Πληθαίνει το ενδιαφέρον και παράλληλα τα σχέδια για έργα που αφορούν αποθήκευση ενέργειας. Η ενεργειακή στροφή που επιχειρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιβάλλει πολλές εναλλακτικές που θα αποδίδουν ενέργεια στο σύστημα. Αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα είναι οι νέες μονάδες που προβλέπεται να αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες.
Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται και οι μονάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια και να την διοχετεύουν στο σύστημα όταν κριθεί αναγκαίο.
Τα οφέλη της αποθήκευσης είναι πολλαπλά και μάλιστα ορισμένοι επισημαίνουν πως η ανάπτυξη τέτοιων δομών πρέπει να είναι στην ίδια κλίμακα με τα υπόλοιπα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Προφανώς αυτή η ανάγκη έχει γίνει αντιληπτή τόσο από τις κρατικές αρχές όσο και από τους επενδυτές, οι οποίοι διακρίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες πίσω από τέτοια έργα. Γι αυτό κινούνται δυναμικά ούτως ώστε να αναπτύξουν μονάδες με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τις άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας που βεβαίωσε η ΡΑΕ, μόλις τις πρώτες δύο εβδομάδες του νέου έτους.
Η Αρχή , σε λιγότερο από 14 ημέρες, χορήγησε 14 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές , συνολικής ισχύος 780 MW.
Η κατανομή
Τρεις άδειες (50-50-150) συνολικής ισχύος 250 MW, και διάρκειας 35 έτη έκαστη, εξασφάλισε η εταιρεία “Ηλιόθεμα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τρεις εγκαταστάσεις . Οι δύο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στους δήμους Τυρνάβου και Τεμπών και η τρίτη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο δήμο Τρίπολης
Άδεια για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από Συσσωρευτές Αποθήκευσης, ισχύος 100MW, εξασφάλισε και η SPV STORAGE Ι.Κ.Ε. Η εταιρεία στοχεύει στην κατασκευή μονάδας στην περιοχή «Ψηλή», του Δήμου Μαλεβιζίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου .
Επιπλέον πέντε άδειες (50-50-50-50-50) συνολικής ισχύος 250 MW και διάρκειας 35 ετών η κάθε μια, βεβαιώθηκαν στην εταιρεία “Βολτάλια Ελλάδος Ανώνυμος Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενες από Συσσωρευτές Αποθήκευσης. Οι μονάδες θα κατασκευαστούν σε θέσεις των δήμων Δομοκού , Κιλελέρ, Ξηρομέρου και του δήμου Τρίπολης.
Δύο επιπλέον άδειες (49-49) με διάρκεια 35 έτη, βεβαιώθηκαν στην NEW NE SOLAR DEVELOPMENTS SIX 6 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας μονάδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο δήμο Ορχομενού. Η δεύτερη άδεια προβλέπει κατασκευή μονάδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Άδεια για Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από Συσσωρευτές Αποθήκευσης ισχύος 50 MW βεβαιώθηκε στην DAMCO ENERGY A.E. Το πλάνο της εταιρείας αναφέρει κατασκευή μονάδας στη Θέση «Μιρτέζα», του Δήμου Αλιαρτού-Θεσπιέων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το παζλ των αδειών ολοκληρώνεται με τις δύο μικρότερες όσον αφορά την απόδοση ισχύος.
Η μια βεβαιώθηκε στην “Κασσάνδρα ΑΠΕ Ε.Ε.” Η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από Συσσωρευτές Αποθήκευσης ισχύος 24 MW. Η εγκατάσταση της μονάδας θα γίνει στη θέση «Ματσαγγώνι», του Δήμου Κασσάνδρας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η τελευταία άδεια χορηγήθηκε στην «Ι.ΦΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ι.Κ.Ε . Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει δημιουργία μονάδας ισχύος 8 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο η εγκατάσταση θα βρίσκεται στη θέση «Πουρναράκι», του Δήμου Δωρίδας , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Τα οφέλη της αποθήκευσης
Τα οφέλη της της αποθήκευσης ενέργειας είναι πολλαπλά. Καθώς μπορεί να αποθηκεύεται, με σκοπό να χρησιμοποιείται μεταγενέστερα, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές ή χαμηλές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.
Επιπλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ΑΠΕ να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων που παράγουν ενέργεια.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV