Το 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες, φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με θέμα , “Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις”. Στο συγκεκριμένο πάνελ μίλησε και η κυρία Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing MYTILINEOS.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Μπουζάλη ανέφερε, “Είναι μεγάλη μας χαρά να μιλάμε για κάτι τόσο έξυπνο βιώσιμο, και καινοτόμο. Ειδικά για μία εταιρεία σαν εμάς που είμαστε βαριά και βαθιά βιομηχανική”.

“Smart cities είναι ένας σύντομος τίτλος ο όποιος κρύβει πολλές λύσεις τόσο για τις κοινότητες όσο και για σπίτια που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα, να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, να ξοδεύω λιγότερα, να ενημερώνονται άμεσα και κυρίως έγκυρα. Σίγουρα να επανακτήσουν τη σχέση τους με τον πυρήνα της καθημερινότητάς μας και με το κοινωνικό σύνολο”.

“Την σχέση του καθένα μας με την υπόλοιπη κοινότητα αλλά και την επαφή της κοινότητας με τις ανάγκες του πολίτη. Εμείς προσπαθούμε να δούμε το εγώ και το εμείς μέσα από μία έξυπνη πολύ, μία πόλη του μέλλοντος. Έτσι λοιπόν η Mytilineos ενεργοποιεί τα ποιοτικά στοιχεία των τομέων της επιχειρηματικότητας του με τις τελευταίες τεχνολογίες, και τις εξελίξεις σε όλα αυτά τα συναρπαστικά πεδία χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη”.

“Μία έξυπνη πολύ θα περιλαμβάνει ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας. Θα έχει έξυπνη διαχείριση των υδάτων, κάτι που δεν μας απασχολεί πολύ στην Ελλάδα, και κακώς δεν συμβαίνει γιατί θα πρέπει πολύ σύντομα να το δούμε. Έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτων. Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο. Όπως σημεία φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών και πρόσβαση στο internet, εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. Πληροφορίες για τον καιρό , πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού. Διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών και γενικότερα πολλές άλλες δυνατότητες για να αξιοποιηθεί το 5G”.

“Όλα αυτά θα παρέχονται μέσω μίας υπηρεσίας κεντρικού ελέγχου έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να δίνει και να παίρνει πληροφορία και να μπορούν άμεσα να επιλύονται και τα ζητήματα γιατί αυτός είναι ο τελικός στόχος. Αυτά που είπα αφορούν τις κοινότητες μικρές η μεγάλες”.

“Τι γίνεται όμως με τα σπίτια μας; Εκεί θα μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών, όπως μπαταρίες αισθητήρες, inverter, φωτοβολταϊκά πάνελ, εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και όλη αυτή την πληροφορία να μπορούμε να την ελέγχουμε και να την διαχειριζόμαστε ακόμα και απομακρυσμένα, και από το κινητό μας”.

Έννοιες όπως blockchain , smart lightning, connected public transporter, Smart parking, public safety, public monitoring, public management, citizen services και tourist services Μπαίνουν πολύ γρήγορα στη ζωή μας και την κάνουν πολύ πιο εύκολη. Αυτή είναι μια γενική εικόνα το τι θα προσφέρουν τα smart cities. Γιατί αν αρχίσουμε να μιλάμε αναλυτικά για τις δυνατότητες αυτές είναι ανεξάντλητες, οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτα .

Στη δευτερη τοποθέτηση της η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, τόνισε πως όλα αυτά που συζητάμε δεν είναι εικόνες από το μακρινό μέλλον.

Συγκεκριμένα ανέφερε, “Αυτές δεν είναι εικόνες του μέλλοντος. Μπορεί κάποιος να τα δει τώρα το ‘22, τον άλλο μήνα. Εμείς ως Mytilineos κοιτάμε και κάποιους δήμους οι οποίοι έχουν προχωρήσει λίγο περισσότερο από κάποιους άλλους. Και πολλές από αυτές τις εφαρμογές ήδη τις υιοθετούν. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία γιατί πετυχαίνουν εξοικονόμηση πόρων που σημαίνει εξοικονόμηση κόστους”.

“Είναι πολύ σημαντικό τόσο το κράτος, όσο και οι δήμοι να εμπλακούν όσο πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλα αυτά τα σημαντικά χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV