Βαγγέλης
Θάνος

Σε σημείο καμπής όσον αφορά την αδειοδοτική ωρίμανση βρίσκεται ένα μεγάλο πρότζεκτ για αποθήκευση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 ΜW και χωρητικότητας 800 ΜWh με την χρήση συσσωρευτών.

Οι περιβαλλοντικοί όροι αποτελούν το πιο καθοριστικό κομμάτι στην πορεία ενός πρότζεκτ, καθώς επί της ουσίας κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν είναι εφικτή η υλοποίηση του ή όχι. Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αποθήκευσης με αντίστοιχα μεγάλο προϋπολογισμό. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης μαζί με τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος εκτιμάται περίπου σε 262. εκατ. ευρώ ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με ίδια κεφάλαια. Το έργο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Wattcrop η οποία αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στις ΑΠΕ, με μια σειρά σημαντικών πρότζεκτ “πράσινης” ενέργειας

Ταυτότητα έργου

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Ονομαστικής Χωρητικότητας 800ΜWh και Ονομαστικής Ισχύος 200 ΜW.

Η διασύνδεση του σταθμού με το κεντρικό δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικό υποσταθμό που θα εγκατασταθεί κοντά στην Τοπική κοινότητα Ανατολικού, του Δήμου Εορδαίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού εμβαδού έκτασης 38.804 τ.μ.

Η έκταση που θα εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Το τεμάχιο που θα εγκατασταθεί ο σταθμός βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Ανατολικού και Πεντάβρυσου. Παρακάτω παρουσιάζονται οι αποστάσεις από τους οικισμούς σε σχέση με το τεμάχιο του έργου.

Ο ιδιωτικό υποσταθμός εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 250 μέτρων από τον Σταθμό Αποθήκευση. Για την πρόσβαση στο σταθμό δεν είναι απαραίτητη η διάνοιξη δρόμων, καθώς το έργο συνορεύει με υφιστάμενες αγροτικές οδούς.

Ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας με την χρήση συσσωρευτών θα έχει τη δυνατότητα να:
Αποθηκεύει προγραμματισμένα ενέργεια από το Σύστημα.
Αποδίδει προγραμματισμένα την αποθηκευμένη ενέργεια .
Παρέχει επικουρικές υπηρεσίες στην αντίστοιχη αγορά εξισορρόπησης.

Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο καθώς με την αποθήκευση θα βοηθήσει στο χρόνιο και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του κορεσμού των δικτύων.

Οι κινήσεις της Wattcrop

Η Wattcrop έχει προχωρήσει σε σχηματισμό κοινοπραξίας με την CERO Generation η οποία είναι θυγατρική της αυστραλέζικης Macquarie. Με την ένταξη της στον ευρύτερο όμιλο της Macquarie, η Wattcrop αποκτά τεράστια ώθηση στην υλοποίηση των σχεδίων της

Το επίκεντρο του joint venture των δύο εταιρειών είναι η Ελλάδα, όπου δρομολογούν έργα ισχύος 750 MW τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία προωθεί μια σειρά σημαντικών έργων πράσινης ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά που έχει στα σκαριά αφορά σταθμό ισχύος 121 MW στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και σταθμό 75,5 στο Δήμο Εορδαίας.

Ενώ σχεδιάζει ένα φωτοβολταϊκό στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Κοζάνης, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW και ακόμα ένα φωτοβολταϊκό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δήμο Αμφίπολης, εγκατεστημένης ισχύος 4,39 MW.

Τέλος η εταιρεία κατέχει ακόμα μια άδεια για αποθήκευση ενέργειας ισχύος 200 ΜW στον Δήμο Εορδαίας.

Όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ, αυξάνεται και η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησής της. Για τον λόγο αυτό οι τεχνολογίες αποθήκευσης έχουν αποκτήσει κεντρική θέση τόσο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 όσο και στη Μακροχρόνια Στρατηγική της Ελλάδας για το 2050.

Η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, πέραν του περιορισμού του κόστους ενέργειας και την ενίσχυση της επάρκειας ισχύος , έχει ως στόχο την αύξηση της διείσδυσης των έργων ΑΠΕ συνολικά στο σύστημα, την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων κορεσμού και τη βελτίωση της επάρκειας ισχύος και της ευελιξίας του συστήματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV