όρμος φαλήρου Α Φάση
Νίκος
Καραγιάννης

Για την πρόταση χρηματοδότησης μεγάλων έργων από τα έσοδα των παραχωρήσεων αλλά και την άμεση προώθηση των Προτάσεων Καινοτομίας μίλησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ (και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ) κ.Γιώργος Συριανός στα πλαίσια του φετινού συνεδρίου του ΣΕΓΜ.

Ο κ.Συριανός σημείωσε πως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μπορεί η χώρα να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς ούτως ώστε μέρος των εσόδων από τις παραχωρήσεις να μην καταλήγουν στο χρέος αλλά στην χρηματοδότηση μεγαλόπνοων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική και το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζει με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ώρες στο τιμόνι αλλά και να επιβαρύνεται περιβαλλοντικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε ένα ποσοστό αυτών των εσόδων, (ίσως και μέχρι το 50% ) να μπορούσε να διατεθεί για  έργα με άμεση προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορούσαν να επιταχυνθούν έργα που έχουν ορίζοντα πλέον της δεκαετίας.

Οι Προτάσεις Καινοτομίας

Ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ σημείωσε την ανάγκη για την προώθηση προς ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Προτάσεις Καινοτομίας (unsolicited proposals).

Οι προτάσεις καινοτομίας αποτελούν ένα νέο, μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που αλλάζει δεδομένα μιας και θα δώσει τη δυνατότητα στην αγορά να προτείνει έργα εκτός κρατικού σχεδιασμού. Εφόσον η πρόταση κριθεί θετικά τότε παίρνει σάρκα και οστά μία συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το κράτος στον ρόλο της αναθέτουσας αρχής αλλά με ταχύτητες που σήμερα δεν απλά δεν υπάρχουν.

“Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε με αυτό το ρυθμό στα έργα, να θέλουμε 7-8 χρονια για διαγωνισμούς παραχωρήσεων. Τα έργα βολοδέρνουν στο χρόνο χωρίς αποτέλεσμα” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Συριανός και συνέχισε λέγοντας πως “μπορούμε να φτάσουμε να ολοκληρώνεται ένας διαγωνισμός σε 1,5 χρόνο”.

Προϋποθέσεις ανάπυξης

Ο κ.Συριανός πέρα από την πρόταση χρηματοδότησης από τις παραχωρήσεις και τις Προτάσεις Καινοτομίας, μίλησε και για άλλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση των συνεργειών μελετητών και κατασκευαστών όπως:
-Αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων.
-Εφαρμογή του νέων ρυθμίσεων του ν.4416 αλλά και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αναθεώρησης μέχρι τη λειτουργία του ΕΣΤΠΤΕ.
-Ενέργειες ανταπόκρισης των θεσμικών ρυθμίσεων στο χώρο της μελέτης και της παραγωγής δημοσίων έργων.
-Ενεργοποίηση μεγαλύτερης μερίδας μελετητών-κατασκευαστών μέσω των Προτάσεων Καινοτομίας σε έργα εκτός κρατικού σχεδιασμού.

Εθνικός πλούτος τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί

Το κορυφαίο στέλεχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ τόνισε στην ομιλία του πως η κατασκευή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μελέτη για την παραγωγή έργων που συνεισφέρουν στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα έργα, ο κ.Συριανός υπογράμμισε πως από τα μεγάλα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί, δημιουργήθηκε ένας εθνικός πλούτος αλλά και μια υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία. “Ο τεχνικός τομέας είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και μπορεί να προσφέρει. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία αυτός ο εθνικός πλούτος” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Συριανός έκανε μία ιστορική αναδρομή της μελέτης και της κατασκευής από το 1922 μέχρι και σήμερα και μετά έδειξε την μεγάλη πτώση του κλάδου των κατασκευών από το 2006 μέχρι το 2019. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από τον ΙΟΒΕ, η συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στην ανάπτυξη το 2006 ήταν στο 20% ενώ μέχρι το 2019 ο κλάδος συρρικνώθηκε από 18,1 δισ. ευρώ τζίρο σε 2,2 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, το 2019 ο κλάδος των κατασκευών αποτέλεσε το 7% του ΑΕΠ με περίπου 370 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι οικονομικές προοπτικές που παρουσιάζονται

Αναφερόμενος στη νέα σελίδα της χώρας ο κ.Συριανός υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Παρουσιάζοντας στοιχεία είπε πως συνολικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα περίπου 95 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στάθηκε στο “δίπολο” κατασκευαστών και μελετητών για το οποίο τόνισε ότι πρέπει να δούμε τις προοπτικές επέκτασης και εμβάθυνσης του. Η συνεισφορά του τεχνικού κλάδου στην ανάπτυξη συναρτάται από τις δυνατότητες για συνέργειες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του χώρου. Αυτό θα πρέπει να γίνει με δράσεις τόσο της αγοράς όσο και της Πολιτείας, όπως είπε.

Ο κ.Συριανός τόνισε την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού κάτι που υποστηρίζει εδώ και χρόνια για τον οποίο, απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Μάλιστα όπως υποστήριξε “θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον αυτοσχεδιασμό και να περάσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό”.

Τέλος, μίλησε για την εξωστρέφεια που επετεύχθη από κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες και ζήτησε την υποστήριξη των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό από την ελληνική πολιτεία και πρέπει να γίνει με ένα πιο επιθετικό τρόπο”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV