Νίκος
Καραγιάννης

Σε μίνι εξαγγελία προχώρησε εχθές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σε επίκαιρη ερώτηση για τον άξονα Καλό Νερό-Τσακώνα, ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει το τμήμα αυτό στην σύμβαση της Ολυμπίας Οδού χωρίς όμως να αποκλείει την υλοποίηση του ως δημόσιο έργο.

Όπως τόνισε θα πρέπει αφενός να κλείσει το «κεφάλαιο» Πάτρα – Πύργος και αφετέρου το έργο για το Καλό Νερό-Τσακώνα να προχωρήσει εφόσον πληρούνται οι δείκτες βιωσιμότητας και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2013 που γίνεται σαφής αναφορά για την τύχη του έργου. Τότε το τμήμα αυτό μαζί με το Πάτρα-Πύργος και το Πύργος-Καλό Νερό βγήκαν από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Η προτίμηση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ προφανώς έχει να κάνει με την περαιτέρω συντήρηση του από τον παραχωρησιούχο, κάτι που απαλλάσσει το δημόσιο από την ευθύνη και τα έξοδα, ενώ με την λειτουργία διοδίων εξασφαλίζεται η δημιουργία εσόδων.

Στα 190 εκατ. ευρώ το κόστος

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο κατασκευαστικό κόστος του έργου, το οποίο κυμαίνεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ, συν 30 εκατομμύρια ευρώ το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Εξ ου και κατέληξε ότι με αυτά τα δεδομένα, και γνωρίζοντας τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ρεαλιστική προσέγγιση για την υλοποίηση του έργου αφορά στην εξέταση της δυνατότητας επανένταξης του σε σύμβαση παραχώρησης.

Τόνισε δε ότι αφού λυθεί το ζήτημα με το Πάτρα – Πύργος (που εκτίμησε ότι θα γίνει σύντομα), προτεραιότητα είναι η υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, αλλά και την οδική ασφάλεια, που αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αυτός ο άξονας, όπως σχεδόν το σύνολο των υπεραστικών αξόνων της χώρας, είναι οι χαμηλές ροές οχημάτων σε ημερήσια βάση, πράγμα που κάνει την χρηματοδότηση του από την Ευρώπη σημαντικά δύσκολη.

Το “προσόν” του τμήματος Καλό Νερό-Τσακώνα, είναι πως στην απόληξη του συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), δημιουργώντας ένα δίκτυο αυτοκινητόδρομων στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου.

Αντικείμενο συζήτησης ίσως αποτελέσει η διατομή του άξονα, δηλαδή αν θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδου κόμβου ή ταχείας κυκλοφορίας που μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Το Πύργος-Καλό Νερό

Αναφορικά με το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό, το τρίτο τμήμα που είναι σε εκκρεμότητα, είναι γνωστό πως δύσκολα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο καθώς τμήμα του είναι χαρακτηρισμένο ως Natura.

Σημειωτέον πως από τα τέλη Ιουλίου του 2020 έχουν υπογραφεί και ξεκινήσει έργα από το υπουργείο Υποδομών που αφορούν στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Ανάδοχος του έργου είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 46,53%. Πρόκειται για διαπεριφερειακό έργο μήκους 54χλμ. που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στον Νομό Ηλείας όσο και στον Νομό Μεσσηνίας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου τμήματος και αυξάνει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV