδού Ιπποκράτους (Χ.Θ. 1+385) μέσω κατασκευής αναβαθμών στα ανάντη της γέφυρας, για υποβάθμιση του πυθμένα του χειμάρρου.
  • Ανάσχεση της διάβρωση και αποκατάσταση του πυθμένα από τη Χ.Θ. 1+850 έως τη Χ.Θ. 2+200 με κατασκευή εγκάρσιων χαλινών ανά 25 μ.
  • Ανάσχεση της διάβρωση και αποκατάσταση του πυθμένα από τη Χ.Θ. 2+375 έως τη Χ.Θ. 2+550 με κατασκευή εγκάρσιων χαλινών ανά 25 μ. και αναβαθμού πτώσης στη Χ.Θ. 2+550
  • Ανάσχεση της διάβρωση και αποκατάσταση του πυθμένα από τη Χ.Θ. 3+300 έως τη Χ.Θ. 3+425 με κατασκευή εγκάρσιων χαλινών ανά 25 μ.

Η φάση κατασκευής του έργου θα γίνει με μία ενιαία εργολαβία που περιλαμβάνει τα ακόλουθα επί μέρους έργα:

  • Εκσκαφές εντός της κοίτης του χειμάρρου σε επαρκές μήκος ανάντη της οδικής γέφυρας οδού Ιπποκράτους στο προβλεπόμενο βάθος για αποκατάσταση της αρχικής στάθμης κοίτης.
  • Κατασκευή διπλού αναβαθμού ανάντη της οδικής γέφυρας πτώσης 1,55 μ έκαστος για διατήρηση της στάθμης πυθμένα και της υδραυλικής επάρκειας του ανοίγματος.
  • Κατασκευή αναβαθμού στη Χ.Θ. 2+550 πτώσης 2,50 μ μαζί με στρωμνή προστασίας πυθμένα για αντιδιαβρωτική προστασία.
  • Συντήρηση και επισκευή υφιστάμενων αναβαθμών και επενδύσεων με συρματοκιβώτια και αποκατάσταση αυτών με σκυρόδεμα με σκοπό για διατήρηση της λειτουργικότητας αυτών και της αντιπλημμυρικής προστασίας εκατέρωθεν εκτάσεων.
  • Κατασκευή νέων εγκάρσιων χαλινών από συρματοκιβώτια σε επιλεγμένες θέσεις κατά μήκος της κοίτης με σκοπό την ανάσχεση της διάβρωσης του υφιστάμενου πυθμένα και παράλληλη καθαίρεση των υφιστάμενων χαλινών.
  • Κατασκευή στρωμνών προστασίας του πυθμένα από διάβρωση πάχους 0,50μ από συρματοκιβώτια στις θέσεις υφιστάμενων και νέων αναβαθμών και κατάντη χαλινών για προστασία από διάβρωση της κοίτης. Ειδικά κατάντη του αναβαθμού της γέφυρας Ιπποκράτους η στρωμνή θα είναι από σκυρόδεμα πάχους 0,50μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV