Το παρών στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες έδωσε και ο κύριος Δημήτρης Παπαγιαννίδης γενικός γραμματέας  Ενωσιακών Πόρων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο κύριος Παπαγιαννίδης τόνισε, “Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα φέρει εις πέρας το μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης εγγειοβελτιωτικών έργων και μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, το ύδωρ 2.0”.

“Θα προσπαθήσω να σας πω γιατί είμαστε κι εμείς στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ένας από τους βασικούς παίκτες των υποδομών. Έχουμε αλλάξει πλέον ρότα, το υπουργείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μια σειρά μεγάλων έργων, 21 στον αριθμό. Εμείς μιλάμε για τα έργα που θα γίνουν με τη μορφή ΣΔΙΤ και είναι άμεσα, εντός αυτού του χρόνου θα είναι επτά έργα”.

“Μιλάμε για έναν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,7 δις, το οποίο αν γίνουν όλα με ΣΔΙΤ θα είναι άνω των 4,5 δις ευρώ. Νούμερα πρωτοφανή για την γεωργία όσον αφορά τις υποδομές. Η Γεωργία δέχεται μια μεγάλη χρηματοδότηση. Μέχρι και το 70% των πόρων της ευρωπαϊκής ένωσης διατίθεντο στην γεωργία. Τώρα έχει πέσει γύρω στο 35% αλλά και πάλι επειδή έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολλά”.

Για πρώτη φορά θα μπούμε στα έργα με νέες τεχνολογίες

“Για πρώτη φορά θα μπούμε στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, είτε είναι φράγματα, είτε είναι τα δίκτυα αξιοποίησης με νέες τεχνολογίες, δίκτυα τηλεμετρίας, κέντρα ελέγχου περιορισμός των διαρροών, βιώσιμη χρήση του υδάτινου προϊόντος”.

“Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική το φράγμα και τα δίκτυα στην Πύλο. Με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατομμύρια €. Τα αρδευτικά δίκτυα στην Καρδίτσα, είναι πάνω από 115 εκατομμύρια μόνο το κόστος κατασκευής. Και ανεβαίνει πάνω από 300 εκατομμύρια σε βάθος χρόνου με την συντήρηση”.

“Και το έργο της Ξάνθης που περνάει αυτές τις μέρες από την διυπουργική και θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου χρόνου, το έργο της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο με κόστος κατασκευής 170 εκατομμύρια € “.

“Αυτό το έργο έχει άπειρα αρδευτικά δίκτυα, όλα με τηλεμετρία όπως είπαμε. Και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι και τα ΤΟΕΒ και οι άλλοι οργανισμοί δεν θα επιβαρυνθούν . Ίσα-ίσα θα αυξήσουν πολύ το εισόδημα τους”.

“Τα επόμενα έργα είναι τα δύο έργα στο Λασίθι. Η λιμνοδεξαμενή στη Σητεία και το φράγμα του Αγίου Ιωάννη και τα δίκτυα στην Ιεράπετρα. Όλα μαζί περίπου 100 εκατομμύρια”.

Εκτελούμε δύο πρωτοποριακά έργα

¨Στο νομό Καρδίτσας και Λάρισας αρδευτικό δίκτυο όπου θα έχει και δύο πρωτοποριακά έργα, το υβριδικό έργο που έχει και υδροηλεκτρικό σταθμό στην Αράχωβα και ένα φράγμα με τα αρδευτικά δίκτυα στο Δομοκό όπου και τα δύο μαζί είναι περίπου 100 εκατομμύρια”.

Στην δεύτερη τοποθέτηση του ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στάθηκε στο γεγονός γιατί το Υπουργείο επέλεξε να κάνει αυτά τα έργα .

“Εγώ δεν θέλω να ωραιοποιήσω την σημερινή κατάσταση που υπάρχει στις υποδομές αγροτικού τομέα. Είναι πάρα πολλά μεγάλα έργα που είτε κατασκεύασε το υποδομών, ως ΥΠΕΧΩΔΕ τότε, είτε του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ως γεωργίας παλιά” .

Πολλά νησιά οφείλουν την ύπαρξη τους σε γεωργικά έργα

“Πολλά νησιά οφείλουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά σε έργα του υπουργείου γεωργίας. Βέβαια τώρα δεν εξυπηρετούν αγροτικούς σκοπούς είναι αποκλειστικά για ύδρευση, όπως οι Παξοί και η Μύκονος”.

“Όλα αυτά τα έργα λοιπόν έχουν τεράστια προβλήματα. Εαν αναρωτηθούμε ποια από αυτά τα έργα λειτουργεί σωστά, θα σας απαντήσω ίσως και κανένα. Έχουν τεράστιες απώλειες τα δίκτυα. Με το ύδωρ λοιπόν γίνεται το εξής μαγικό, για 25 χρόνια αναλαμβάνει ο ανάδοχος με πληρωμές διαθεσιμότητας χωρίς να έχει κανένα ρίσκο, θα κάνει την συντήρηση ετησίως την οποία θα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός”.

“Εμείς πιστεύουμε ότι σε ένα έργο ύδρευσης αντί να χάνεται το 50% του νερού, πιστεύουμε ότι θα το περιορίσουμε στο 5%, θα γίνεται σωστή αντιπλημμυρική προετοιμασία”.

“Πλέον το νερό θα δίνεται με τρόπο βιώσιμο, δεν θα γίνεται με τον σημερινό τρόπο όπου οι συνθήκες οδηγούν τον αγρότη να μην κάνει οικονομία. Αυτό πλέον αλλάζει. Με τα 21 έργα που θα υλοποιήσουμε ελπίζουμε να αλλάξουμε το 20 – 30%  του όλου δικτύου“.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV