Νίκος
Καραγιάννης

Σε διαδικασία διαγωνισμού είναι πλέον οι υπόλοιποι 75 διαγωνισμοί μέσω των οποίων θα εκπονθούν συνολικά 227 Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη τη χώρα. Τους διαγωνισμούς έχει βγάλει το ΤΕΕ αλλά εκπροσωπόντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο στόχος είναι η πολεοδομική ανασυγκρότηση μιας και σχεδόν στα 2/3 των περιοχών απουσιάζουν τα πολεοδομικά σχέδια.

Οι διαγωνισμοί αφορούν 75 περιοχές κατανεμημένες στην ελληνική επικράτεια και οι ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς είναι στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου. Το παρών αναμένεται να δώσει σημαντικός αριθμός μελετητικών εταιρειών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δει τον κύκλο εργασιών τους να ανεβαίνει γεωμετρικά λόγω της αύξησης του αντικειμένου σε έργα και μελέτες.

Οι διαγωνισμοί είναι μέρος του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” που ξεκίνησε το 2021 με ένα συνολικό κόστος που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί έφοσον ολοκληρωθούν εντός του 2023 θα μπορούν να περάσουν σε φάση εκπόνησης μελετών το 2024 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Μέχρι σήμερα περίπου 30 αντίστοιχοι διαγωνισμοί έχουν υπογραφεί και οι μελέτες τρέχουν. Παράλλληλα περίπου πάνω από 100 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023. Διαγωνισμοί για άλλες 12 μελέτες αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν. Τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιο είναι το Πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”

Το Πρόγραμμα ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), του αρ.10 του ν.4759/2020, σε 700 δημοτικές ενότητες της χώρας. Η σύνταξη των ΤΠΣ θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων (μέσω χωροθέτησης χρήσεων), θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση μακροχρόνιου προγραμματισμού ως προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις, θα επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών και θα επιτύχει την ασφάλεια δικαίου στις κατοικίες, και τέλος θα διευθετήσει χρόνια προβλήματα του χώρου, προβαίνοντας σε έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαίρετα εγκατεστημένων χρήσεων.

Το Πρόγραμμα σύνταξης Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) που στοχεύουν στη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων επιλύοντας ειδικά πολεοδομικά προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργεί η στις δημόσιες επενδύσεις ιδιαίτερα σε βασικές υποδομές, όσο και στον ιδιωτικό τομέα) αποτελούν οι ζώνες απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης όπου λόγω μη θεσμοθέτησης χρήσεων γης, καθυστέρησαν οι διαδικασίες μετάβασης των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπως και περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις (Μύκονος, Σαντορίνη, Μινώα Πεδιάδας).

Το Πρόγραμμα καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) σε τουλάχιστον 50 Δημοτικές Ενότητες, που αφορά σε καθορισμό ζωνών όπου επιτρέπεται η πραγματοποίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.) σε ωφελούμενα ακίνητα. Με την εφαρμογή των ΖΥΣ θα δημιουργηθούν δημόσιοι χώροι σε πυκνοκατοικημένες πόλεις με χαμηλό κόστος και οι ιδιοκτήτες χιλιάδων οικοπέδων ή διατηρητέων κτιρίων θα απελευθερωθούν από τους περιορισμούς που προκαλούνται από τα «ειδικά» χαρακτηριστικά των ιδιοκτησιών τους ή/και των περιοχών όπου βρίσκονται αυτές οι ιδιοκτησίες (π.χ. ιστορικά κέντρα) προκαλώντας νέα ώθηση στη κατασκευαστική δραστηριότητα (ειδικά σε χώρους/ζώνες υποδοχής).

Το Πρόγραμμα χρηματοδότησης Αυτοτελών Μελετών για Οριοθέτηση Οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι μελέτες αυτές θα εκπονηθούν ανεξάρτητα από μελέτες ΤΠΣ, σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας που πηγάζει από την αρχή του κράτους δικαίου ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες, όπως η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκδιδομένων εκτελεστών διοικητικών πράξεων (ιδίως του κύρους των οικ. αδειών) στις περιπτώσεις οικισμών μη οριοθετημένων, ή οικισμών τα όρια των οποίων έχουν ακυρωθεί, στους οποίους παρατηρούνται έντονες οικιστικές πιέσεις.

Το Πρόγραμμα χρηματοδότησης Αυτοτελών Μελετών Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών. Αφορά μελέτες καταγραφής του οδικού δικτύου, που θα οδηγήσουν σε απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία θα χαρακτηρίζει το κοινόχρηστο οδικό δίκτυο της παρ. 1α του άρθρου 1 του π.δ. 24-31.5.1985 (Δ’ 270) που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με τη σχετική εξουσιοδοτική διάταξη (παρ.15 του άρθ.20 του ν.3937/2011). Στόχος του σχετικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να συνταχθούν αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών για 300 δημοτικές ενότητες (ενδεικτικός αριθμός).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV