Βαγγέλης
Θάνος

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι αιτήσεις για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μικροί και μεγάλοι “παίκτες” του κλάδου φαίνεται πως συνωστίζονται στην σειρά ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από έναν ανερχόμενο τομέα.

Φωτοβολταϊκά πάρκα , αιολικοί σταθμοί και μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες σχεδιάζονται καθημερινά πλέον από τους επενδυτές. Σκοπός τους είναι είτε να υλοποιήσουν στην πράξη τα έργα, είτε στην πορεία να μεταβιβάσουν την άδεια.

Ωστόσο αυτό που μένει, είναι πως το ενδιαφέρον όχι μόνο δεν παρουσιάζει κάμψη , το αντίθετο μάλιστα , φαίνεται πως καθημερινά αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Έχει γίνει ξεκάθαρο και από πλευράς πολιτείας πως στόχος της είναι να απλοποιήσει στο μέγιστο βαθμό όλες τις διαδικασίες που αφορούν σε ένα έργο ΑΠΕ. Οδηγό των εξελίξεων θα αποτελέσει το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί να κάνει πιο απλή τη διαδικασία γύρω από τέτοια έργα. Το συγκεκριμένο ν/σ αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερα από 100 έργα, με την συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 2.670 MW.

Τα νούμερα είναι τεράστια , τόσο ως προς την ισχύ τους, όσο και από τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα.
Το φάσμα των αδειών κυμαίνεται από μονάδες με ισχύ 1 MW, μέχρι και υποδομή με συνολική ισχύ 251 MW.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως , αν αυτές οι βεβαιώσεις χορηγούνταν στον κύκλο που θα ισχύσει το μέτρο της εγγυητική επιστολής από τη ΡΑΕ, που προβλέπει την καταβολή 35.000 ευρώ για κάθε ένα μεγαβάτ, τότε το ποσό των εγγυητικών για τις παραπάνω άδειες θα έφτανε τα 93.450.000 ευρώ.

Παρών οι μεγάλοι

Φυσικά το παρών σε αυτή τη μεγάλη κλίμακας αδειοδότηση δίνουν και οι μεγάλοι παίκτες του ενεργειακού κλάδου, οι οποίοι ήδη κατέχουν έργα ΑΠΕ. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους ,θέλουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο τους , ώστε να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της “πίτας”.

Δυο βεβαιώσεις παραγωγού εξασφάλισαν τα ΕΛΠΕ, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση τους να κινηθούν δυναμικά και στον κλάδο των ΑΠΕ. Τα πρότζεκτ αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ο πρώτος στον Δήμο Ιάσμου, Μύκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με ισχύ 148 MW. Και ο δεύτερος στον Δήμο Τρικκαίων , με συνολική ισχύ 64 MW.

Βεβαίωση για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 110 MW εξασφάλισε και ο Ελλάκτωρ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή του σταθμού στο Δήμο Ζίτσας , στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Έργα που ξεχωρίζουν

Ανάμεσα στις βεβαιώσεις παραγωγού που χορήγησε η ΡΑΕ, υπάρχουν ορισμένα πρότζεκτ που ξεχωρίζουν από το μέγεθος της ισχύος τους.
Ένα τέτοιο έργο είναι αυτό της ΜΑΝΤΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε , που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού μέγιστης ισχύος 251 MW, στον Δήμο Δομοκού , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ξεχωρίζει επίσης η βεβαίωση της εταιρείας LGR ENERGY, για φωτοβολταϊκό σταθμό με ισχύ 129 MW. Η εγκατάσταση προβλέπεται στον Δήμο Αλμυρού , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μια μεγάλη άδεια με ισχύ 165 MW , για αιολικό σταθμό εξασφάλισε η ΣΟΦΡΑΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία σύμφωνα με το σχέδιο θα κατασκευάσει αιολικό σταθμό με 66 ανεμογεννήτριες , στο Δήμο Καρύστου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν βρίσκεται κι αυτό της GREEN VENTURES 3. Η εταιρεία εξασφάλισε άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 109 MW , στο Δήμο Κιλελέρ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του ενδιαφέροντος για έργα ΑΠΕ. Οι χώρες της Ευρώπης και μαζί και η Ελλάδα προσδοκούν σε ενεργειακή ανεξαρτησία και κλιματική ουδετερότητα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV