Θοδωρής
Κολοκυθάς

Στα σκαριά βρίσκεται η κατασκευή νέου φωτοβολταϊκού σταθμού στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο αφορά αιολικό σταθμό ισχύος 22 ΜW και η κατασκευή του αναμένεται να γίνει στη θέση “Ζάκα” των Δ.Ε. Αμυνταίου, Βεγορίτιδας και Μελίτης των Δήμων Αμυνταίου, Έδεσσας και  Φλώρινας στις Π.Ε. Πέλλας και Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού  Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η GREEKSTREAM ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Ο εκτιμωμένος προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει στα 26,4 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός νέου αιολικού σταθμού στη θέση «Ζάκα», ισχύος 22 MW , τη διαμόρφωση τμήματος της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης στο Αιολικό Πάρκο, τη διάνοιξη νέας οδοποιίας για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ, την κατασκευή Οικίσκου Ελέγχου και το υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης του ΑΣΠΗΕ με το ΕΣΜΗΕ.

Συνοπτικά το προτεινόμενο έργο επιμερίζεται στα εξής:

Κυρίως Έργο

Αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 22 MW. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία 4 Α/Γ τύπου GE158-5.5MW της General Electric, αποδιδόμενης ισχύος 5.5MW εκάστη με τα συστήματα προστασίας και ελέγχου του.

Συνοδά Έργα

Τα συνοδά έργα είναι όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη λειτουργία του Α.Σ.Π.Η.Ε.. Αφορούν γενικά χωματουργικές εργασίες προσβασιμότητας και εργασίες εγκατάστασης και κατασκευής όλων των απαραίτητων μερών για την ηλεκτρική διασύνδεση του αιολικού πάρκου.

Η πρόσβαση στη θέση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ε.Ο. Φλώρινας – Έδεσσας. Έπειτα θα χρησιμοποιηθεί η αδειοδοτημένη οδοποιία του ΑΣΠΗΕ με άδεια εγκατάστασης στη θέση «ΑΓΝΑΝΤΙΑ ΙΣΩΜΑ-ΘΑΜΝΟΤΟΠΟΣ» της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΛΛΑΣ Μ.Α.Ε.», η οποία εκκινεί σε απόσταση περίπου 1,2 km δυτικά του οικισμού «Κέλλα» με κατεύθυνση βόρεια αυτού μέχρι να «συναντήσει» το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Για τον εν λόγω ΑΣΠΗΕ έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (α.π.:ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/104051/6785/06-11-2020, ΑΔΑ: Ψ6ΠΒ4653Π8-7ΙΦ). Στο τοπικό οδικό δίκτυο θα πραγματοποιηθούν δύο παραλλαγές της υφιστάμενης χάραξης και σημειακές βελτιώσεις, ώστε ο δρόμος στην τελική του μορφή να πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διέλευση βαρέων οχημάτων.

Το συνολικό μήκος των νέων χαράξεων είναι 5.995,69 μ. στα οποία περιλαμβάνονται και οι παραλλαγές της οδού πρόσβασης. Το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας είναι 3.915,69 μ., των παραλλαγών της οδού πρόσβασης είναι 2.080,00 μ., και του υπολοίπου τμήματος της οδού πρόσβασης είναι 4.769,00 μ. Το έργο αποτελείται από ένα βασικό οδικό άξονα πρόσβασης και από συνδετήριες οδούς που καταλήγουν στις θέσεις των Α/Γ.

Το υπό μελέτη έργο εντοπίζεται εντός των γεωγραφικών ορίων των Δ.Ε. Αμυνταίου – Βεγορίτιδας – Μελίτης, των Δήμων Αμυνταίου – Έδεσσας – Φλώρινας, των Π.Ε. Φλώρινας – Πέλλας, των Περιφερειών Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκταση του πολυγώνου οριοθέτησης του αιολικού σταθμού είναι 1.541.699 τ.μ και εκτείνεται στη Θέση ΄΄Ζάκα΄΄ με υψόμετρο 1410 – 1590 m.

Στις θέσεις ανέγερσης των τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών θα γίνει διαμόρφωση επίπεδων πλατειών, μέσου εμβαδού 10 στρεμμάτων περίπου, όπου θα εδράζονται τα ανυψωτικά μηχανήματα κατά τη συναρμολόγησή τους.

Ανεμογεννήτριες

Ο αριθμός των ανεμογεννητριών (Α/Γ), που θα εγκατασταθούν, είναι τέσσερις (4) τύπου GE158-5.5MW της εταιρείας General Electric, ονομαστικής ισχύος 5.500kW με ύψος πλήμνης 101μ. Οι Α/Γ βρίσκονται διατεταγμένες σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους, η οποία είναι μεγαλύτερη από την κατ’ ελάχιστη ίση με 2,5 φορές τη διάμετρο της πτερωτής της Α/Γ (2,5 x 158 =395 m), ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αεροδυναμικής σκίασης και υψηλής τύρβης του ανέμου και να βελτιστοποιείται η ενεργειακή απόδοσή τους, μειώνοντας τη φθορά τους και αυξάνοντας το χρόνο ζωής της εγκατάστασης.

Ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης του αιολικού πάρκου αναπτύσσεται σε γενικά ήπιες ως μέτριες κλίσεις, σε δασικές εκτάσεις και σε μέσο υψόμετρο 1500m περίπου, δυτικά του οικισμού του Αγ. Αθανάσιου και βορειά του οικισμού Κέλλη.

Όσον αφορά τα συνοδά έργα οδοποιίας η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει συνοπτικά: • Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας μήκους 4.769m

• Νέα οδοποιία συνολικού μήκους 5.995,69m. Την οδοποιία αποτελούν η νέα εσωτερική οδοποιία μήκους 3.915,69m και οι 2 παραλλαγές της οδού πρόσβασης μήκους 2.080m για την προσπέλαση των Α/Γ.

• Διαμόρφωση των πλατειών των 4 Α/Γ συνολικής 37,14 στρεμ. περίπου

• Διαμόρφωση χώρου οικίσκου ελέγχου συνολικής επιφάνειας 4,2 στρεμ. περίπου

• Οδοστρωσία δασικών δρόμων και πλατειών.

• Κατασκευή τεχνικών έργων (- 11 – σωληνωτών οχετών). Οι επιφάνειες επέμβασης, όσο αφορά την οδοποιία του έργου και την κατασκευή των πλατειών ανέγερσης, αφορούν κυρίως δασικές εκτάσεις.

Το σενάριο πρόσβασης δεν περιλαμβάνει καμία διέλευση από υφιστάμενο οικισμό, προστατευόμενη περιοχή ή αρχαιολογικό χώρο, ενώ εξασφαλίζει τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις στο ανάγλυφο και στα στοιχεία περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV