Βαγγέλης
Θάνος

Πέντε νέα έργα που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε πλάνο κατασκευής.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το έμπρακτο ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος αποτελούν οι αιτήσεις προς τη ΡΑΕ για έγκριση αδειών παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σε αυτό το πλαίσιο η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε δύο άδειες παραγωγού για την Τέρνα Ενεργειακή, με διάρκεια ισχύος 25 χρόνια η κάθε μία. Η εταιρεία αιτήθηκε και τελικά έλαβε την έγκριση για δύο νέους αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 75 MW.

Η πρώτη περίπτωση αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 33 MW, αποτελούμενο συνολικά από έντεκα (11) ανεμογεννήτριες. Το σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση του σταθμού στις θέσεις Μουτσουνά Τούμπα – Βιργιώμενον, στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Η δεύτερη άδεια σχετίζεται με αιολικό σταθμό αποτελούμενο από 14 ανεμογεννήτριες, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, εγκατεστημένης ισχύος 42 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 42 MW. Ο σταθμός θα υλοποιηθεί στις θέσεις Σαρακήνιου – Αφέντης – Κάμπιο, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου Περιφέρειας Κρήτης.

Να αναφέρουμε πως η εταιρεία διαθέτει ήδη πάνω από 40 αιολικούς σταθμούς εν ενεργεία σε περιοχές ολόκληρης της χώρας που πλησιάζουν σε ισχύ το 1 GW.

Παράλληλα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το πρότζεκτ κατασκευής 18 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 360 ΜW. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ξεπερνάει το μισό δίσ. (585 εκατ. ευρώ)και θα υλοποιηθεί στο Δήμο Καρυστίας στην Εύβοια . Βάσει σχεδίου αναμένεται να προσφέρει 18 νέες θέσεις εργασίας.

ΝΝΤ Ευρυτανίας και Καστράκι Ηλιακή

Την ίδια ημέρα (29/11/2121) η ΡΑΕ έδωσε το “πράσινο φως” σε άλλες τρεις άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρώτη άδεια έχει διάρκεια 25 χρόνια και αφορά την εταιρεία “ΝΝΤ Ευρυτανίας”. Το σχέδιο αναφέρει την κατασκευή αιολικού σταθμού, οκτώ ανεμογεννητριών, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 49,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 49,6 MW. Ο σταθμός αναμένεται να εγκατασταθεί στις θέσεις Σαρανταινά – Παλιόλακκα – Ρέμα – Αγραφιώτη , στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Άδεια παραγωγού για 25 έτη έλαβε και η εταιρεία “Καστράκι Ηλιακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ”. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 53,5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 53,5 MW . Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση Παρτσάκι , του Δήμου Φαρσάλων , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές

Τέλος, στα πλαίσια της στροφής που επιχειρούν προς την πράσινη ενέργεια και την απομάκρυνση από τα συμβατικά καύσιμα, τα ΕΛΠΕ, αιτήθηκαν και έλαβαν την έγκριση 25ετούς άδειας.

Η εταιρεία στοχεύει να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 10,995 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 10,995 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση Δένδρα – Χωριό, του Δήμου Φαρσάλων , της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Να αναφέρουμε πως η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα φ/β πάρκο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για το πάρκο που βρίσκεται στη θέση «Παλιούρες», του Δήμου Σοφάδων, της Π.Ε. Καρδίτσας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα ΑΠΕ είναι ξεκάθαρα μεγάλο και δεν μένει σε φιλολογικά πλαίσια αλλά εκδηλώνεται έμπρακτα. Ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος των μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050 περνάει μέσα από τέτοια έργα. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV