Newsroom

Τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του νέου διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας, ώστε να εκκινήσει -με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2028- ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για τις εμπορευματικές ροές, σε μια περίοδο έντονων προβλημάτων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και συμφόρησης του Βοσπόρου.

Βάσει της πρόσφατης κοινής διακήρυξης των πρωθυπουργών των τριών χωρών, το σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) στόχος είναι να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2023, ώστε η επίσημη συμφωνία να ακολουθήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως γνωστοποιεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Αλεξάνδρα Γούτα, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ (Assen Vassilev), ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του 1ου Southeast Europe Connectivity Forum.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για τον διάδρομο Βορρά-Νότου, ο κ. Βασίλεφ σημειώνει: «Νομίζω ότι η οικοδόμηση αυτής της σύνδεσης Βορρά-Νότου, από την Αλεξανδρούπολη, μέσω της Βουλγαρίας, στη Ρουμανία και από εκεί στη Μολδαβία και την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική για τις δύο χώρες μας και για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων. Και επίσης πολύ σημαντική για να φτάσουμε στην (υπόλοιπη) Ευρώπη, ειδικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, η οποία ελπίζουμε ότι θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τότε, δεν θα έχουμε πραγματικά σύνορα παρά μόνο πινακίδες που θα καλωσορίζουν στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία (…), δεν θα υπάρχει ο σημερινός συνοριακός και τελωνειακός έλεγχος, γεγονός που θα διευκολύνει πολύ τη μετακίνηση των τρένων και των λεωφορείων, των φορτηγών και των ΙΧ. Η Βουλγαρία έχει ήδη αποφασίσει ότι θα βάλει 6 δισ. ευρώ στο βουλγαρικό τμήμα του έργου.

Και ανάλογα με τη διακυβερνητική συμφωνία και τις ανάγκες, μπορούμε ενδεχομένως να χρηματοδοτήσουμε και άλλα τμήματα του έργου, εκτός Βουλγαρίας». Στο ερώτημα πότε αναμένεται η υπογραφή της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας, απαντά: «στη διακήρυξη, είχαμε θέσει ως στόχο το τέλος του τρέχοντος έτους για το γενικό MoU και στη συνέχεια την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο του 2024».

Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, το FSRU και η αποθήκη φυσικού αερίου στο Τσίρεν

«Όπως γνωρίζετε, η Βουλγαρία είναι μέτοχος κατά 20% στο FSRU, υποστηρίζουμε το έργο αυτό και θα αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί. Έχουμε επίσης ήδη συμφωνήσει να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του διασυνδετήριου αγωγού από τρία σε πέντε bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), κάτι που αφορά μόνο νέους σταθμούς συμπίεσης, όχι νέους αγωγούς, οπότε, από τη συγκεκριμένη άποψη, αυτό θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα και σχετικά εύκολα.

Επίσης, έχουμε εκκινήσει την κατασκευή της επέκτασης της αποθήκης αερίου στο Τσίρεν, στην οποία ως μέρος του μνημονίου, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος της χωρητικότητας για αποθήκευση. Όλα αυτά τα πράγματα προχωρούν. Όσον αφορά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, είχαμε συζητήσεις σχετικά με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, δηλαδή εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα διέλευσης της υφιστάμενης διασύνδεσης φυσικού αερίου.

Οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει ήδη δικαίωμα διέλευσης και οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν γίνει(…) γι’ αυτό και εξετάζουμε και τις δύο επιλογές και γνωρίζω ότι τα υπουργεία ενέργειας συνομιλούν μεταξύ τους. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε το έργο και να διασφαλίσουμε ότι θα κατασκευαστεί, διότι θεωρούμε σημαντικό να έχουμε πετρέλαιο εκτός Μαύρης Θάλασσας».

Aναφερόμενος γενικά στη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών, ο Βούλγαρος υπουργός υπενθύμισε πως πέραν της διασύνδεσης του φυσικού αερίου, έχει πλέον διπλασιαστεί η διασυνδεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διασυνδέσεις αυτές είναι αμοιβαία επωφελείς, σημειώνει και εξηγεί:

«Όταν η Ελλάδα χρειαζόταν ηλεκτρική ενέργεια μπορούσαμε να εξάγουμε, και όταν η Βουλγαρία χρειαζόταν φυσικό αέριο (επειδή η Gazprom έκοψε την παροχή), μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ελλάδα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διασύνδεση βοηθάει πολύ. Έτσι, εκτός από την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας, πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επίσης δημιουργήσει τους απαραίτητους δρόμους και σιδηροδρόμους, ώστε να μπορέσουμε επίσης να κάνουμε τη ροή των επιχειρήσεων και των εμπορευμάτων πολύ πιο εύκολη. Ειδικά μετά τη διεύρυνση της Shengen, αυτό θα είναι πραγματικά απρόσκοπτο».

«Όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία κάποια στιγμή τελειώσει, η χώρα θα χρειαστεί να ανοικοδομηθεί και θα έχει τεράστιες ανάγκες, π.χ., σε οικοδομικά υλικά. Βλέπετε περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών»; είναι το τελευταίο ερώτημα πρςος τον κ. Βασίλεφ. «Φυσικά και βλέπω. Πιστεύω ότι η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, θα συμβάλουν πολύ στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, δύο χερσαίοι διάδρομοι για να φτάσει κάποιος στην Ουκρανία.

Ο ένας είναι μέσω Ρουμανίας-Βουλγαρίας και Ελλάδας και ο άλλος είναι μέσω της Πολωνίας. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τη συνδεσιμότητα μεταξύ των τριών χωρών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε τους χερσαίους διαδρόμους, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες, πέραν του ό,τι περνάει από τον Βόσπορο και γενικά τη θάλασσα» καταλήγει ο κ. Βασίλεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV