Newsroom

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι τις 26/07/2023, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συμπληρωματικού οδικού δικτύου νοτίου οδικού άξονα Ν. Κρήτης (ΝΟΑΚ) εντός Ν. Ρεθύμνου.  Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο χωροθετείται στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στη δημοτική ενότητα Λάμπης, της Π.Ε. Ρεθύμνης.

 Το τμήμα Κεραμέ – Αγ. Γαλήνη Ακολουθώντας αρχικά πορεία παράλληλη και στα ενδότερα της παραλιακής γραμμής, διέρχεται από την περιοχή νότια των οικισμών Κεραμέ, Αγαλιανός, Αγ. Παρασκευή και στη συνέχεια από τις περιοχές Τριόπετρας, Ροδακινόκαμπου, Ξυλόκαμπου.και Αγ. Παύλου όπου συνδέεται με ισόπεδο κόμβο με το τμήμα Αγ. Παύλος Σακτούρια. Στη συνέχεια βαίνει πλησίον της παραλιακήςγραμμής και καταλήγει στις δυτικές παρυφές της Αγ. Γαλήνης

 Το τμήμα Νέα Κρύα Βρύση (σύνδεση με ΝΟΑΚ) – Σακτούρια – Αγ. Παύλος Συνδέεται με τον ΝΟΑΚ στον προβλεπόμενο ισόπεδο κόμβο στη περιοχή της Νέας Κρύας Βρύσης και στη συνέχεια ακολουθώντας νότια πορεία διέρχεται μεταξύ Άνω και Κάτω Σακτουρίων και καταλήγει στη περιοχή του Αγ. Παύλου συνδεόμενο με ισόπεδο κόμβο με το τμήμα Κεραμέ – Αγ. Γαλήνη.

 Το τμήμα Τριόπετρα – Ακούμια (σύνδεση με ΝΟΑΚ) Εχει αρχή στη παραλιακή περιοχή της Τριόπετρας και ακολουθώντας βόρεια πορεία διασταυρώνεται και συνδέεται με κόμβο με το τμήμα Κεραμέ – Αγ. Γαλήνη. Συνεχίζοντας με βόρεια πορεία καταλήγει ανατολικά του οικισμού Ακούμια στην υφιστάμενη Επ, οδό 3 και μέσω αυτής συνδέεται με προβλεπόμενο κόμβο του ΝΟΑΚ. Αποτελεί οδό που θα εξυπηρετεί περιοχή προγραμματιζόμενης επένδυσης στη περιοχή της Τριόπετρας.

Για τα δύο πρώτα οδικά τμήματα προβλέπεται διατομή τύπου ε2 συνολικού πλάτους οδοστρώματος 7,00μ. το οποίο αναλύέται σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,25 μ. (συμπεριλαμβανομένης της λωρίδας καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ.).

Για το τμήμα Τριόπετρα – Ακούμια, επειδή συνδέει τον ΝΟΑΚ με την περιοχή της προγραμματιζόμενης Τουριστικής/Αστικής Ανάπτυξης που συνεπάγεται αυξημένο συγκριτικά κυκλοφοριακό φόρτο, προβλέπεται διατομή τύπου δ2 συνολικού πλάτους οδοστρώματος 7,50μ. το οποίο αναλύέται σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50 μ. (συμπεριλαμβανομένης της λωρίδας καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ.).

Τα οδικά τμήματα διέρχονται στο σύνολό τους από αδόμητη περιοχή φυσικής βλάστησης ή από γεωργικές εκτάσεις, σε έδαφος λοφώδες ή ορεινό. Προβλέπονται τοπικές αποκαταστάσεις του αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και κάποιες σποραδικές συνδέσεις με το δίκτυο αυτό, όπου αυτό είναι αναγκαίο, για την αποκατάσταση των προσβάσεων στις ιδιοκτησίες καθώς και την επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν της νέας οδού.

Οφέλη από την υλοποίηση του έργου – επιδράσεις στην τοπική οικονoμία

Το υπό μελέτη υποστηρικτικό οδικό δίκτυο είναι λειτουργικά αναπόσπαστο μέρος του σημαντικότατου διαπεριφερειακού οδικού άξονα Ν.Ο.Α.Κ. που αναμένεται να ολοκληρώσει την κάλυψη της Κρήτης με σύγχρονο οδικό δίκτυο και να αποτελέσει κινητήρια ώθηση στην ανάπτυξη των μεταφορών (κυρίως των αγροτικών προϊόντων στα σημεία εξαγωγής λιμάνια και αεροδρόμια) καθώς και του τουρισμού.

Ειδικά το σύνόλο των υπό μελέτη οδικών τμημάτων του Υποστηρικτικού δικτύου εξυπηρετεί άμεσα την πρόσβαση στις έως τώρα δυσπρόσιτες νότιες – νοτιοανατολικές περιοχές του νομού, οι οποίες είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιδιαίτερου ιστορικού πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και δύνανται να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο πόλο έλξης των τουριστών και παραθεριστών. Αναμένεται επίσης να αναβαθμίσει την διασυνδεσιμότητα της περιοχής και συνεπώς τις μεταφορές των προϊόντων και αγαθών, τις μετακινήσεις με ασφάλεια, την μείωση του χρόνου και των αποστάσεων, την εξοικονόμηση καυσίμων, την επικοινωνία και τις συναλλαγές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV