Στο στόχο της MYTILINEOS για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και CEO της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος στον εναρκτήριο λόγο του για το ESG Summit.
Πιο συγκεκριμένα ο ισχυρός άνδρας της MYTILINEOS ανέφερε πως δεν πρέπει να κοιτάμε μακρυά καθώς ήδη μέχρι το 2030 επιδιώκεται οι εκπομπές άνθρακα από τα εργοστάσια της εταιρίας να έχουν μειωθεί κατά 75%. Όσον αφορά τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρία πρώτα αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ έως το 2030 αναμένεται να παράγεται αμιγώς “πράσινο αλουμίνιο”.
Τουλάχιστον μία δεκαετία για την αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ
Στα της ενέργειας επισημάνθηκε πως για τη μηδενική εκπομπή ρύπων θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στάθηκε στο γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι διπλά ωφέλιμες καθώς -κυρίως τα φωτοβολταϊκά και η αποθήκευση ενέργειας- αποτελόυν πιο οικονομικές εναλλακτικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την τακτική της χρήσης φυσικού αερίου. Επιπλέον, μία τέτοια λύση είναι και πιο ωφέλιμη περιβαλλοντικά ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της εταιρίας.
Μάλιστα η MYTILINEOS επιδιώκει την εξισορρόπηση της παραγωγικής δυναμικότητας μεταξύ της καύσης φυσικού αερίου όσο και της χρήσης ΑΠΕ. Στόχος είναι επομένως να παράγονται 2 GW ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας εντός τριετίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της EGNATIA GROUP, το οποίο ανέρχεται στα 1.5 GW και αποτελείται από 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του Enterprise Greece με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σχεδόν στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, η εταιρία προχωράει και στην απόκτηση 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.
Η “στρατηγική” επένδυση των φωτοβολταϊκών
Πρόκειται για μία επένδυση σε ΑΠΕ, η οποία έχει πάρει τη σφραγίδα του Enterprise Greece και υπάγεται πλέον στο ειδικό νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4608/2019.
H επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.480,23 MW και συνολικής ονομαστικής παραγόμενης ενέργειας 2.146.333,50 MWh σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Το έργο προϋπολογίζεται στα €888.138.000,00.- και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 240 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας). Κατόπιν αξιολόγησης της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, η συνολική ισχύς διαμορφώνεται σε 1.415,82 ΜW με προϋπολογισμό ύψους €849.490.200,00.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση διοχετεύεται σημαντική ποσότητα ενέργειας από Α.Π.Ε. ενώ προστατεύεται και το περιβάλλον μέσω της μείωσης χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και συντελείται ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Μάλιστα εκτιμάται πως οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 1.924.299 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν περισσότερο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.
Ωστόσο, εκτός από περιβαλλοντικά υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη καθώς θα σημειωθεί ενίσχυση της ανάπτυξης της περιοχής μέσω της δημιουργίας 22.740 θέσεων εργασίας μόνο κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV