Νίκος
Καραγιάννης

Με νέες ισορροπίες προχωρά ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ της ΑΚΤΩΡ. Αφενός έχουμε νέα κατάταξη αναφορικά με τη δυναμική και το ανεκτέλεστο των Ομίλων με πτυχίο 7ης τάξης, αφετέρου έχουμε μια διαφορετική οπτική στο πως από εδώ και πέρα αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να διαγωνίζονται για την ανάληψη μεγάλων έργων.

Σήμερα ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο ισχυρότερος της χώρας με σχεδόν 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο. Στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ καθώς φτάνει με την προσθήκη της ΑΚΤΩΡ τα 4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Mytilineos με 3 δισ. ευρώ και στη συνέχεια η ΑΒΑΞ με 2,7 δισ. ευρώ. Τέλος ακολουθεί η Ελλάκτωρ, χωρίς πλέον την ΑΚΤΩΡ.

Η νέα αυτή σειρά ισχύος των Ομίλων θα σημάνει πολλά στους επόμενους μεγάλους διαγωνισμούς. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς για παράδειγμα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την εμπειρία της ΑΚΤΩΡ (που έχει εκτελέσει πολλά έργα μετρό και σήμερα εκτελεί τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης) θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το μεγάλο αυτό έργο. Χωρίς αυτήν, θα έπρεπε να συμμαχήσει είτε με κάποιον άλλο ελληνικό όμιλο, είτε να συμβληθεί με κάποια ξένη εταιρεία.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και σε ποια σχήματα θα συμμαχήσουν οι Όμιλοι στους πολλούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που είναι σε εξέλιξη καθώς θεωρείται πιθανό από παράγοντες του κλάδου να δούμε νέες συμμαχίες, ακριβώς λόγω της νέας τάξης δυνάμεων στον κατασκευαστικό κλάδο.

Βέβαια το “άγιο δισκοπότηρο” του κλάδου των κατασκευών που είναι η νέα περίοδος παραχώρησης της Αττικής Οδού, θα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα “όπλα” που θα παρουσιάσουν για την απόκτηση της οι μεγάλοι Όμιλοι.

Σημαντικός παράγοντας είναι και τα μεγάλα κτιριακά έργα στο Ελληνικό, όπου εκεί φαίνεται να δημιουργείται ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε λιγότερες εταιρείες σε σχέση με την πρότερη κατάσταση. Μέσα στο 2023 εφόσον ολοκληρωθούν αυτοί οι διαγωνισμοί, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η διαθέσιμη πίτα και στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της νέας κατάστασης, είναι να δούμε αν οι ανακατατάξεις στον κλάδο θα σταματήσουν με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ ή θα συνεχιστούν με κάποια άλλη επενδυτική κίνηση στο επίπεδο των εταιρειών 7ης τάξης. Υπάρχουν στελέχη του κλάδου που πιστεύουν ότι είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε έναν συγκεντρωτισμό δυνάμεων το επόμενο διάστημα.

Η περίοδος των εκλογών θα δώσει και ένα διάστημα “προσαρμογής” των μεγάλων Ομίλων στα νέα δεδομένα αλλά και στην ανάπτυξη της στρατηγικής τους για την μετεκλογική περίοδο και την ατζέντα των έργων που θα προκύψουν, είτε από έργα που βρίσκονται ήδη σε στάδιο διαγωνισμού, είτε από νέα που θα μας απασχολήσουν με τη νέα κυβέρνηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV