Βαγγέλης
Θάνος

Στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού ετοιμάζονται να μπουν τα δίκτυα φυσικού αερίου και τα μετρητικά συστήματα.

Δυο διαχειριστές του δικτύου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής) έχουν ήδη καταρτίσει τις απαραίτητες μελέτες κόστους-οφέλους (ΜΚΟ) για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης.

Η ψηφιοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών είναι κοινός παρονομαστής για τη μείωση του κόστους, τον καλύτερο έλεγχο των δικτύων και βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής δρομολογούν την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με νέους, “έξυπνους”. Οι δύο Διαχειριστές ήδη κατήρτισαν τη μελέτη κόστους οφέλους η οποία πήγε στην ΡΑΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση  και  ολοκληρώθηκε με την Αρχή να δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα

ΕΔΑ Αττικής

Όσον αφορά την ΕΔΑ Αττικής, στη μελέτη κόστους-οφέλους που πραγματοποίησε εξετάζει τρία σενάρια τεχνολογικής λύσης αναφορικά με τον τρόπο προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων μετρητών. Για κάθε ένα από τα σενάρια εξετάστηκαν δυο εναλλακτικές εμπορικής εξάπλωσης, που σημαίνει συνολικά 6 περιπτώσεις ανάπτυξης.

Ο χρονικός ορίζοντας αντικατάστασης των μετρητών υπολογίζεται μεταξύ 7 και 10 ετών. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που θέλει την αντικατάσταση των μετρητών σε 7 χρόνια. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει σε βάθος 7ετίας περισσότερους από 180.000 νέους έξυπνους μετρητές φυσικού αερίου.

Το κόστος για τον κάθε έξυπνο μετρητή κυμαίνεται  από 64 ευρώ (τύπος  G4) μέχρι 462 ευρώ ( τύπος G100), ενώ επιβαρύνεται με επιπλέον 61 ευρώ για την εγκατάσταση.

Με τον εκσυγχρονισμό των μετρητών στους καταναλωτές της Αττικής, θα παρέχονται τακτικές και ακριβείς πληροφορίες στους τελικούς καταναλωτές με βάση την πραγματική κατανάλωση ενέργειας.

Ήδη από το 2018 η ΕΔΑ Αττικής ξεκίνησε πιλοτικά πρόγραμμα αντικατάστασης συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές . Τον Μάιο του 2021, ο αριθμός των εγκατεστημένων έξυπνων μετρητών στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ήταν 6.312.

Οι κίνδυνοι για το έργο

Στη ΜΚΟ η ΕΔΑ Αττικής επισημαίνει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υλοποίηση του έργου. Κίνδυνοι όπως ο ανεπαρκής σχεδιασμός του έργου που μπορεί να οδηγήσει σε μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Μειωμένη διαθεσιμότητα ανθρώπινων πόρων. Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανάδειξη του αναδόχου για την υλοποίηση της αντικατάστασης.
Μη ωρίμανση της τεχνολογίας των προτεινόμενων τεχνολογικών λύσεων και πιθανή παρέκκλιση στη λειτουργία του έργου. Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής συνιστούν σοβαρούς παράγοντες για να θέσουν το έργο εκτός τροχιάς υλοποίησης.

ΕΔΑ Θεσσ

Στη ΜΚΟ της  ΕΔΑ Θεσσ εξετάζονται τα σενάρια αντικατάστασης των μετρητών σε χρονικό ορίζοντα 7 και 10 ετών. Ακόμα προβλέπει μίξη και άλλων αερίων στο δίκτυο διανομής με την προϋπόθεση ότι το μίγμα θα παραμείνει στην οικογένεια των αερίων και οι μετρητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν και τα αυτά τα καύσιμα.

Για να γίνει ο υπολογισμός του κόστους του έργου, ελήφθη υπόψη το κόστος προμήθειας εξοπλισμού, το κόστος εργασίας για την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μέτρησης και το κόστος λογισμικού-επικοινωνίας.

Στο σενάριο Α των 7 ετών οι επιχειρησιακές δαπάνες υπολογίζονται σε 53,9 εκατ. ευρώ ενώ στο Β σενάριο σε 55,7 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είτε στα 7 είτε στα 10 έτη θα έχουν κουμπώσει 384.316 έξυπνοι μετρητές.

Κλείνοντας, η ΕΔΑ Θεσσ καταλήγει στο συμπέρασμα πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το Β δηλαδή η πλήρης αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών.

Οφέλη των έξυπνων μετρητών

Τα οφέλη που ανακύπτουν από την χρήση έξυπνων μετρητών μπορούν να αποτελέσουν το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των νέων συστημάτων.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και η συνεπαγόμενη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι μειωμένες εκπομπές CO2 οφείλονται στη μείωση των μετακινήσεων και στην εξ αποστάσεως δυνατότητα διακοπής τροφοδοσίας με απενεργοποίηση μετρητή και ελέγχου μετρητών στα σημεία παράδοσης.

Λόγω της τακτικής συλλογής στοιχείων κατανάλωσης, δύναται να εντοπιστούν φαινόμενα ασυνήθιστης κατανάλωσης τα οποία ενδεχομένως συνεπάγονται σε μη τεχνικές απώλειες.

Μείωση του λειτουργικού κόστους συντήρησης δικτύου.

Μείωση του λειτουργικού κόστους εξυπηρέτησης πελατών.

Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών.

Καλύτερη πρόβλεψη της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση του αερίου εξισορρόπησης

Η χρήση έξυπνων μετρητών συμβάλει στην επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στο δίκτυο διανομής.

Αξιοπιστία και ακρίβεια μετρήσεων

Μειωμένα κόστη προμήθειας – εξοικονόμηση ενέργειας μέσω καλύτερης πληροφόρησης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV