Newsroom

Αλλαγές και καινοτομίες φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος της κυβέρνησης “Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη” ειδικά σε θέματα επιτάχυνσης διαδικασιών επενδυτικών σχεδίων, στα ποσοστά ενίσχυσης των Περιφερειών της χώρας και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Στόχοι του νέου νομοσχεδίου μεταξύ πολλών άλλων είναι η ενίσχυση των τομέων του τουρισμού, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η ευελιξία των διαδικασιών επενδύσεων.

Ξενοδοχειακές μονάδες

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, ενίσχυση μπορούν να λάβουν επενδυτικά σχέδια για ίδρυση ή και επέκταση ξενοδοχείου τριών αστέρων και πάνω, εκσυγχρονισμού μορφής των ξενοδοχειακών μονάδων μετά το πέρας πενταετίας λειτουργίας ή της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού.

Επίσης ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επέκτασης και εκσυγχρονισμού μπορούν να λάβουν ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν διακόψει την λειτουργία τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλάξει η χρήση του κτιρίου και ότι θα γίνει αναβάθμιση της μονάδας σε τουλάχιστον κατηγορία 3 αστέρων.

Η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακής μονάδας σε διατηρητέα ή και παραδοσιακά κτίρια επίσης εντάσσεται στην ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου αρκεί να είναι κατηγορίας 2 αστέρων ή να αναβαθμιστεί σε κατηγορία 3 αστέρων.

Τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα

Τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα έχουν επίσης δικαίωμα ενίσχυσης εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως ότι υλοποιούνται σε παραδοσιακούς οικισμούς σε περιοχές ως 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε νησιά με λιγότερο από 3.100 κατοίκους και ορεινές περιοχές, κατατάσσονται στην κατηγορία 5 κλειδιών και έχουν τουλάχιστον 20 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ενίσχυση δικαιούνται επίσης τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο τύπου Glamping.

Σημειωτέον ότι όλα τα επενδυτικά σχέδια που καταβάλλονται πρέπει να έχουν είναι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 περί ολοκληρωμένου χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και με την παρ. 2 του άρθρου 93 που αφορά τις επιπρόσθετες επιλέξιμες δαπάνες που πρέπει να συμπεριλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο μπορούν να εντοπιστούν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές κυρίως στα αρκετά αυξημένα ποσοστά επιδότησης σε σχεδόν όλες τις περιοχές εκτός της Αττικής και τις αυξημένες επιλογές στις κατηγορίες επενδύσεων ολοκληρωμένου ή και μη, χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτη είναι και ένταξη περισσότερων δαπανών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Απαλλακτικού Κανονισμού αλλά και η δυνατότητα που υπάρχει για συνδυασμό επιδοτήσεων Αναπτυξιακού Νόμου και δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δίνει μια καινούργια ώθηση και κίνητρα για επενδύσεις.

Ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις από παράγοντες του Ελληνικού Τουρισμού για την μη εισαγωγή στο νομοσχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων κάτω των 3 αστέρων οι οποίες αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε Αθήνα και επαρχία με τις μικρές ή και οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Παρόλα αυτά η ενίσχυση των καταλυμάτων και ξενοδοχείων χειμερινού τουρισμού και προορισμών αναγνωρίστηκε ως κάτι θετικό μετά από τα ισχυρά πλήγματα που δέχτηκε ο τομέας κατά την διάρκεια των χειμερινών απαγορεύσεων και περιορισμών των δύο τελευταίων ετών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV