Στον απόηχο της επαναστατικής για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα της χώρας είδησης, «άφιξης» του δορυφορικού Ίντερνετ όλοι αναρωτιούνται πως αυτό θα μπορέσει να μπει στην καθημερινότητα πολιτών και κράτους πάραυτα.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα επιχείρησε να «χαρτογραφήσει» το πλαίσιο του εναλλακτικού αυτού τρόπου σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
«Το δορυφορικό Ιντερνετ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο Διαδίκτυο που προσφέρει πιο σταθερή σύνδεση και πιο υψηλές ταχύτητες» περιέγραψε εκ προοιμίου, « Ουσιαστικά, οι μικροδορυφόροι αποτελούν την επόμενη γενιά στη συνδεσιμότητα, γι’ αυτό και δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σε αυτούς η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο αρμόδιος επίτροπος Τιερί Μπρετόν.
Με την ΚΥΑ που υπεγράφη, κατόπιν εισήγησης της ΕΕΤΤ, θέσαμε το πλαίσιο της αδειοδότησης πρότυπων κεραιών, ούτως ώστε οι ανάλογες εταιρείες να μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.
Το δορυφορικό Ιντερνετ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά με τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε οπτική ίνα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες μας» διευκρίνισε ο κ.Πιερρακάκης.
Τι προβλέπεται με την ΚΥΑ
Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυπ, οιημένων κατασκευών κεραιών και θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Μετά και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ οι Έλληνες θα μπορούν να απολαμβάνουν της υπηρεσίες δορυφορικού internet της Starlink. Πρόκειται για εταιρεία θυγατρική της Space X, που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO).
Να σημειωθεί ότι η Starlink έχει ξεκινήσει να εκπέμπει δοκιμαστικά μέσω δορυφόρου από το 2020 σε ΗΠΑ και Καναδά κι ένα χρόνο μετά , ενώ σήμερα έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες παγκοσμίως, μέσα από 1.500 δορυφορικούς σταθμούς.
Πότε θα δούμε τη διαφορά στην Ελλάδα
Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Ookla βρισκόμαστε στην 25η θέση διεθνώς στην κινητή τηλεφωνία, αλλά μόλις στην 100ή στο σταθερό Ιντερνετ.
Σε συνδυασμό με προγράμματα όπως το Ultra Fast Broadband, το Super Fast Broadband και το Fiber Readiness, θα δούμε πολύ μεγάλες βελτιώσεις μέσα σε λίγα χρόνια στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Για να το διορθώσουμε αυτό, τρέχουμε παράλληλα μια σειρά από προγράμματα τόσο με δική μας χρηματοδότηση όσο και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και στα υποθαλάσσια καλώδια για σύνδεση με τα νησιά. Η αποχαλκοποίηση έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα έχουμε τα εργαλεία να την επιταχύνουμε».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV