Η έκδοση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας τον Φεβρουάριο του 2023, η ολοκλήρωση όλων των μελετών τον Ιούνιο του 2023, η έναρξη της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος το Νοέμβριο του 2023, η ολοκλήρωσή του τέλος του 2025 και η υποδοχή των πρώτων επισκεπτών αρχές του 2026, οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 500.000 λειτουργώντας ως σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός στη περιοχή της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης είναι μερικά από τα στοιχεία που ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ με θέμα «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και οι προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», στο φετινό Money Show 2023.
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημαντική παρουσία του εβραϊκού στοιχείου επί αιώνες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία που έρχεται σήμερα να αναδείξει, η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, βόρεια του Λιμανιού, στη συμβολή των οδών, της Δυτικής Εισόδου με την οδό Κωλέτη, δίπλα στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή, που επιβιβάζονταν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, και μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Επιπλέον, από το χώρο του Μουσείου μέχρι και τα δικαστήρια, στην έκταση της ΓΑΙΟΣΕ και του ΟΣΕ προβλέπεται να δημιουργηθεί, το πάρκο μνήμης έκτασης περίπου 40 – 100 στρεμμάτων, μια ανάπλαση, που θα ενισχύσει την αναβάθμιση της περιοχής. Γενικότερα η δημιουργία του Μουσείου στη συγκεκριμένη θέση, μπορεί να συμβάλλει, ώστε να γίνει η πόλη ένα μεγάλο και καθοριστικής σημασίας διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».
Ο ίδιος συμπλήρωσε για το Project Management και τη χρηματοδότηση: «Το νευραλγικό ρόλο του υπεύθυνου Διαχείρισης και Διεύθυνσης για την υλοποίηση του έργου, το PM δηλαδή, έχει αναθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ο ιδιοκτήτης του Μουσείου, στην ένωση των εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International, που με ολιστική προσέγγιση, και γνώμονα την επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου, υλοποιεί ταχύρρυθμα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Για εμάς, στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες», είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι συμμετέχουμε σε αυτό το project, που σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, θα κατασκευαστεί σε νέο πλέον οικόπεδο του δήμου Θεσσαλονίκης, που καλύπτει ικανοποιητικά τις λειτουργικές του ανάγκες και την προβολή του, ως τοπόσημο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στη Δυτική Είσοδο της πόλης. Η υλοποίηση του Μουσείου, θα συγχρηματοδοτηθεί κυρίως, από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -αμφότεροι θα διαθέσουν από 10 εκ. ευρώ- ενώ το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με το ποσό των 8 εκ. ευρώ. Στους δωρητές, προστέθηκε πρόσφατα και ο συντοπίτης μας Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της PFIZER, ο οποίος ανακοίνωσε δημόσια, ότι θα παραχωρήσει υπέρ του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το χρηματικό έπαθλο του βραβείου Genesis Prize 2022 – αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα η προσωπική και συνεχής ενασχόληση του ίδιου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, τεκμηριώθηκε έμπρακτα με την έκδοση του Ν4801/21, όπου ακίνητο του Δήμου Θεσσαλονίκης ανταλλάχθηκε με το αρχικό της ΓΑΙΟΣΕ και εγκρίθηκαν και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του νέου ακινήτου, όπου θα γίνει το Μουσείο. Σε συνέχεια έγινε τροποποίηση του ΠΔ 98/ΦΕΚ85/Δ/18-11-22, όπου εγκρίθηκαν οι όροι δόμησης του ακινήτου και τέλος με το Ν.4972/22 όπου με το Άρθρο 176, απαλλάσσει από τον ΦΠΑ όλες τις δωρεές από ημεδαπούς και αλλοδαπούς φορείς ή πρόσωπα που προορίζονται για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ζητήματος ύψιστης σημασίας για την χρηματοδότηση του Έργου».
Κτιριολογικό πρόγραμμα και Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Όσον αφορά στην εξέλιξη των Μελετών, τους χώρους και τις χρήσεις, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι «τους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση της Ά Φάσης της μελέτης, που περιλαμβάνει την εκπόνηση του Masterplan του Μουσείου και τη σύνταξη του αναλυτικού κτιριολογικού προγράμματος. Παράλληλα, ως Project Manager του Έργου υλοποιήσαμε, όλους τους διαγωνισμούς ανάδειξης της βασικής ομάδας μελέτης, ήτοι όλων των ειδικοτήτων μελετητών μηχανικών, που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του Έργου. Η ομάδα μελέτης του Έργου, παρουσίασε την Προκαταρκτική μελέτη στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, συνεχίζοντας ταχύρρυθμα στη Φάση της Προμελέτης με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά στο Κτιριολογικό πρόγραμμα, το Μουσείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 3.166 τ.μ. και θα αποτελείται από 6 επίπεδα- 6 ορόφους ανωδομής και 2 επίπεδα υπόγειων ορόφων συνολικής επιφάνειας περί τα 9.000 τ.μ.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα θα συνδυάζει, 4 επίπεδα μόνιμης και περιοδικής έκθεσης, χώρους αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής και διοίκησης. Για την εξυπηρέτηση της οδικής πρόσβασης και των απαιτούμενων από το νόμο θέσεων στάθμευσης, στο Μουσείο, έχει οριστεί όμορο ακίνητο έκτασης 2.500 τ.μ., το οποίο πρόσφερε επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα, στο οποίο θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης 75 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 3 Λεωφορείων.
Το Έργο έχει ήδη προχωρήσει πάρα πολύ και σήμερα, ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η έκδοση της Προέγκρισης της Οικοδομικής Άδειας, που αποτελεί από τα σημαντικότερα ορόσημα στην υλοποίηση του, να εκδοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η Οριστική μελέτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, και ακολούθως, θα εκδοθεί η τελική Οικοδομική Άδεια του Μουσείου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημοπράτηση της κατασκευής του. Η ανάδειξη του γενικού εργολάβου, και η έναρξη της κατασκευής του έργου τοποθετείται το Νοέμβριο του 2023, με στόχο την ολοκλήρωσή της στα τέλη του 2025.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, αρχές του 2026, αποτελώντας όχι μόνο ένα δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ένα φάρο μνήμης, αλλά και σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό ξεπερνώντας τους 500.000 επισκέπτες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Σαλτιέλ».
Αύξηση αξιών ακινήτων και ανάγκη για ψηλά κτίρια στην περιοχή
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, θα τονώσει πολύ περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, ενώ καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν και τα ψηλά κτίρια: «Θα έλεγα ότι αυτό, ήδη έχει ξεκινήσει. Οι αξίες της γης αλλά και οι αξίες των δομημένων ακινήτων έχουν αλλάξει. Οι μισθωτικές αξίες χώρων γραφείων καταγράφουν αύξηση περίπου 30% και αυτό γιατί οι αποδόσεις των ακινήτων αυτών είναι από 7,5-8,5%. Επίσης, μεγάλες αυξήσεις έχουμε και στις αγοραίες αξίες των ακινήτων της περιοχής.
Στην περιοχή, σήμερα, προγραμματίζονται σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών είναι το ιστορικό ακίνητο του FIX, το οποίο αγόρασε και αναπτύσσει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, Project στο όποιο συμμετέχει και η εταιρεία μας, όπου θα αναπτυχθούν χώροι γραφείων σε συνδυασμό με τη διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού συγκροτήματος του FIX έχοντας συνδυασμό μεικτών χρήσεων.
Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές, για ακίνητα, όπως της Βίλκα, της Ζαναέ κ.α., που είναι δίπλα στο ακίνητο του Μουσείου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Cisco έχει δημιουργήσει το Κέντρο Καινοτομίας της στα πρώην Σφαγεία και η Deloitte ήδη προγραμματίζει την μετεγκατάστασή της από ανατολικά σε ακίνητο στην περιοχή του ΟΛΘ, ενώ πολλές άλλες επενδύσεις προγραμματίζονται στα ακίνητα πέριξ του Λιμανιού.
Εδώ θα ήθελα να θυμίσω και την πρωτοβουλία της ALumil που χρηματοδότησε και οργάνωσε την έκθεση ArXellence, για την ανάπτυξη της περιοχής πέριξ του Λιμανιού, όπου συμμετείχαν περίπου 173 Διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία και φυσικά, όλα σχεδόν, πρότειναν τη δημιουργία ψηλών κτιρίων (ουρανοξυστών) στην περιοχή αυτή. Τα ψηλά κτίρια, είναι ένα ταμπού, που πρέπει να πέσει στην Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.
Εξίσου σημαντική, είναι η μετατροπή της ΑΒΣ Καλοχωρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, πρωτοβουλία που “τρέχει” το Υπουργείο Ανάπτυξης, και που την έχουν “αγκαλιάσει” όλοι οι Επιχειρηματικοί Φορείς της πόλης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εκτός από το ότι υπέβαλε το αίτημα στη ΓΓΒ δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τις υποδομές του επιχειρηματικού αυτού πάρκου με 80 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 21-27.
Στο σημείο αυτό, ας τονίσουμε ότι, γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, παράγεται σήμερα, το 10- 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Επιπλέον, προσθέστε και τη δημιουργία του μεγαλύτερου διαμετακομιστικού κέντρου των Βαλκανίων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, σε έκταση 600 στρεμμάτων, η σύνδεσή του οποίου με συνδυασμένες μεταφορές, δηλαδή οδικές και σιδηροδρομικές με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα Βαλκάνια, θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες σε κτίρια γραφείων, για ναυτιλιακές, μεταφορικές εταιρείες, κλπ.».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαρά ανέφερε: «Είναι αδιαμφησβήτητο, ότι η περιοχή πέριξ του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, είναι η περιοχή, όπου θα δημιουργηθούν το νέο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, και όσο οι φορείς της πόλης, οι Θεσσαλονικείς γενικότερα, το πιστέψουν, το στηρίξουν σύντομα θα δημιουργήσουμε τη Θεσσαλονίκη του αύριο.
Το βέβαιο είναι, ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος που προγραμματίζεται στη δυτική είσοδο της πόλης, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη όλης αυτής της περιοχής της Θεσσαλονίκης».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV