Βαγγέλης
Θάνος

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το σχέδιο της εταιρείας Καράτζης για την κατασκευή έργων ΑΠΕ, ισχύος μεγαλύτερης από 1 GW. Η εταιρεία δρομολογεί ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Τα πρότζεκτ αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα οι επενδύσεις έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Καράτζης, μέσω των θυγατρικών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1 Μονοπρόσωπη Α.Ε και Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3 Μονοπρόσωπη Α.Ε. εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 110 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία.

Πιο συγκεκριμένα , οι εταιρείες υπέγραψαν δύο δανειακές συμβάσεις ύψους 108,6 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των έργων περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων συνολικού ποσού €108,6 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 67,9 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δανειακών κεφαλαίων ύψους 40,7 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του του ποσού που αντιστοιχεί σε 27,1 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Σκοπός των επενδύσεων είναι η κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 190 MW. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στο Δήμο Κιλελέρ.
Το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εργασιών κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων, τοποθετείται εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα δύο έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του 2024.

Δύο Στρατηγικές Επενδύσεις

Η Καράτζης προωθεί δύο επενδυτικά σχέδια-μαμούθ τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Στρατηγικές Επενδύσεις, από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα πρότζεκτ είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, με τον προϋπολογισμό τους να αγγίζει τα 752,5 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 830 MW, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανέρχεται στα 421 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον φάκελο που είχε κατατεθεί στη Διυπουργική Επιτροπή, η υλοποίηση του σχεδίου θα δημιουργήσει 33 νέες θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο σχέδιο που χαρακτηρίστηκε Στρατηγική Επένδυση το 2021, προβλέπει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 362,75 MW. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ φτάνει τα 184,5 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη των υποδομών θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ανοίξει 30 νέες θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για φωτοβολταϊκά έργα στο Δήμο Κιλελέρ από το 2021. Μάλιστα όπως προκύπτει από τον φάκελο αδειοδότησης πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν στην Καράτζης Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ.

Οι επενδύσεις που προωθεί η Καράτζης ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα δώσουν σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, θα τονώσουν την απασχόληση, την ίδια στιγμή που θα εμπλουτίζουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας με υποδομές καθαρής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV