Newsroom

Τρεις άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στο σιδηρόδρομο. Ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών. Ο δεύτερος άξονας προβλέπει νέο οργανόγραμμα για την ενίσχυση του προσωπικού μέσω προσλήψεων και ο τρίτος προβλέπει οικονομική ενίσχυση μέσω αύξησης του προϋπολογισμού.

Στόχος είναι η επανεκκίνηση των τρένων να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ακόμα και μέχρι τέλη του μήνα. Ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο υπό όρους ασφαλείας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας,  αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών.

Οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι καθοριστικές για τον τρόπο επανεκκίνησης των δρομολογίων, καθώς, οπως ανέφερε ο υπουργός, θα υπάρξουν συναντήσεις και συζητήσεις τόσο με το προσωπικό όσο και με την Hellenic Train, για να καθοριστούν όλα τα ζητήματα.

Επιπροσθέτως θα υπάρξει αντικατάσταση στις διοικήσεις  σε ΟΣΕ  και ΕΡΓΟΣΕ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κατά την εκκίνηση της συνέντευξης θέλησε να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτό το απίστευτο δυστύχημα.

Στη συνέχεια τόνισε πως το λάθος ήταν σε ανθρώπινο  επίπεδο αλλά αν υπήρχε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Ακόμα,  ο κύριος Γεραπετρίτης εκτός από το θέμα των υποδομών και της ασφάλειας αναγνώρισε και το θέμα της έλλειψης προσωπικού και τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο να συμπληρωθούν τα κενά.

Τέλος, τόνισε πως είναι και εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού να υλοποιηθεί πλήρως η σύμβαση για την τεχνολογική αναβάθμιση του σιδηροδρόμου το συντομότερο δυνατό.

Τα επόμενα βήματα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας,  αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, με κύριο θέμα να δοθούν απαντήσεις γύρω από το πολύνεκρο δυστύχημα και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για την επανεκκίνηση των τρένων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κύριος Γεραπετρίτης:

Μετά από επίσκεψη μου στον σταθμό της Λάρισας διαπίστωσα ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε. Θα έπρεπε να είχε υπάρξει η παρακολούθηση μετά την αναχώρηση του τρένου και θα είχε αποφευχθεί το συμβάν. Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση, ωστόσο αν είχαμε το απαραίτητο σύστημα ασφαλείας το συμβάν θα είχε αποτραπεί και δεν θα είχαμε το δυστύχημα.

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα στο σιδηρόδρομο, των υποδομών δηλαδή της ηλεκτρονικής-τεχνολογικής αναβάθμισης και του προσωπικού. Την τελευταία 15ετία υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού και δυστυχώς δεν είχαμε σημαντική αναπλήρωση. Το 2021 κάνε διαγωνισμό για 117 άτομα και το 2022 για άλλα 1οο άτομα, σύνολο δηλαδή 217. 

Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα υφίσταται διαχρονικά μια υποβάθμιση.

Γίνεται μια προσπάθεια μέσω συμβάσεων να υπάρξει μια καθολική σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση. Η σύμβαση του 2014 προχώρησε μέχρι το 2017 , και τότε σταμάτησε γιατί προέκυψαν σημαντικά λάθη στην εφαρμογή της.  Έτσι διακόπηκε η υλοποίηση της. Από το 2017 μέχρι το 2019 δεν έγινε τίποτα.

Από το 2019 και με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, έχουμε μια προσπάθεια στην εφαρμογή εκ νέου της σύμβασης.

Δυο μεγάλα ζητήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η υλοποίηση της σύμβασης της τεχνολογικής αναβάθμισης, που σας δίνω το λόγο μου ότι αυτή η σύμβαση θα υλοποιηθεί. Δόθηκε σαφή εντολή από τον πρωθυπουργό για επίσπευση των διαδικασιών.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Πρέπει ο σιδηρόδρομος να ξεκινήσει χωρίς να περιμένουμε την πλήρη αναβάθμιση. Πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη.  Η επανεκκίνηση, όμως, θα γίνει  μόνο υπό όρους ασφάλειας.

Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμάρχες στους σταθμούς. Και μεγαλύτερο συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς σε συνεργασία με την Hellenic Train. Ειχα συνάντηση με την  Hellenic Train και αυτή είναι διατεθημμένη να συνεργαστούμε για να υπάρξει επανεκκίνση.

Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση του σιδηροδρόμου. Αυξάνει ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση από 45 εκατ. ευρώ σε 75 εκατ. Επιπλέον, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξει χρηματοδότηση 180 εκατ. για την αναβάθμιση των υποδομών.

Στοχεύουμε σε αξιολόγηση και ίσως αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, η οποία ήδη είναι απαιτητική.

Θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις δολιοφθορών που υπάρχουν στο δίκτυο. Θα γίνει πιο αυστηρό.

Μακροπροθεσμα, υπαρχει ενα σχεδιο αναδιοργάνωσης των ΟΣΕ  και ΕΡΓΟΣΕ.

Υπήρξε επικοινωνία και δική μου και του πρωθυπουργού με ευρωπαικούς φορείς, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη  Γερμανία  για συνεργασία με στόχο ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, για τη βελτίωση του σιδηροδρόμου.

Θέλω να σας πω ότι η ερεύνα για το δυστύχημα θα πάει μέχρι τέλους και το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι στοιχείο της υπόθεσης. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο συμβάσεις για τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Περιλαμβάνουν σηματοδότηση όλου του δικτύου. Το δεύτερο ζητήματα είναι να υπάρξει σύστημα να “βλέπουμε” το τρένο και τη γραμμή.

Σύστημα τηλεειδοποίησης δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα και αυτό το κάνουμε τώρα. Μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί κατά 70%.  Στην περιοχή (Λάρισα) δεν έχει αναπτυχθεί αλλά πρέπει να πω οτι το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το επίμαχο βράδυ λειτουργούσε πλήρως, από τον Νοέμβριο του 2022.

Θέλουμε ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα. Αλλά δεν θα ξεκινήσει κανένα τρένο αν δεν έχουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πιο σύντομα τα έργα τεχνολογικής αναβάθμισης αλλά αυτά τα συστήματα δεν εφαρμόζονται παντού. Μόνο σε τρεις χώρες της Ευρώπης μέχρι στιγμής υπάρχει αυτό το σύστημα, εμείς θα είμαστε από τις πρώτες χώρες.

Από το 2021 με τη συμπληρωματική σύμβαση για την τεχνολογική αναβάθμιση πήγαμε από το 18% στο 70% , υλοποίησης της σύμβασης. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα 70% που έχει παραδοθεί και σύντομα ευελπιστούμε να φτάσουμε στο 100%.

Το μεγάλο πρόβλημα στο προσωπικό προέκυψε την τελευταία 3ετία λόγω μαζικών αποχωρήσεων για σύνταξη.

Θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα για το προσωπικό και σας διαβεβαιώνω ο,τι είναι αναγκαίο θα στηριχθεί από την πολιτεία, όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και στην εκπαίδευση.  Θα έχουμε κινήσεις σε τρεις άξονες. Αναβάθμιση υποδομών, οργανόγραμμα για την ενίσχυση του προσωπικού και οικονομική ενίσχυση με αύξηση του προϋπολογισμού. 

Όσον αφορά τη ενίσχυση της ασφάλειας, το μόνο που απομένει είναι να μπει το συστημα ΕΤCS στα τρενα για να υπαρχει διαλειτουργικότητα. Αυτά θα έρθουν τους επόμενους μήνες, δυστυχώς όμως δεν υπήρχε το επίμαχο βράδυ στο τμήμα που έγινε το δυστύχημα. Αυτό το σύστημα μειώνει τις πιθανότητες ατυχήματος αλλά για να είμαι ειλικρινής εν ξέρω αν τις μηδενίζει.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συμβάσεις θα έχουμε ένα μεγάλο επίπεδο ασφαλείας. Αλλά πάντα θα υπάρχει το ανθρώπινο σφάλμα. Υποχρέωση έχουμε να υλοποιήσουμε όλα τα συστήματα  ώστε το δίκτυο έχει πλήρη τεχνολογική κάλυψη.

Το επίπεδο της εκπαίδευσης και του προφίλ των εργαζόμενων θα τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο. Να σας πω ότι υπάρχουν σταθμάρχες αυτή τη στιγμή κοντά στην ηλικία που είναι ο επίμαχος  σταθμάρχης της Λάρισας. Ωστόσο θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση στο προφίλ των εργαζόμενων, καθώς με την τεχνολογική αναβάθμιση θα απαιτείται και μια μεγαλύτερη εξειδίκευση. 

Στο υπουργείο θα κάνουμε μια προσπάθεια να ασχοληθούμε με το σύστημα ασφαλείας των συγκοινωνιών ευρύτερα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και άλλα θέματα στα υπόλοιπα ΜΜΜ και θα προσπαθήσω όσο παραμείνω στο υπουργείο να τα διευθετήσω.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV