Βαγγέλης
Θάνος

Τον σκόπελο που προέκυψε με την τελική τοποθεσία εγκατάστασης του FSRU ARGO, φαίνεται πως ξεπερνάει η Mediterranean Gas.

H εταιρεία με νέο φάκελο που απέστειλε στη ΡΑΕ, υπέδειξε διαφορετικό σημείο από αυτό που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο. Η δεύτερη τοποθεσία ναι μεν βρίσκεται εντός του Παγασητικού Κόλπου αλλά στην περιοχή “Κριθαριά” και κοντά στην ακτή.

Το νέο σημείο είναι δυτικά, έξω από το λιμάνι του Βόλου. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που έκανε η εταιρεία στο πρότζεκτ, καθώς υπήρξε τροποποίηση και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με την επιμήκυνση της ημερομηνίας που προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Η νέα ημερομηνία δείχνει το πρώτο τρίμηνο του 2025 για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που μιλούσε για τον Ιανουάριο του 2023.

Αρχικά το έργο ήταν να υλοποιηθεί σε πλωτή εξέδρα, στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου και δυτικά, κοντά στην περιοχή “Πευκάκια”.

Ωστόσο η ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, είναι αρμοδιότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) , και η μονάδα ΑΡΓΩ βρίσκεται εκτός σχεδίων για την ανάπτυξη του λιμανιού.

Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ ήδη ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση το λιμανιού, ο οποίος συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον με 8 προσφορές.

Παρόλες τις εξελίξεις , η διοίκηση της Mediterranean Gas είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο, γι’ αυτό και με γρήγορα αντανακλαστικά πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να “βγει” η υποδομή από το λιμάνι και να συνεχίσει την πορεία της.

Επιτυχημένο Market Test

Την ίδια στιγμή που οι διεργασίες για το έργο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η εταιρεία λαμβάνει και ενθαρρυντικά μηνύματα από την αγορά γεγονός που  δίνει έξτρα ώθηση στο έργο.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Market Test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό ΑRGO FSRU στο Βόλο.

Όπως είχε ανακοινωθεί, ενδιαφέρον εξέφρασαν ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, με το οποίο υπερκαλύφθηκε η συνολική δυναμικότητα του τερματικού σταθμού, ενώ οι ποσότητες που δηλώθηκαν είναι έως και 25 έτη.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η ζήτηση για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στον τερματικό σταθμό.

Επιπλέον H Mediterranean Gas με την ανάπτυξη του ARGO FSRU στο Βόλο έχει σαν στόχο την προσέλκυση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο Βόλο, τα οποία κινούνται και ανεφοδιάζονται αποκλειστικά με LNG. Με αυτό τον τρόπο ο Bόλος μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο σταθμό τροφοδοσίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, κατά το επιτυχές market test σημαντικές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την υπηρεσία LNG Bunkering και την τροφοδοσία από το ARGO FSRU.

Ταυτότητα έργου

Το πρότζεκτ για τη μονάδα “Αργώ” έχει αρχικό προϋπολογισμό περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:

-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.

-Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.

-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.

-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.

-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.

-Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.

-Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV