H εξασφάλιση κονδυλίων 2,25 δισ. ευρώ και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την ανασύνταξη της Θεσσαλίας και των υποδομών της είναι το πρώτο ορόσημο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και πολλών κυβερνητικών μελών στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις της τόνισε ότι η ΕΕ είναι δίπλα την Ελλάδα για να διοχετεύσει πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης με πρώτο πακέτο που θα φτάνει τα 400 εκ ευρω για το επόμενο έτος. Η χώρα μας-όπως είπε η κ.Φον ντερ Λάιεν- μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους και από το πρόγραμμα Next Generation 2, σε συνεργασία με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να φτιάξει ότι καταστράφηκε.
Σημαντικό ρόλο για την χρήση αυτών των κονδυλίων, πέρα από την προεδρία της κυβέρνησης, θα έχουν και άλλα υπουργεία, φυσικά το Οικονομικών, όπως το Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η χώρα μας θα καταθέσει το αναπροσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα με ένα πακέτο νέων έργων ύψους 500 εκατ για τις υποδομές με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.
«Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ» είπε η κα Φον Ντερ Λαϊεν.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στη συναντηση με την Ουρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν σημείωσε πως “ο επαναπρογραμματισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε για την επόμενη περίοδο θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ανοικοδόμηση, αλλά και να ξαναχτίσουμε καλύτερα ό,τι έχει καταστραφεί. Θέλω να το τονίσω αυτό, διότι είναι ξεκάθαρο ότι οι παλιοί «κανόνες του παιχνιδιού» δεν ισχύουν πλέον για αυτό που βιώνουμε. Και, φυσικά, αυτό ισχύει και για τα μέσα που πρέπει να κινητοποιήσει η Ευρώπη ώστε να στηρίξει τις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”.
Για το 2023, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μετά τις καταγραφές θα δρομολογηθεί και το πακέτο των περίπου 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αν και τα χρήματα δεν θα έρθουν όλα φέτος. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν για την αγροτική ανασύνταξη της περιοχής και τα πακέτα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.
Σε αυτά όπως σημειώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, “υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά εξετάζουμε επίσης τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και θα εξετάσουμε το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών ή γεωργικών υποδομών”.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το νέο ΕΣΠΑ 2021–2027 με ποσό για έργα που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ και που θα κινητοποιηθούν με γρήγορους ρυθμούς.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV