Νίκος
Καραγιάννης

Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το μεγάλο οδικό έργο του Έβρου που αφορά στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό που θα συνδέει το Λιμάνι με την Εγνατία Οδό. Αυτό ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση εργασίας που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο υπουργός σημείωσε πως η καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου οφείλεται στην πανδημία.

Το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ σε αυτό το διάστημα προχώρησε την ωρίμανση του έργου και πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν οι μελέτες, συντάχθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και η περιβαλλοντική μελέτη.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου. 60 εκατ. ευρώ.  Στόχος είναι τα πρώτα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024. Με το έργο προχωρά σημαντικά η ολοκλήρωση του Περιφερειακού.

Το έργο εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία για το λιμάνι αλλά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία γίνεται επίκεντρο ενεργειακών και μεταφορικών επενδύσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Η υλοποίηση του νέου μεγάλου έργου δεν είναι τυχαία και συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη διευθετηθεί θέματα όπως ο καθορισμός του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, όπως και η διαδικασία απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Ποιο είναι το έργο

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός με μήκος 3,6 χλμ. θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένινο κάνοντας πολύ πιο γρήγορη την διακίνηση εμπορευμάτων ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζει την επιβαρυμένη λόγω του λιμανιού κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Το έργο θα έχει εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 60 εκατ.ευρώ.

Περιλαμβάνει τυπική διατομή διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μέτρων (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17μ.). Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός με παράπλευρο δίκτυο, με μήκος 3 χλμ. συν 0,6 χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς το λιμάνι, 3 ισόπεδους κόμβους και τέσσερις 4 γέφυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε κόμβων, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα.

Ποια άλλα έργα προβλέπονται για την περιοχή

Πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή αποτελεί η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο μήκους 178 χλμ. περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αφορά στη μετατροπή της γραμμής σε διπλή και λειτουργία γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου, εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, ενώ προβλέπεται και αντιπλημμυρική θωράκιση. Το έργο θα δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ.

Επίσης:

– Προχωρά, μετά από πολυετή καθυστέρηση, η υλοποίηση του Φράγματος Δερείου. Η μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης τευχών δημοπράτησης.

– Στο προσεχές διάστημα, η Εγνατία Οδός Α.Ε., δημοπρατεί την εργολαβία για την ολοκλήρωση των εργασιών στον κάθετο άξονα και προχωρά τη διαδικασία επισκευής του οδοστρώματος, με εργολαβία, εντός του επόμενου μήνα.

– Σε υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας της λεκάνης του ποταμού Έβρου, έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ μελέτες προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, για τον έλεγχο της επάρκειας των κύριων αντιπλημμυρικών αναχωμάτων σε Έβρο και ‘Αρδα και 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας της κοίτης του Έβρου και των παραποτάμων του, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του Master Plan του Έβρου από το ΕΣΠΑ.

Αναβάθμιση του αεροδρομίου “Δημόκριτος”

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα «Δημόκριτος» είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ και ειδικότερα το θέμα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών, τη διευθέτηση του οποίου επιδιώκει η Π.Ε. Έβρου συστηματικά από το 2018. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της εταιρίας παροχής αεροπορικού καυσίμου (JetA1) στον αερολιμένα και ο ανεφοδιασμός με βυτιοφόρα, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πάρκου καυσίμου εντός του αεροδρομίου.

Ολοκληρώνεται, τον Ιούνιο 2021, η μελέτη κατασκευής νέου Πύργου Ελέγχου, έργο ύψους περίπου 800.000 ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Τον Ιούνιο η ΥΠΑ ολοκληρώνει και τη μελέτη στεγανοποίησης της οροφής του νέου Τερματικού Σταθμού, έργο ύψους 250.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης το ένα έτος. Εντός Μαΐου ολοκληρώνεται και η μελέτη επισκευής του κεντρικού συστήματος κλιματισμού του αερολιμένα, με το κόστος επισκευής να εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.

Τα έργα στη Σαμοθράκη

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Πέτροβιτς και για τα έργα υποδομών στη Σαμοθράκη, με ειδική μνεία στην από 28/09/20 Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού ύψους 4.960.000 ευρώ, που έχουν συνάψει το Υπουργείο, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και ο Δήμος Σαμοθράκης.

– Δημοπράτηση, στο προσεχές διάστημα, των μελετών αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

– Προώθηση σημαντικών παρεμβάσεων του Υπουργείου για την υλοποίηση έργων που αφορούν στο Λιμένα Καμαριώτισσας και το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων.

Ειδικότερα, θα εισαχθεί στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για γνωμοδότηση το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα (ΠΕΑΛ) Καμαριώτισσας μαζί με την Απόφαση Έκδοσης των Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η έγκριση του ΠΕΑΛ, το οποίο αφορά μελέτες και έργα ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ. Για την Α΄ φάση του έργου το Υπουργείο έχει δεσμεύσει στο ΠΔΕ το ποσό των 15 εκ. ευρώ.

Μετά την έγκριση του ΠΕΑΛ της Σαμοθράκης είναι εφικτή η δημοπράτηση άμεσα της μελέτης του συγκεκριμένου τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες του λιμένα, η οποία θα εκπονηθεί σε διάστημα περίπου 10 μηνών και εν συνεχεία θα δημοπρατηθεί το αντίστοιχο έργο (τέλη 2021 αρχές 2022).

– Ολοκληρώνεται η μελέτη αντιμετώπισης των ακτομηχανικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια ζώνη των Θέρμων Σαμοθράκης και ιδιαίτερα το Αλιευτικό Καταφύγιο Θέρμων, εκτιμώμενης αμοιβής 132.471,30 ευρώ. Εν συνεχεία σε διάστημα περίπου ενός έτους, θα εκδοθεί και η Απόφαση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV