Νίκος
Καραγιάννης

Μήνα-μήνα ανεβαίνει η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, σηματοδοτώντας τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από 1,5 έτος της πανδημίας covid-19.

Κατά τον μήνα Ιούνιο η επιβατική κίνηση έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου για πρώτη φορά στην τρέχουσα χρονιά και για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2020. Συνολικά είναι η δεύτερη φορά που σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβατών από την έναρξη της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020. Η κίνηση αυτή ήταν χαμηλότερη κατά -58,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 454.553 σημειώνοντας πτώση κατά -42,8% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 αλλά αύξηση 132,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Αντίστοιχα οι επιβάτες εξωτερικού με 638.184 παρουσίασαν πτώση κατά 64,9% το 2019 αλλά αύξηση 432,6% σε σχέση με το 2020.

Πως πήγε το πρώτο εξάμηνο

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 2,7 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 31,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 76,4% σε σχέση με την κίνηση του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 8,2% και 43,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020 και 64,9% και 81,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2019.

Τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας

Με την επιβατική κίνηση να ανεβαίνει τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας είναι γεγονός. Έστω και αν η πανδημία δεν έχει λήξει, είναι φανερό πως οι εμβολιασμοί έχουν συντελέσει θετικά στον ψυχολογικό παράγοντα στην απόφαση χρήσης των αερομεταφορών.

Με την χρήση του ελληνικού ή ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχουν ήδη νοσήσει, το ταξίδι γίνεται πιο εύκολο κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες που το δέχονται.

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας από σήμερα ισχύουν νέοι κανονισμοί. Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οι πολίτες πρέπει να πληρούν κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες, για τις μετακινήσεις τους προς τις χώρες της ΕΕ, θα μπορούν να εκδίδουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Με το πιστοποιητικό, ο πολίτης θα ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Στο πιστοποιητικό αναφέρονται διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).

Διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά), ενώ διαθέτει ένα QR Code.

Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό στο gov.gr ενώ είναι δυνατή η έκδοσή του και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV