Νίκος
Καραγιάννης

Με το αεροδρόμιο των Χανίων και το λιμάνι της Σούδας πρόκειται να συνδεθεί ο ΒΟΑΚ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το έργο έχει ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό. Οι μελέτες του έργου εκπονούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών με στόχο την υποβολή ΜΠΕ για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την υλοποίηση του υπόψη έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το έργο να τρέξει παράλληλα με την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Το κόστος του έργου δεν έχει οριστεί αλλά πιθανότατα θα κυμαίνεται άνω των 50 εκατ. ευρώ συνδέοντας τις δύο σημαντικότερες συγκοινωνιακές πύλες του Νομού Χανίων. Το μήκος του έργου είναι περίπου 17χλμ. Παράλληλα θα έχει και το ρόλο του “αποφορτιστή” καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον η διέλευση των οχημάτων μέσω της πόλης των Χανίων για την πρόσβαση στον ΒΟΑΚ.

Προχωρούν οι Περιβαλλοντικές Μελέτες

Παράλληλα όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου, η Περιβαλλοντική Μελέτη για το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος που έχει σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση αφορά στα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου (Σούδα – Ατσιπόπουλο και Αμάρι – Λινοπεράματα. Παράλληλα ετοιμάστηκε ξεχωριστή αντίστοιχη μελέτη για τις παρακάμψεις των πόλεων των Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Στα υφιστάμενα αυτά τμήματα του ΒΟΑΚ , αφενός η χάραξη παραμένει εν γένει ως είναι (αφού τα χαρακτηριστικά της με συγκεκριμένες τοπικές επεμβάσεις και εστιασμένες παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, όπως βελτίωση ασφαλτικών, σήμανση, αντικατάσταση στηθαίων κλπ., μπορούν να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ενιαίου αυτοκινητόδρομου του ΒΟΑΚ), αφετέρου υπάρχουν ήδη Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) που έχουν εκδοθεί και για τη λειτουργία τους, οι οποίες όμως χρειάζονται επικαιροποίηση και ανανέωση.

Ο διαχωρισμός των Περιβαλλοντικών Μελετών (ΜΠΕ) θεωρήθηκε ότι θα διευκόλυνε και την ταχύτερη εξέταση και προώθηση του έργου στο σύνολό του, αλλά και την καλύτερη και αναλυτικότερη μελέτη του κάθε τμήματος χωριστά (νέα τμήματα και υφιστάμενες παρακάμψεις), τόσο από την πλευρά των μελετητών, όσο και από την πλευρά του κοινού στο στάδιο της περιβαλλοντικής διαβούλευσης για τη διατύπωση των τυχόν παρατηρήσεων και απόψεων.

Η χρηματοδότηση και τα διόδια

Για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος το οποίο προωθείται ως Σύμβαση Παραχώρησης και συνεπώς σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του αναλαμβάνεται και από τον Παραχωρησιούχο (με ιδία κεφάλαια και δανεισμό), σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου, πέραν των εσόδων των διοδίων, αυτή προβλέπεται να γίνει με πηγές από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και ενίσχυση από Εθνικούς πόρους.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός για αυτό το τμήμα είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται η κατάθεση των προσφορών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Προσφορές έχουν δοθεί για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το επόμενο διάστημα για το Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος. Μεγάλος στόχος είναι το 2023 να ξεκινήσουν τα έργα και στα τρία τμήματα.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με βάση την χιλιομετρική χρέωση (δηλαδή ο οδηγός να πληρώνει διόδια ανάλογα των χιλιομέτρων που θα διανύει). Επίσης προβλέπεται και αυτός ο αυτοκινητόδρομος να ενταχθεί στο δίκτυο διαλειτουργικότητας, δηλαδή ο οδηγός με ένα πομποδέκτη να μπορεί να κινηθεί σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους συμπεριλαμβανομένου και του ΒΟΑΚ.

Ωστόσο προς το παρόν δεν αποφασιστεί επακριβώς ποιο σύστημα πρόκειται να ακολουθηθεί. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, εξετάζεται η δυνατότητα μη επιβολής διοδίων για τις μη διαμπερείς μετακινήσεις που λαμβάνουν χώρα εντός του αμιγώς αστικού τμήματος των Παρακάμψεων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.

Αιτήματα αλλαγής χάραξης

Τέλος για τα αιτήματα αλλαγής χάραξης που έχουν υποβληθεί για τις περιοχές Καλυβών, Αρμένων, Ανατολικού και Δυτικού Αποκόρωνα, θα ληφθούν υπόψη αφού πρώτα εξεταστούν κατάλληλα, προκειμένου να αξιολογηθεί αν και ποιά μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να
απορριφθούν.

Παράλληλα σημειώνεται πως, “η αποδοχή οποιουδήποτε από τα ως άνω αιτήματα, συνεπάγεται και την ανάγκη περαιτέρω χρόνου μελετητικής ωρίμανσης της νέας χάραξης, προκειμένου να επιτευχθεί για το οδικό τμήμα που θα επηρεάζεται το ίδιο επίπεδο μελέτης
και εγκρίσεων με το σύνολο του έργου που έχει ήδη προωθηθεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV