Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερό ρυθμό προχωρούν οι επενδύσεις στα δίκτυα φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα. Οι υποδομές που θα κατασκευαστούν δεν αναμένεται να αφορούν αποκλειστικά το φυσικό αέριο.

Μπορεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η χρήση να είναι για φυσικό αέριο, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα εξυπηρετήσουν και άλλα καύσιμα. Στόχος είναι να είναι συμβατά με υδρογόνο και βιομεθάνιο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επενδύσεις που δρομολογεί η ΔΕΔΑ με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-2027 η εταιρεία προβλέπει την επέκταση του δικτύου της κατά 262 χλμ στη μέση πίεση και κατά 1.560 χλμ στη χαμηλή πίεση. Τα κεφάλαια που αναμένεται να χρειαστεί το πρόγραμμα ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αγγίζουν τα 378 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων η εταιρεία πέτυχε την ένταξη της σε αναπτυξιακά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Η ΔΕΔΑ, έχει στο χαρτοφυλάκιο της δήμους που ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το συνολικό μήκος των δικτύων διανομής φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτανε στα 341 χλμ στη μέση πίεση και στα 317 χλμ στη χαμηλή πίεση.

Ωστόσο αυτή η εικόνα προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης. Η εταιρεία υπολογίζει πως το 2027 το δίκτυο φυσικού αερίου μέσης πίεσης θα ανέρχεται σε 619 χλμ ενώ η χαμηλή πίεση θα αγγίξει τα 2.000 χιλιόμετρα (1.986).

Την ίδια στιγμή που θα πολλαπλασιαστούν τα χιλιόμετρα του δικτύου, προβλέπεται και αντίστοιχη αύξηση στους τελικούς πελάτες.

Τα στοιχεία της εταιρείας αναφέρουν πως τον Σεπτέμβρη του 2022 το σύνολο των τελικών πελατών (οικιακοί, εμπορικοί) ήταν στους 2.412 Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα 2023-2027 ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί στις 103.000.

Πηγή: Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΔΕΔΑ 2023-2027

Νέα έργα

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2023-2027 η εταιρεία έχει συμπεριλάβει και νέα έργα.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση του δικτύου στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Βέροια και Γιαννιτσά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανάπτυξη και ενίσχυση του δικτύου στη Στυλίδα, Καραβόμυλο, Αχινό και Πελασγία, στη Στερεά Ελλάδα.

Στο κάδρο μπαίνει και η νησιωτική Ελλάδα. Η εταιρεία προτείνει πρόσθετες επενδύσεις για τη διεύρυνση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Ρόδο στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο.

Νέα καύσιμα

στις προτάσεις για νέα έργα περιλαμβάνονται και νέα καύσιμα, πιο καθαρά σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Η ΔΕΔΑ, προτείνει νέες επενδύσεις με στόχο την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου παραγωγής, διανομής και χρήσης υδρογόνου. Το “Χωριό Υδρογόνου” όπως το ονομάζει χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από το υδρογόνο, η ΔΕΔΑ στοχεύει και στην αξιοποίηση ενός ανανεώσιμου καυσίμου όπως είναι το βιομεθάνιο.

Στα πλαίσια των νέων καυσίμων, στοχεύει στην υλοποίηση δύο πιλοτικών εγκαταστάσεων χρήσης βιομεθανίου ως καύσιμο στο δίκτυο της ΔΕΔΑ. Στόχος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και καλών πρακτικών για όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής κα χρήσης του αερίου.

Η ένταξη των παραπάνω προτάσεων στο πρόγραμμα ανάπτυξης θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αναζητήσει χρηματοδότηση για τις δράσεις της από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι επενδύσεις και τα έργα στο τομέα του φυσικού αερίου προσδίδουν προστιθέμενη αξία τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στην οικονομία. Η χρήση φυσικού αερίου και νέων καυσίμων στο μέλλον, αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές και παράλληλα να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV