Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνεδρίου υποδομών και μεταφορών ITC 2022, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Στη στρογγυλή τράπεζα των κατασκευών η οποία άνοιξε και την αυλαία  της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου μίλησε ο κύριος  Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX.

Το 2021 αποτέλεσε ορόσημο για την επανεκκίνηση των υποδομών

Στην αρχική του ομιλία ο κύριος Μιτζάλης δήλωσε, “Χαίρομαι πολύ που είμαι ανάμεσα σας είναι ένα συνέδριο που αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο των υποδομών και των μεταφορών. Στο αντίστοιχο συνέδριο που έγινε πέρυσι, είχα πει ότι το 2021 αποτελούσε έτος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας γενικά και των υποδομών ειδικότερα. Επιπλέον είχα κάνει κάποιες προτάσεις για την αξιοποίηση του νομικού πλαισίου Και την χρήση από την πλευρά του Δημοσίου των διαδικασιών που προβλέπει. Πρόκειται άλλωστε για διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο εξωτερικό”. 

“Συγκεκριμένα είχα πει την συνεργασία με ιδιώτες για την ωρίμανση και την επίβλεψη των έργων. Την χρήση εναλλακτικών μεθόδων δημοπράτησης, ανταγωνιστικός διάλογος, συμπλήρωση τιμολογίου. Την δημοπράτηση έργων με τη μέθοδο μελέτης κατασκευής”. 

Να συμπληρώσω επίσης ότι είχα επισημάνει την μεγάλη προσπάθεια που είχε κάνει το υπουργείο , και την κινητικότητα που υπήρχε προς την δημοπράτηση πολλών νέων έργων μέσα στο 2021.

Ας δούμε λοιπόν που βρισκόμαστε σήμερα. Το υπουργείο δείχνοντας μεγάλη σπουδή και ενεργοποίηση, Κατάφερε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων δημοσίων και ιδιωτικών να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, να ωριμάσει έργα που για χρόνια είχαν ξεχαστεί, να τα δημοπράτηση με μεθόδους που προτείναμε, κάνοντας χρήση και του νέου νόμου και σήμερα να βρίσκονται σε τελικό στάδιο προ της υπογραφής τους για δημόσια έργα και έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων €.

“Όπως άλλες χρονιές είχαμε καταγγείλει τώρα πρέπει να πούμε πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ηγεσία και τις υπηρεσίες του υπουργείου και σε όσους ενεπλάκησαν σε αυτή την μεγάλη κίνηση από το δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Ομολογουμένως ήταν μια μεγάλη και πρωτοφανής προσπάθεια”.

Δυστυχώς υπάρχει και η κακή πλευρά του νομίσματος

Αυτή είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, δυστυχώς υπάρχει και η άλλη. Η αύξηση των τιμών των υλικών που άρχισε το τέταρτο τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας σε ποσοστό μέχρι και 70 τοις 100. 

Όλα αυτά μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με ελλείψεις σε βασικά υλικά ή προβλήματα σε άλλα υλικά με μακροχρόνιες παράδοσης και με τιμές εξωπραγματικές.

Εδώ να επισημάνω πως μιλάμε για διαφοροποίηση στο κόστος οι οποίες ξεφεύγουν κατά πολύ από οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορούσε να κάνει μία τεχνική εταιρεία και οι οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους προϋπολογισμούς των έργων.

Κύριε υπουργέ ο νόμος της αναθεώρησης των τιμών τον οποίο εσείς ανακινήσατε,  έτσι όμως  όπως είναι δομημένος, στην παρούσα φάση καλύπτει μόνο ένα μέρος της αύξησης του κόστους. 

Εξαγγείλατε νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής κάποιων βασικών υλικών αναγκαίων στην εκτέλεση των έργων, ωστόσο είναι αναγκαίο αυτό να ισχύει για περισσότερα βασικά υλικά. Μετά από μεγάλη αδράνεια νιώσαμε ανακουφισμένη με τα νέα έργα που δημοπρατήσατε. 

Πρέπει όχι απλά να μη  σταματήσουμε αλλά  να επιταχύνουμε τα έργα

Πρέπει να βρεθεί λύση όχι απλά για να μην σταματήσουμε αλλά για να επιταχύνουμε. Αυτή είναι η δική μας βούληση και επιθυμία. Και σε αυτό ζητάμε και την αρωγή όλων των εμπλεκομένων βιομηχανιών στην κατασκευή έργων.

“Η διαφορά του κόστους της πληρωμής κάποιων βασικών υλικών είναι ασυγκρίτως μικρότερη από τα θετικά αποτελέσματα που έχει η κατασκευή των έργων”.

Έστω ότι ξεκινούν αυτά τα έργα ποιος θα κάνει, υπάρχουν δυνατότητες; Υπεργολάβοι ο εξοπλισμός και το προσωπικό; Η απάντηση είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει εμπειρία, δύναμη και εξειδίκευση. Υπάρχει η μαγιά και κάτι παραπάνω. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να κοιτάξουμε προς τα έξω για ενίσχυση. Έχει αρχίσει στον δικό μας όμιλο η επιστροφή πολλών νέων κατά καταρτισμένων Ελλήνων θα χρειαστεί όμως, η βοήθεια της πολιτείας για να προσελκύσουμε εργαζόμενους με δεξιότητες.

Ο κύριος Μιτζάλης έκανε και μια μικρή αναφορά στην ΑΒΑΞ, πιο συγκεκριμένα είπε, “Ο όμιλος μας έχει σαν προτεραιότητα την περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών. Ήδη ο κατασκευαστικός τζίρος προς τρίτους το 2021 ήταν μεγαλύτερος από όλων των εταιρειών του κλάδου μας”.

Τραγικό σφάλμα που για δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για το παρατηρητήριο τιμών

Στη δευτερολογία του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της AVAX ανέφερε τα εξής , “Θα προσπαθήσω να μιλήσω ρεαλιστικά και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή το πρόβλημα. Σωστός ο θεσμός του Παρατηρητηρίου. Τραγικό σφάλμα που για δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα τώρα. Θα Τόλης ενδεχομένως σε κάποιους μήνες είσαι ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία είναι ιερή υποχρέωση να συνεχίσουμε τα έργα που εκτελούμε και δεύτερον αυτά που θα αναλάβουμε να τα Ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από την άλλη μεριά έχουμε ένα πρόβλημα που είναι παραδεκτό από όλους έχουμε μία διαφορά κόστους που δεν μπορεί να το σηκώσει ο ανάδοχος”.

“Έχουμε και το τρίτο πρόβλημα, ότι έχουμε ένα επιπλέον δημοσιονομικό κόστος πρέπει να το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας για να μην κάνουμε πάλι τα σφάλματα του παρελθόντος. Αυτό το υιοθετώ”. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV