Αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Γρεβενών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η εταιρεία EDIL HELLAS SA είναι αυτή που ανέλαβε το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 3,9 εκατομμύρια ευρώ (3,2 εκατ. αξία χωρίς ΦΠΑ).
Δικαιούχος του έργου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Τα δύο μέρη υπέγραψαν την σύμβαση στις 24/02/2022 και σύμφωνα με το σχέιδιο οι εργασίες επέκτασης του δικτύου αναμένεται να διαρκέσουν 22 μήνες.
Ταυτότητα έργου
Η σύμβαση προβλέπει μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), την εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar).
Ακόμα προβλεπται η εγκατάσταση ρυθμιστών, η κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος η εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.
Μέρος της χρηματοδότησης του έργου θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια καθώς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».
Υπόλοιπος χάρτης
Η ΔΕΔΑ υλοποίει σταθερά το πρόγραμμα της για την πύκνωση του δικτύου φυσικού αερίου σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Στις 04/02/2022 υπεγράφη η σύμβαση του έργου για την επέκταση του δικτύου στις πόλεις Βέροια και Γιαννιτσά. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε ι η εταιρεία ΑΦΟΙ ΣΟΥΡΛΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε. και η Κ/Ξ ΒΕΡΜΙΟΝ Α.Τ.Ε.Ε..
Για το συγκεκριμένο έργο υποβλήθηκαν συνολικά δύο φάκελοι ενδιαφέροντος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 9,7 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 7,9 εκατ.).
“Κλειδωμένοι” διαγωνισμοί
Με καλό ρυθμό κινούνται και οι διαδικασίες των έργων στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.
Σε πολλές περιοχές η ΔΕΔΑ έχει πραγματοποιήσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των εργασιών , έχει προκείψει ο ανάδοχος και αναμένονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό οι εργασίες εξελίσσοναι βάσει χρονοδιαγράμματος.
Σχετικά με τις πόλεις Κιλκίς – Σέρρες – Κατερίνη – Αλεξάνδρεια, οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί. Πλέον αναμένεται το “πράσινο φως” από το ελεγκτικό συνέδριο ούτως ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για το δίκτυο.
Στερεά Ελλάδα
Αξίζει να αναφέρουμε πως και στην Στερεά Ελλάδα έχει κλειδώσει ο ανάδοχος του έργου για δύο μεγάλες πόλεις. Πιο συγκεκριμένα για τη Λαμία και τη Χαλκίδα τις εργασίες έχει αναλάβει η η ένωση εταιρειών ΙNTΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΩ ΑΤΕ. Οι εργασίες οδεύουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και μάλιστα πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως υλοποιούνται και με γοργούς ρυθμούς.
Πολύ κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται τα έργα και στη Λειβαδιά. Σύμφωνα με πηγές ο ανάδοχος του έργου έχει προκύψει, ωστόσο λόγω πρωτοκόλλου το όνομα του θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης για δίκτυα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να φτάσει τα 88 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει σχεδίου, η ΔΕΔΑ υπολογίζει πως μέχρι το 2036 οι συνδέσεις καταναλωτών θα φτάνουν τις 42.500.
Το έργο μέχρι το 2023 συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 18,1 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου προβλέπεται να έχουν περατωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Αφού ολοκληρωθούν τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών, σε μια εποχή που οι συνθήκες γύρω από τον ενεργειακό κλάδο είναι ιδιαίτερα ρευστές.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV