Να στηρίξουν την προσπάθεια ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στον υφιστάμενο χώρο του, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΘ (ΣΕΔΕΘ). Όπως υποστηρίζει, η όποια σκέψη για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ προσκρούει στην ιστορικότητά της και τη θεμελιώδη σχέση της με την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.
«Επί της ουσίας η πόλη θα χάσει την Έκθεση χωρίς καν αυτή να χρειαστεί να φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Η μετεξέλιξή της σε έναν ψυχρό και αποξενωμένο από τη ζωή του αστικού ιστού εκθεσιακό χώρο δεν είναι μέρος του οράματός μας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, όπου τονίζεται ακόμα ότι «το αναπτυξιακό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στη Θεσσαλονίκη ο εκθεσιακός φορέας φάνηκε περίτρανα από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2020, η οποία άφησε πίσω ένα κενό 50 και πλέον εκατομμυρίων για την πόλη μας».
Η ανάπλαση της ΔΕΘ στον υφιστάμενο χώρο ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης όλων των φορέων και οργανισμών
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπενθυμίζουν ότι το έργο της ανάπλασης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, «σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια ενσωμάτωσης και σύγκλισης διαφορετικών απόψεων, ώστε το έργο αυτό να αποτελέσει όραμα όλων των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των Θεσσαλονικέων».
O ΣΕΔΕΘ επισημαίνει επίσης τη «σύγχρονη διεθνή τάση», όπως τη χαρακτηρίζει, που τοποθετεί τα «έξυπνα» εκθεσιακά κέντρα στα κέντρα των πόλεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Βαρκελώνης, του Λονδίνου, με το προς ανάπλαση εκθεσιακό κέντρο Olympia, του Παρισιού με το ανακαινισμένο EXPO Βερσαλλίες και αυτών της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. «Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κακό πρότυπο της έκθεσης της Ρώμης, που εξαιτίας της μετεγκατάστασης εκτός πόλης πριν από 20 χρόνια χρεοκόπησε δύο φορές. Θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου το πολύ μεγάλο κόστος των έργων υποδομής που απαιτεί μια μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου σε σύγκριση με την ανάπλαση στον υφιστάμενο χώρο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Γι’ αυτό άλλωστε, υποστηρίζει ο ΣΕΔΕΘ, δεν υφίσταται εδώ και επτά χρόνια οποιαδήποτε προοπτική μετεγκατάστασης και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου στον χώρο που σήμερα καταλαμβάνει είναι διακηρυγμένη από όλες τις εκφάνσεις της Πολιτείας. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: είτε μένει το εκθεσιακό κέντρο στην κατάσταση της πλήρους λειτουργικής και αισθητικής υποβάθμισης που βρίσκεται σήμερα είτε η πόλη αποκτά ένα υλοποιήσιμο όραμα, ένα βιοκλιματικό χώρο επιχειρηματικής καινοτομίας και ανάπτυξης αλλά και έναν χώρο πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση και ενεργή συμμετοχή του κοινού σε πλήθος πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV