Ένα έργο που αναδεικνύει την ιστορία και την κοινωνική εξέλιξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, αποτελώντας παράλληλα και ένα πολυετές αίτημα της κοινωνίας του Αγρινίου, τίθεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του εμβληματικού κτιρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου που θα μετατραπεί σε Διαχρονικό Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.697.678,50 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τη σχετική πράξη ένταξης υπέγραψε ήδη ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Φορέας υλοποίησης θα είναι η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου.
Σημειώνεται ότι ο δρόμος για την άμεση προώθηση του έργου άνοιξε μέσα από τη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και η οποία επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο Αγρίνιο, στις 18 Οκτωβρίου 2019, όταν και η Υπουργός μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, Γιώργο Παπαναστασίου, επισκέφθηκαν το ιστορικό κτίριο.
«Η πόλη του Αγρινίου θα αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο που θα τιμάει τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή. Και είναι μεγάλη χαρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στέκει αρωγός σε άλλη μία προσπάθεια που αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας των τοπικών φορέων και της πραγματικής βούλησης για πρόοδο του τόπου μας. Αυτή η συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και το Υπουργείο Πολιτισμού θα φέρουν σύντομα το ποθητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να αποκτήσουν οι παλιές καπναποθήκες Παπαπέτρου μία νέα ζωή» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Το έργο
Το κτίριο των πρώην καπναποθηκών είναι ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1923, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της πόλης του Αγρινίου ενώ παράλληλα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων της αρχιτεκτονικής, στον ελληνικό χώρο σε κτίρια που κατασκευάστηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες. Το εμβαδόν του είναι 7.444,34 τ.μ. και ο περιβάλλον χώρος 2.648,65 τ.μ.
Στο κτίριο θα υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες (γεωτεχνικές, αρχιτεκτονικές, στατικές, κ.α.) ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής του μορφής με αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοστασίων, κατασκευή νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, επισκευή δαπέδων και κατασκευή νέων όπου απαιτείται, χρωματισμοί, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (επισκεπτών και ΑμεΑ) και αποθηκών, αποξήλωση των υπαρχόντων Η/Μ εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, κλιματισμού, κλπ.
Παράλληλα, θα γίνει κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη, προκειμένου να φιλοξενήσει Διαχρονικό Μουσείο, του οποίου η μόνιμη έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή, ενώ θα προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών. Στο νέο Μουσείο θα φιλοξενηθούν τα ευρήματα από το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου καθώς και νέα ευρήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής που βρίσκονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και θα διαφωτίζουν με βάση ένα σύγχρονο μουσειολογικό σκεπτικό διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής, λατρευτικής ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η μουσειογραφική μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πινακοθήκης (από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV