Βαγγέλης
Θάνος

Προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες και τα έργα για την Δ’ φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Από τη μία έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και βρισκόμαστε εν αναμονή αναδόχων, από την άλλη ολοκληρώνονται τα διαδικαστικά που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει το έργο.

Με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κήρυξε υποχρεωτική την απαλλοτρίωση έκτασης στη Μήλο, ούτως ώστε να υλοποιηθούν έργα στα πλαίσια της Δ’ φάσης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ κήρυξε αναγκαστική απαλλοτρίωση για πρόσκτηση δύο τερματικών χώρων και σύσταση δουλείας υπόγειας διέλευσης καλωδίων στη νησί της Μήλου .

Η απόφαση είναι συμπληρωματική σε αυτή που αφορούσε αναγκαστική απαλλοτρίωση χώρου για την εγκατάσταση του υποσταθμού GIS Μήλου, με δαπάνες του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, τα τμήματα που θα απαλλοτριωθούν βρίσκονται νότια και βόρεια του νησιού και ανήκουν στη Δήμο Μήλου. Στόχος είναι τόσο η σύνδεση των υπογείων καλωδίων με τα υποβρύχια, όσο και με τον υποσταθμό που θα κατασκευαστεί στο νησί. Η περιοχή απαλλοτρίωσης στο βόρειο τμήμα του νησιού ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τριοβασάλου.

Να υπενθυμίσουμε πως η διασύνδεση της Μήλου θα πραγματοποιηθεί με το νησί της Φολέγανδρου και στα βόρεια με τη Σέριφο. Από τη Σέριφο το καλώδιο θα καταλήξει στο Λαύριο.

Κλείδωσε ο χώρος του Υποσταθμού

Στα τέλη Μαΐου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την έγκριση του για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου στη Μήλο που θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός GIS . Το έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , για την Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απαλλοτρίωση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού δεκατριών χιλιάδων εξακοσίων οκτώ μέτρων τετραγωνικών και εβδομήντα πέντε τετραγωνικών
δεκάτων (13.608,75 τ.μ.) με τα συστατικά και παραρτήματα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η απαλλοτριούμενη έκταση ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μήλου – Δημοτική Ενότητα Μήλου της Π.Ε. Μήλου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Νοτιοανατολική Μήλο , κοντά στην περιοχή Θειωρυχείο.

Σύντομα οι ανάδοχοι

Όπως αναφέραμε, τη δεδομένη στιγμή ο ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στη φάση επιλογής αναδόχου τόσο για την πόντιση των καλωδίων όσο και για τους υποσταθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στόχος του Διαχειριστή είναι να πέσουν οι υπογραφές μέσα στο 2022, για να ξεκινήσουν εργασίες το συντομότερο δυνατό.

Ο διαγωνισμός των υποσταθμών, με προϋπολογισμό προβλέπει την κατασκευή τριών υποσταθμών, έναν για κάθε νησί (Μήλος, Φολέγανδρος, Σέριφος).

Όσον αφορά τα καλώδια, ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το ένα προβλέπει τη σύνδεση Σαντορίνη – Φολέγανδρος – Μήλος. Το άλλο κομμάτι αφορά τη διασύνδεση Μήλος-Σέριφος-Λαύριο.

Το έργο έχει λάβει παράταση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαθεσιμότητα πλοίων και εξοπλισμού, ζήτησε την παράταση στις εργασίες κατά 6 μήνες. Έτσι πλέον το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Υποσταθμός Σαντορίνης

Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κατασκευής για τη διασύνδεση της Σαντορίνης. Είναι το πρώτο νησί που προβλέπεται στο σχέδιο της Δʼ φάσης. Η Θήρα θα διασυνδεθεί με τη Νάξο.

Ανάδοχος του έργου για τον υποσταθμό στη Θήρα έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία της Damco με την κινεζική Xian Electric ενώ τα καλώδια τα έχει αναλάβει η Hellenic Cables.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:

-Αύξηση στην αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.

-Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στα νησιά.

-Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ .

-Μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV