Newsroom

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής  με επικεφαλής τον αρμόδιο Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  Γιώργο  Αρβανιτίδη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Κ. Σκρέκα  σχετικά με την  αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των αιτημάτων/παραπόνων από το πληροφοριακό σύστημα myrae της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων του ρεύματος αλλά και την ανάγκη για μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματά τους αλλά και την καλύτερη κατανόηση και υπολογισμό των χρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον τεράστιο αριθμό παραπόνων σχετικά με τις υπερβολικές χρεώσεις και την έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση, οι βουλευτές ζητάνε να μάθουν από τον Υπουργό εάν κρίνει ότι είναι επαρκώς στελεχωμένη η ΡΑΕ, ποιο είναι το σχέδιο οργάνωσης και διεκπεραίωσης των παραπόνων στην ΡΑΕ, εάν θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και αν θα οριστεί πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κατάφερε ώστε ακόμα και πρωτοβουλίες που αφορούν «απάτητα βουνά» και θάλασσες με σκοπό να τεθούν όρια στην αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας να εξυπηρετούν επικοινωνιακούς και άλλους σχεδιασμούς.

Ειδικότερα, με τις προτάσεις αυτές:

  • Αναγνωρίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο που εφάρμοζε η Κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ήταν ανεπαρκές.
  • Προστατεύονται μόνο έξι συγκεκριμένα βουνά και όχι όλη η ελληνική επικράτεια αφήνοντας ανοιχτές «κερκόπορτες».
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ύπαρξης δασικών δρόμων για τη δασοπυρόσβεση όπως και των «ξεχασμένων» αντιπυρικών ζωνών.
  • Προκρίνεται επιλεκτική προστασία για «ορισμένες» παραλίες, η οποία είναι παραπλανητική εφόσον ήδη βρίσκονται καταπατημένα, περιφραγμένα και τσιμεντωμένα δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών ακόμα και στην Αττική.
  • Προαναγγέλλονται υπεράκτια αιολικά πάρκα που είναι πολύ διαφορετικό να κατασκευάζονται στην ανοιχτή θάλασσα ή σε σημεία που συνδέονται με την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολύ διαφορετικό κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, τουριστικό και αλιευτικό ενδιαφέρον όπως οι Κυκλάδες.
  • Πως άραγε μπορούμε να εμπιστευτούμε μια Κυβέρνηση που ακόμα και στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) στη νότια Κρήτη με το κεδρόδασος, τους αμμόλοφους και τα σπάνια είδη ζωής, φαίνεται να δρομολογεί την κατασκευή ανεμογεννητριών και άλλων εγκαταστάσεων;

Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που γεννούν οι πολιτικές της και υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν για το περιβάλλον και την αειφορία.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης  βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο του στο site  “Propago”  τοποθετείται για τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας  στην ενεργεία και την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Αρβανιτίδης: 

«Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τον άνεμο, αλλά μπορούμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα τα πανιά μας, για μια πετυχημένη πορεία», λέει ένα ναυτικό ρητό.
Και με αυτόν τον συμβολισμό, μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο έτος το 2022. Όλοι ελπίζουν και εύχονται, ότι μετά την πανδημία το 2022 θα είναι ένα έτος επιστροφής στην κανονικότητα.

Η δική μου ευχή και ελπίδα είναι ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, μόνο εφόσον διαμορφώσουμε μια άλλη κανονικότητα, μέσα στο 2022. Με λιγότερες ανισότητες και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Να μεταβούμε σε μια άλλη κανονικότητα, διαφορετική από όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV