Βαγγέλης
Θάνος

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις παρεμβάσεις και τις αναβαθμίσεις υποσταθμών με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να “πιάσει τόπο” το τεράστιο κύμα επενδύσεων σε έργα πράσινης ενέργειας είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών, με αναβάθμιση των υποδομών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΔΕΔΔΗΕ προκήρυξε άλλον έναν διαγωνισμό που αφορά σε έργα ενίσχυσης υποσταθμών. Πιο συγκεκριμένα βγήκε στη δημοσιότητα ο διαγωνισμός με τίτλο “Έργα Ενίσχυσης σε τέσσερις (Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ για την αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ (Ομάδα Έργων 2)”.

Οι παρεμβάσεις προβλέπεται να υλοποιηθούν στο ΚΥΤ Τρικάλων, στον Υ/Σ Μεγάρων, στον Υ/Σ Μαγικού και στον Υ/Σ Δομοκού .

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 17,2 εκατομμύρια ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 13,9 εκατ.). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 24/11/2022 και την ίδια ημέρα προβλέπεται και η αποσφράγιση των προσφορών. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 μηνών.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και πόρους από το ΠΔΕ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕ- NextGeneration EU.

Οι παρεμβάσεις στους σταθμούς

Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι:

Επέκταση του ΚΥΤ Τρικάλων με 3ο Μ/Σ 150/20kV, 50MVA.

Αντικατάσταση των τριών Μ/Σ 150/20KV, 25MVA του Υ/Σ Μεγάρων με νέους 50MVA και προσθήκη πυλών ΜΤ.

Επέκταση του Υ/Σ Μαγικού με 3ο Μ/Σ 150/20kV, 50MVA.

Αντικατάσταση των δύο Μ/Σ 150/20KV, 25MVA του Υ/Σ Δομοκού με νέους 50MVA και τάση βραχυκύκλωσης uk≥23%, και προσθήκη πυλών ΜΤ.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και η κατασκευή των αναγκαίων έργων πολιτικού μηχανικού. Επιπλέον προβλέπεται η προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών, εξοπλισμού, η ανέγερση και εγκατάστασή τους στους αντίστοιχους Υ/Σ και ΚΥΤ και η ενεργοποίησή τους μετά τους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές.

Ταυτότητα έργου

Το έργο θα εκτελεστεί στους ανωτέρω αναφερόμενους Υ/Σ του Διασυνδεδεμένου συστήματος οι οποίοι είναι σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν, όπου απαιτούνται, και οι αντίστοιχες εργασίες επέκτασης του Συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ , σύμφωνα με τα οριζόμενα στα τεχνικά και εμπορικά τεύχη της Διακήρυξης.

2. Τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού των Υ/Σ είναι τα εξής:

• Η πλευρά των 150kV θα κατασκευαστεί από τον ΑΔΜΗΕ με υλικά προμήθειάς του. Εξαιρούνται τα απαιτούμενα Έργα Πολιτικού Μηχανικού (ΕΠΜ) που θα κατασκευαστούν από τον ανάδοχο του έργου.

• Οι πύλες των Μ/Σ Ισχύος είναι υπαίθριου τύπου και αποτελούνται από συμβατικό εξοπλισμό με κύρια στοιχεία που αναφέρονται ενδεικτικά στη συνέχεια:

– Μ/Σ ισχύος 150/20 kV, 40/50 MVA ONAF.

– Τριπολικός διακόπτης 150 kV, 2000 Α, 31.5 kA, με το ικρίωμά του

– Αντίσταση γειώσεως ουδετέρου κόμβου του Μ/Σ ισχύος, 12 Ω, 20 kV με τον Μ/Σ έντασης 1000-100/1-1Α

– Μονοπολικός Α/Ζ 20 kV για άμεση γείωση του ουδετέρου κόμβου του Μ/Σ ισχύος και ένας μονοπολικός Α/Ζ 20 kV για γείωση του ουδετέρου κόμβου μέσω της αντίστασης.

– Τρία Αλεξικέραυνα MT για προστασία του Μ/Σ ισχύος από υπερτάσεις.

– Τα απαιτούμενα ικριώματα στήριξης, βάσει των σχεδίων της διακήρυξης.

– Η σύνδεση της πύλης με τη πλευρά ΜΤ θα γίνεται καλωδιακά ή με αγωγούς.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σε εξέλιξη ακόμα έναν διαγωνισμό για εργασίες αναβάθμισης υποσταθμών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού του Υ/Σ Φλώρινας. Επέκταση του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μελίτης. Επέκταση του Υ/Σ Σκύδρας. Επέκταση του Υ/Σ Σπερχειάδας και αντικατάσταση εξοπλισμού του Υ/Σ Εορδαίας (Πτολεμαϊδα ΙΙ).

Ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 14,4 εκατ.), λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2022.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV