Newsroom

Όλο και περισσότερες είναι οι μεγάλες εταιρίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που δρομολογούν και ξεκινούν έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα εν όψει του σημαντικού αγώνα ενάντια στον λιγνίτη. Μία από αυτές είναι και ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του, Damco Energy, δρομολογεί σημαντικά έργα όσον αφορά τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανεβάζει ταχύτητες και στη νέα τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος είναι πολύ κοντά στην εκκίνηση της κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.

Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στην υλοποίηση έργων για αποθήκευση ενέργειας με μονάδες σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές “προετοιμάζεται και ένα ακόμα έργο εφάμιλλης ισχύος στον τομέα της αποθήκευσης”. Επιπλέον, όπως φαίνεται και από αίτημα προς τη Ρυθμιστική Ενέργειας (ΡΑΕ), επδιώκεται  η αύξηση της ισχύος της μονάδας αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλη του έτους τα εργοτάξια στην Αλεξανδρούπολη για τη μονάδα φυσικού αερίου-Σημαντικό ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια

Όπως επισημαίνουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το ΥΠΕΝ. Η εξέλιξη αυτή αφορά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και πλέον η εταιρία βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Στόχος της εταιρίας είναι τα εργοτάξια να μπουν έως τα τέλη του έτους όπως δήλωσε και πρόσφατα ο Διευθυντής του τομέα Ενέργειας του ομίλου κ. Κώστας Σιφναίος στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι το έργο να έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2023, κάτι για το οποίο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί σε γραφειοκρατικό επίπεδο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρ’ολ’αυτά η εταιρία συνεχίζει τις εσωτερικές διεργασίες καθώς κινείται μεταξύ δύο μνηστήρων, όπου και θα προκύψει ο μειοδότης που θα αναλάβει το ρόλο του technology provider, ώστε να ληφθεί η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision, FID).

Επίσης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις εταιρίες των γειτονικών βαλκανικών κρατών και πραγματοποιούνται σχετικές συζητήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη η Βόρεια Μακεδονία έχει εκδηλώσει το αυξημένο ενδιαφέρον της. Μάλιστα συμμετέχει στην εν λόγω μονάδα των 450 MW μέσω της ED ESM με ποσοστό της τάξης του 25% στο ειδικό SPV «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.»  όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Η είσοδος στην αποθήκευση ενέργειας με έργα 375 MW

Επιπλέον, ο Όμιλος έχει βρει πρόσφορο έδαφος στη νέα τεχνολογία των έργων ΑΠΕ που αφορά τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό συμβαίνει καθώς συμμετέχει μέσω της DAMCO Energy στην υλοποίηση δύο μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα. Μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο για την υλοποίηση μίας ακόμα μονάδας αποθήκευσης, “η ισχύς της οποίας θα είναι ισάξια ή μεγαλύτερη των παραπάνω έργων”.

Πιο συγκεκριμένα, η Piritium ΑΕ έχει λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ για ένα σύνολο μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 300 MW (150 έκαστη) στην Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα με την επένδυση να κινείται στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η εταιρία επιδιώκοντας να κάνει  μία ακόμα πιο δυνατή είσοδο στη νέα αυτή μορφή έργων ΑΠΕ απέστειλε πρόσφατα αίτημα προς τη ΡΑΕ με το οποίο ζητάει την αύξηση της ισχύος της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη κατά 75 MW με αποτέλεσμα αυτή να ανέλθει στα 225 MW εφόσον πάρει το πράσινο φως.

Να υπενθυμίσουμε πως η DAMCO Energy και ο Όμιλος Κοπελούζου συμμετέχουν σε σημαντικό ποσοστό 33% στο μετοχικό κεφάλαιο της Piritium ΑΕ.

Η εταιρία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αιολικά πάρκα και διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, το οποίo ξεπερνά τα 2 GW. Προς το παρόν διαθέτει ένα αιολικό ισχύος 34 MW στη Μάνη, το οποίο και έχει τεθεί σε λειτουργία ενώ γίνονται και σχέδια για την επέκτασή του.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει αιολικά ισχύος 320 MW στις Κυκλάδες, για τα οποία και έχει λάβει την ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, ενώ μπορεί να αυξήσει και το ενεργειακό μείγμα της Κρήτης κατά 1 GW μέσω αιολικών πάρκων, για τα οποία και έχει λάβει τη βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV