«Η χώρα μας δίνει 100.000 και πλέον άδειες εισόδου επαγγελματικών οχημάτων από την Τουρκία και από άλλες βαλκανικές χώρες ετησίως, δηλώνοντας τη θέση της ως πύλη των Βαλκανίων και του υπόλοιπου κόσμου. Παράλληλα, αναπτύσσεται μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι επαγγελματίες οδηγοί να βλέπουν τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης φορτηγών οχημάτων (SSTPAs)». Αυτό δήλωσε σήμερα διαδικτυακά, κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης με τίτλο «Ασφαλείς και Προστατευόμενοι Χώροι Στάθμευσης για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές. Ο ρόλος τους στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών» που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο Μιχαήλ Γεράσιμος Στρίντζης του ΕΚΕΤΑ, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Σε μια εποχή που η οδική ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους και η ασφάλεια των αυτοκινητιστών και του φορτίου είναι σημαντική, η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη δικτύου SSTPAs σε όλο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
Με γνώμονα την ανωτέρω ανάγκη, στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκαν 7 ασφαλείς και προστατευόμενοι χώροι στάθμευσης φορτηγών οχημάτων (SSTPAs) κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν στο επίπεδο Silver, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ε.Ε., ενώ αναπτύχθηκε και πλατφόρμα κράτησης θέσεων στάθμευσης σε αυτούς τους χώρους.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ολοκληρώνει το έργο SSTPAs in Greece, που συγχρηματοδοτείται από το μηχανισμό CEF 2014-2020, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός και τους φορείς υλοποίησης Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. To IMET/EKETA είναι τεχνικός συντονιστής του έργου και υποστήριξε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την αρχή, με την υποβολή της πρότασης, έως και σήμερα.
«Οι ασφαλείς και προστατευόμενοι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων παρέχουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ασφάλειας και συμβάλει στη ξεκούραση των οδηγών και στη μείωση των ατυχημάτων με βαρέα ατυχήματα. Μέσα από την ανάπτυξή τους περιορίζονται οι παραβιάσεις των ωρών εργασίας και θα βελτιώνεται η άνεση και η ασφάλεια των επαγγελματιών οδηγών. Παράλληλα, ενισχύεται και η τοπική κοινωνία στις περιοχές ανάπτυξής τους», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αλεξοπούλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, επισήμανε πως «το κυκλοφοριακό είναι ένας τομέας που η περιφέρεια το αντιμετωπίζει με προτεραιότητα. Είναι ένας τομέας που τον διαχειριζόμαστε με στόχο τις λιγότερες επιπτώσεις προς το περιβάλλον». Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, τόνισε πως: «αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις κάνουμε πράξη. Πρέπει να υπάρξει νέα εποχή στις εμπορευματικές μεταφορές, όπου όλα θα είναι κάτω από το πέπλο της απόλυτης ασφάλειας».
Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της Hellastron και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, Κωνσταντίνος Κούτσικος, επισήμανε πως: «η Ελλάδα βρίσκεται στο κομμάτι των αυτοκινητοδρόμων σε καλό σημείο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δίκτυα. Σήμερα υπάρχουν 2.500 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα. Όσο για την Εγνατία Οδό, δεν μπόρεσε να μετάσχει στο πρόγραμμα, γιατί το σημείο που επιλέχθηκε για να γίνει ο χώρος στάθμευσης εμπόδισε την ανάπτυξη ενός σπάνιου ζώου της περιοχής». Με θετικό πρόσιμο είδε την προσπάθεια το μέλος της διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ, Απόστολος Πρόιος, για να προσθέσει η διευθύντρια ερευνών ΕΚΕΤΕ/ΙΜΕΤ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου. «Το ευρωπαϊκό δίκτυο αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια η διακίνηση των εμπορευμάτων έχει αυξηθεί κατά 25% και αναμένεται να αυξηθεί 50% μέχρι το 2050. Από το σύνολο των μεταφορών, το 78,9% διακινείται με τα βαρέα οχήματα. Θέλουμε επίσης να κάνουμε πράξη τις πράσινες μεταφορές, καθώς θέλουμε σύντομα ηλεκτρικά φορτηγά και σταθμούς φόρτισης».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, Απόστολος Κενανίδης, επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Εγνατία Οδό. «Είναι ένας αυτοκινητόδρομος που στα 750 χιλιόμετρα δεν υπάρχει σταθμός ανάπαυσης ή ανεφοδιασμού καυσίμου. Οι οδικές μεταφορές είναι κλάδος στρατηγικής σημασίας. Τα φορτηγά διακινούν το 75% των εμπορευμάτων. Οι σταθμοί ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε οι οδηγοί να είναι ασφαλείς. Σε τέτοιους σταθμούς περιορίζονται τα φαινόμενα κλοπής των εμπορευμάτων».
Για τις οδικές μεταφορές και των χώρων ασφαλούς στάθμευσης μίλησε ο Innovation manager της Internasional Road Transport Union, Θοδωρής Ζώτος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών, ενώ ο διευθυντής της ESPORG, Dirk Penasse έκανε λόγο για το μικρό ποσοστό γυναικών οδηγών στο επάγγελμα.
Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ηλεκτροκινική πλατφόρμα κρατήσεων στάθμευσης για τα ελληνικά SSTRAs, από τους Βασίλη Μιζάρα και Αφροδίτη Σταμέλου, έγινε αναφορά για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών οδηγών από την Ηρώ Δουμάντη, παρουσιάστηκε η σημαντικότητα των SSTPAs στην Ελλάδα για τους ξένους χρήστες, ενώ έγιναν παρουσιάσεις των SSTPAs της Αταλάντης και του Επισκοπικού από τον κ. Σιούρτη, του Αερινού από τον κ. Πουλίτση και της Ακράτας από τον κ. Αρχοντίδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV