Ακόμα μία νέα επένδυση μαμούθ έρχεται να προστεθεί στην Εύβοια. Ως γνωστόν η Εύβοια αποτελεί μεγάλο “μαγνήτη” για έργα ΑΠΕ, και ειδικά για αιολικά πάρκα, ενώ σημαντικοί ενεργειακοί και όχι μόνο παίκτες έχουν στραφεί προς αυτή.
Ένας εξ αυτών είναι και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 450.6 MW στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια διπλασιάζοντας έτσι την υφιστάμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 450.6 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν 182 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η εταιρία επιδιώκει τη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη. Μάλιστα η κατανομή των αιολικών πάρκων οριοθετείται ως εξής:
Βόρεια-Κεντρικη Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα, και
Νότια Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα
Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Μάλιστα στόχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι η γρήγορη αδειοδότηση και ολοκλήρωση του παραπάνω έργου ΑΠΕ καθώς έχει ήδη κάνει αίτηση για την υπαγωγή του στο ειδικό καθεστώς των “Στρατηγικών Επενδύσεων”. Η πρόταση έχει ήδη τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου.
Εφόσον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάρει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, τότε το έργο της θα μπει σε μία fast track διαδικασία καθώς τα αιολικά πάρκα θα υπαχθούν στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο 3894/2010.
Οι συγκεκριμένες θέσεις στις οποίες οριοθετείται το έργο είναι οι εξής:
Βόρεια-Κεντρική Εύβοια: Πυρκαγιά, Κάμπλος, Όλυμπος και Γκράβες
Νότια Εύβοια: Τσούκκα-Δεμενίτη, Πυργάρι, Ντελίβια-Μύτικιας και Χρουσή
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντός της πρότασης που έχει καταθέσει στο Enterprise Greece τονίζει ότι στις παραπάνω θέσεις ς δεν προβλέπεται η ανάπτυξη αστικών χρήσεων, καθώς πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις για τις οποίες υπάρχει συμβατότητα ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Επιπλέον, ιδιαίτερη βάση δίδεται στο γεγονός ότι η επένδυση η εναρμονίζεται πλήρως με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, διότι καθώς αποτελεί πόλο έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, υποστηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Dealτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, προστατεύει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV